Live

Premierul din Etiopia le cere cetățenilor să pună mâna pe arme și să lupte împotriva rebelilor

Data publicării:
Un bărbat parte a trupelor regionale din Amhara. Aceste trupe au fost mobilizate în noiembrie 2020 pentru a readuce regiunea Tigray sub controlul guvernului federal etiopian. Foto: Profimedia Images

Premierul etiopian Abiy Ahmed a făcut apel la cetățeni să pună mâna pe arme și să lupte pentru a bloca avansul rebelilor din statul nordic Tigray, informează BBC.

Ahmed a făcut chemarea la arme pe Facebook, după ce luptătorii rebeli din Tigray ar fi preluat controlul asupra mai multor orașe în statul vecin Amhara.

Statele Unite au cerut încetarea ostilităților în cazul conflictului vechi de un an care a declanșat o criză umanitară.

Frontul Popular de Eliberare din Tigray (TPLF) susține că dorește să oprească asediul pornit asupra regiunii nordice.

În mesajul postat duminică, premierul Ahmend spune că avansul rebelilor "împinge țara spre sfârșitul ei".

Ahmed i-a îndemnat pe cetățeni "să se organizeze și să mărșăluiască prin orice mijloace legale cu orice armă ... pentru a preveni, respinge și îngropa organizația teroristă TPLF", potrivit unei traduceri de pe site-ul de știri Addis Standard.

Mesajul său a coincis cu vestea că rebeli ar fi capturat orașele strategice Dessie și Kombolcha din statul Amhara, aflate la doar 300 de kilometri de capitala Addis Ababa.

Într-un mesaj postat luni pe Twitter, guvernul din Etiopia a anunțat că rebelii "au executat peste 100 de tineri" în zona Kombolcha. TPLF n-a comentat informațiile, iar ele nici nu au fost confirmate. Este dificil de verificat veridicitatea informațiile oferite de ambele tabere întrucât comunicațiile au fost întrerupte.

Secretarul de stat american Anthony Blinken și-a exprimat îngrijorarea asupra conflictului, spunând că luptele nu fac decât să prelungească criza umanitară gravă din nordul Etiopiei.

Mii de oameni au murit în luptele dintre cele două părți, milioane de oameni și-au părăsit casele și sute de mii sunt la un pas de foamete, a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Ambele părți au fost acuzate de atrocități, însă toate acuzațiile au fost negate.

Războiul a izbucnit pe 4 noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a ordonat o ofensivă militară împotriva forțelor regionale din Tigray. Ofensiva ar fi survenit drept răspuns pentru atacarea unei baze militare a guvernului. Ulterior, autoritățile au clasificat TPLF (partidul politic dominant în provincia Tigray) drept organizație teroristă și au exclus negocieri de pace. În ultimele săptămâni, guvernul a repornit ofensiva terestră, recurgând și la atacuri aeriene, însă nu a reușit să oprească avansul TPLF.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un campion olimpic pleacă la război: "Până la moarte? Da"

A doua cea mai populată țară din Africa este într-un război civil pornit tocmai de premierul recompensat în 2019 cu Nobelul pentru Pace

Zeci de cadavre au fost descoperite plutind într-un râu care desparte Sudan de regiunea etiopiană Tigray, măcinată de război

Partenerii noștri