Live

Politico: Macron a intrat în bârlogul ursului și a ieșit sfâșiat. Putin a pus tunurile pe NATO la întâlnirea cu președintele Franței

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Colaj foto: Profimedia Images

După mai bine de 5 ore de discuții cu Vladimir Putin la Moscova, a devenit foarte clar că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului, scrie Politico. În timp ce liderul de la Kremlin a ales să sfideze Occidentul, proclamând Crimeea teritoriu rusesc și aderarea Ucrainei la NATO o declarație de război din partea Europei, Macron a adoptat un ton împăciuitor și nu a părut să facă față „vicleniei” președintelui Rusiei.

Cu peste 100.000 de trupe rusești și armament greu comasate la granița Ucrainei, președintele Franței și consilierii săi au insistat că Macron se află într-o postură unică din care îl poate convinge pe Putin să urmeze calea detensionării.

În schimb, Putin a ales calea sfidării, declarând că peninsula Crimeea este teritoriu rusesc și că dacă Ucraina se va alătura alianței NATO, Europa va fi „în mod automat” la război cu Rusia.

Ațintind un deget amenințător către un reporter francez, Putin a spus că „Rusia este o superputere militară și nucleară” și a lansat un avertisment: „Nu va fi niciun învingător și veți fi atrași în acest conflict împotriva propriei voințe.”

Putin a luat în derâdere afirmațiile liderilor occidentali că NATO este o „alianță de apărare” și a amintit de operațiunile militare din Serbia, Afganistan, Siria și Libia pentru a demonstra contrariul.

Liderul de la Kremlin a repetat aserțiunea că Revoluția Euromaidan din Ucraina în 2014 a fost o „lovitură de stat”. Putin a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să oprească războiul cu separatiștii proruși prin „mijloace militare”.

Putin i-a luat în derâdere pe liderii occidentali și pe cei de la Kiev. Foto: Profimedia Images

Putin îi oferă azil politic fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, trimite săgeți către Kiev

Președintele rus a trimis săgeți către oficialii de la Kiev, oferind fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko azil politic, după ce acesta a fost acuzat de trădare în urma unor tranzacții cu cărbuni despre care procurorii spun că i-au ajutat pe separatiștii din estul Ucrainei să își finanțeze operațiunile.

La un moment dat, în timp ce insista asupra faptului că guvernul ucrainean ar trebui să fie obligat să implementeze prevederile acordurilor de la Minsk, Putin a citat versurile unei melodii obscene care face aluzii la acte de viol și necrofilie: „Fie că îți place, fie că nu, trebuie să înduri, frumoasa mea”.

În fața acestui baraj de afirmații controversate, Macron nu a oferit niciun răspuns pe măsură, potrivit Politico. Tot ce a făcut a fost să insiste asupra importanței de a continua discuțiile. Chiar și în privința acestui aspect, Putin a afișat dezinteres și dispreț, insistând că s-a simțit „chinuit” de încercările repetate ale lui Macron de a ajunge la un consens.

„Este responsabilitatea Franței să mențină o relație cât mai bună cu Rusia”, a spus Macron, imediat după ce Putin a declarat că peninsula Crimeea este în mod irevocabil parte din Rusia.

„Suntem două mari țări europene și membri ai Consiliului de Securitate al ONU. Pentru mine, este clar: Rusia este europeană”, a adăugat Macron. „Dacă crezi în Europa, trebuie să fii dispus să lucrezi cu Rusia și să găsești modalități și mijloace prin care să construiești un viitor în Europa și împreună cu europenii.”

„Este responsabilitatea Franței să mențină o relație cât mai bună cu Rusia”, a spus Macron, imediat după ce Putin a declarat că peninsula Crimeea face parte în mod irevocabil din Rusia. Foto: Profimedia Images

Eșecul lui Macron: Anexarea Crimeei și conflictul din Georgia, trecute cu vederea

Eșecul lui Macron de a găsi un răspuns pe măsura afirmațiilor provocatoare ale lui Putin și de a exprima poziția fermă a Franței și a Uniunii Europene față de activitățile Rusiei, inclusiv a anexării ilegale a Crimeei, a adus aminte de vizita dezastruoasă la Moscova a șefului diplomației UE, Josep Borrell, care a privit pasiv în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov a catalogat UE drept un „partener nedemn de încredere”.

Efortul președintelui Macron de a se arăta îngrijorat pentru interesele și nevoile Rusiei a fost total opus reacțiilor obținute în urma întâlnirii de luni dintre președintele american Joe Biden și cancelarul Germaniei Olaf Scholz la Washington.

În timp ce Biden și Scholz își exprimau poziția intransigentă față de Rusia, Macron vorbea pe un ton împăciuitor și își arăta preocuparea pentru interesele Moscovei, aducând aminte de „trauma” pe care Rusia a trăit-o în cei 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice.

La rândul lui, Putin nu părea deloc traumatizat. Dimpotrivă, liderul de la Kremlin a apelat la o conferință de presă ce a avut loc imediat după întâlnirea cu Macron pentru a porni ofensiva împotriva alianței NATO și a Ucrainei în repetate rânduri.

„Ucraina își comasează trupele în jurul Donbasului și a încercat să rezolve problema prin mijloace militare”, a spus Putin. Președintele rus nu a indicat în niciun fel că ar dori să își retragă armata din pozițiile avansate din care analiștii occidentali spun că ar putea să lanseze o invazie a Ucrainei în orice moment.

Politico: Vizita lui Macron la Moscova a fost un pariu foarte riscant de la bun început. Foto: Profimedia Images

Macron: Multe din cerințele Moscovei sunt compatibile cu obiectivele Occidentului

Macron a afirmat că multe dintre cerințele Moscovei sunt compatibile cu obiectivele Occidentului. Împreună cu Putin, președintele francez a indicat că discuțiile trebuie să continue și că zilele ce vor urma o să fie decisive pentru felul în care va evolua situația.

„Europa trebuie să știe cum să lucreze cu Rusia”, a spus Macron. „Va fi ușor? Nu. Există o urmă a lipsei de recunoștință? Da. Ar trebui să ne dăm bătuți? Nu.”

Spre finalul conferinței de presă, Macron l-a „înțepat” puțin pe Putin. După ce a acuzat Rusia că a încălcat principii precum cele ale „suveranității, integrității teritoriale și drepturilor omului”, Macron a clarificat faptul că „nici NATO, nici SUA nu o să satisfacă cerințele emise de Rusia în contextul unei presiuni militare foarte mari.”

Vizita lui Macron la Moscova a fost un pariu foarte riscant de la bun început. NATO și SUA au răspuns deja Rusiei cu privire la „garanțiile de securitate” pe care Moscova le cere din partea Occidentului pentru a-și retrage trupele de la granița cu Ucraina.

În această situație, era foarte neclar ce ar fi putut Macron să mai spună sau să ofere fără să riște dezintegrarea unității occidentale și înnoroirea mesajului comun venit de la Washington și Bruxelles cu privire la retragerea trupelor rusești.

Pe măsură ce Macron vorbea de la capătul opus la mesei uriașe de la Kremlin, Putin îl fixa cu privirea și de-abia dacă clipea. Foto: Profimedia Images

Politico: Lipsa de experiență a lui Macron s-a văzut în discuțiile cu „vicleanul” Putin 

Din momentul în care Macron a pășit pe sol rusesc, a fost foarte clar că era se afla în dezavantaj în fața unui mult mai experimentat președinte al Rusiei.

În timp ce Macron vorbea de la capătul opus al mesei uriașe de la Kremlin, Putin îl fixa cu privirea și de-abia dacă clipea. La finalul întâlnirii a venit singurul moment în care Putin i-a zâmbit în felul său caracteristic: o mică zvâcnire din colțul gurii.

Putin l-a flatat pe Macron, spunând că „de ani de zile, Franța a avut un rol activ în rezolvarea problemelor fundamentale ale securității europene”. Apoi, și-a promovat agenda cu multă șiretenie.

S-a referit la „atacul georgian asupra Osetiei de Sud” și la „criza intra-ucraineană din sud-estul țării”, astfel respingând rolul Rusiei în ambele conflicte. Putin s-a referit apoi la nevoia de a crea un echilibru în securitatea Europei, ceea ce sugerează că în acest moment situația ar fi dezechilibrată în defavoarea Rusiei.

Macron nu l-a contrazis pe Putin când acesta a negat orice legătură între guvernul de la Moscova și grupul de soldați mercenari Wagner, care au un rol activ în Mali unde ajută la sporirea sentimentelor anti-franceze.

Citește și: Întâlnirea dintre Putin și Macron a stârnit un val de glume pe internet. Meme-urile virale cu cei doi lideri stând la o masă de 6 metri

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri