Live

Polonia: Un atac nuclear al Rusiei în Ucraina trebuie să primească un răspuns „devastator” din partea NATO

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul polonez de externe a spus că răspunsul NATO față de Rusia în cazul în care Putin se decide să folosească armele nucleare în Ucraina trebuie să fie unul „devastator”. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a spus că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare de către Rusia trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”, potrivit The Guardian.

Rau, aflat într-o vizită la Washington, a spus că alianța NATO este în procesul de a-i trimite acest mesaj Moscovei.

Dezastrul armatei ruse în Ucraina, acolo unde forțele sale pierd teren în estul țării, a sporit temerile că un Vladimir Putin disperat ar putea recurge la armele nucleare – cel mai probabil, focoase nucleare tactice cu o încărcătură redusă – în încercarea de a da o lovitură destul de puternică trupelor ucrainene pentru a le opri contraofensiva.

„Din câte știm noi, Putin amenință cu folosirea armelor nucleare tactice pe teritoriul Ucrianei, nu pentru a ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional”, a spus Rau pentru NBC News.

Zbigniew Rau, în vizită la o bază militară din Danemarca. Foto: Profimedia Images

„Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și cred că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl trimite Rusiei acum”, a mai spus ministrul polonez de externe.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, a avertizat la finalul săptămânii trecute că orice folosire a armelor nucleare de către armata rusă va avea „consecințe catastrofice pentru Rusia” - un mesaj care a fost transmis în conversații private oficialilor ruși.

Rau: Mobilizarea nu îl va ajuta pe Putin să câștige războiul, dar va afecta opinia publică din Rusia

Armata rusă a extins recrutarea cu scopul de a trimite încă 300.000 de soldați în Ucraina, cu toate că există informații conform cărora obiectivul real ar fi unul mult mai ambițios.

Mobilizarea a provocat un val de proteste în Rusia și un exod, în special în rândul tinerilor ruși, al celor vizați de ordinul lui Putin.

„Evident că președintele Putin pierde războiul în Ucraina”, a spus Rau, „așa că reacția sa este de a declanșa mobilizarea. Dar mobilizarea nu pare să îl ajute să câștige războiul.”

În timpul vizitei sale la Washington, Rau nu se va întâlni cu membri ai administrației Biden, dar se va vedea cu lideri din Congresul american și cu John Bolton – predecesorul lui Sullivan. Foto: Profimedia Images

Ministrul polonez de externe a spus că ucrainenii i-au înfrânt deja pe soldații profesioniști ai armata ruse, astfel că noii recruți, care sunt „slab antrenați și echipați”, cel mai probabil nu vor putea schimba cursul războiului.

Rau a spus că mobilizarea poate totuși să aibă un efect – în privința opiniei publice din Rusia.

„Până acum, războiul era popular, cel puțin pentru majoritatea populației ruse, până la 80%”, a spus Rau. Acum, însă, aproape fiecare persoană din Rusia va fi direct afectată de război, în condițiile în care ele sau rudele lor ar putea fi trimise pe front, unde riscă să ajungă victime ale războiului.

În timpul vizitei sale la Washington, Rau nu se va întâlni cu membri ai administrației Biden, dar se va vedea cu lideri din Congresul american, cu John Bolton – predecesorul lui Sullivan – și va vizita un nou muzeu din capitala Statelor Unite dedicat victimelor comunismului.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri