Live

Politico: De ce nu renunță UE la gazul și petrolul rusesc

Data publicării:
Un oficial de la Berlin a spus că interzicerea gazului este imposibilă pentru Germania și ar putea să dureze luni de zile până când cea mai mare economie a Europei va putea să renunțe la petrolul din Rusia. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de petrol rusesc și se va concentra în schimb pe mult mai ușoara sarcină de a renunța la livrările de cărbune, în ciuda posibilelor crime de război comise de trupele ruse în Ucraina, scrie Politico. Un embargou asupra gazului și petrolului rusesc ar avea un impact mult mai mare asupra capacității Moscovei de a continua războiul din Ucraina, dar unele state europene spun că nu pot renunța încă la importurile din Rusia.

În cadrul unui pachet de sancțiuni prezentat marți de Comisia Europeană, livrările de cărbune rusesc ce se ridică la suma de 4 miliarde de dolari pe an vor fi eliminate din rândul importurilor de energie ale UE.

În plus, vasele și camioanele rusești vor fi interzise în UE și patru bănci importante din Rusia vor fi sancționate și eliminate complet de pe piața europeană.

Dar, în fața opoziției unui grup de țări europene, printre care se numără și Germania, UE nu va impune un embargou împotriva petrolului rusesc, cu toate că această măsură ar afecta fondurile militare ale Kremlinului mult mai mult decât oprirea importurilor de cărbune.

Cărbunele reprezintă doar o mică parte din importurile europene de „combustibili minerali” din Rusia în valoare anuală de aproape 100 de miliarde de euro.

 

Ucraina și alte state est-europene au pledat pentru un embargou total al importurilor de energie din Rusia, argumentând că veniturile din petrol și gaze sunt sursa principală de finanțare a războiului lui Putin.

Eliminarea importului de petrol și gaze - o problemă existențială pentru Germania

Refuzarea petrolului rusesc este dificilă în mod deosebit pentru Germania. Un oficial de la Berlin a spus că interzicerea gazului este imposibilă pentru Germania și ar putea să dureze luni de zile până când cea mai mare economie a Europei va putea să renunțe la petrolul din Rusia.

Pe de altă parte, guvernul german a spus de mai mult timp că vrea să scape de livrările de cărbune până în vară. Navele din sectorul energetic sunt scutite de sancțiunile convenite marți.

Berlinul simte tot mai mult presiunea venită din partea celorlalte state europene pentru a renunța la petrolul rusesc, în special după ce au apărut dovezi noi despre posibilele crime de război comise de trupele rusești înainte de a se retrage din regiunea de la nord de Kiev.

Berlinul simte tot mai mult presiunea venită din partea celorlalte state europene pentru a renunța la petrolul rusesc, în special după ce au apărut dovezi noi despre posibilele crime de război comise de trupele rusești înainte de a se retrage din regiunea de la nord de Kiev. Foto: Profimedia Images

Scenele cu cadavrele civililor ucraineni care zăceau pe marginea drumurilor din orașul Bucha, o suburbie a capitalei Ucrainei, împreună cu poveștile localnicilor despre crimele și violurile comise de soldații ruși, au provocat furia liderilor occidentali și au instensificat demersurile Uniunii Europene de a limita profiturile obținute de Putin de pe urma exporturilor.

„Am văzut cu toții imaginile îngrozitoare din Bucha și alte regiuni pe care trupele ruse le-au părăsit în ultimul timp”, a spus von der Leyen. Șefa Comisiei Europene a spus că atrocitățile nu vor rămâne nepedepsite și că se lucrează în continuare pentru implementarea unor sancțiuni și mai dure, inclusiv asupra petrolului rusesc.

Polonia cere ca UE să renunțe la toate importurile de energie din Rusia

În loc să implementeze o interdicție imediată asupra cărbunelui din Rusia, Comisia a propus o măsură graduală, informează Politico. Embargoul nu va intra în vigoare decât după trei luni de la anunțarea pachetului de sancțiuni în forma sa finală și se va aplica doar noilor contracte, nu și în cazul contractelor deja semnate.

Alte țări, precum Polonia, ar dori implementarea unor sancțiuni mai dure. „Reiterăm faptul că gazele și petrolul trebuie incluse”, a spus un oficial polonez. „De aceea Polonia a anunțat pașii [pe care îi va lua] pentru a opri importurile până la finalul anului.”

Șefa Comisiei Europene a spus că atrocitățile din Ucraina nu vor rămâne fără răspuns și că se lucrează în continuare pentru implementarea unor sancțiuni și mai dure, inclusiv asupra petrolului rusesc. Foto: Profimedia Images

Von der Leyen a spus că navele de transport rusești nu vor mai avea voie să treacă prin porturile UE, însă vor fi și excepții pentru „anumite produse esențiale”, precum resursele de energie, alimentele, produsele agricole și ajutoarele umanitare.

Operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus nu vor mai putea să intre în teritoriul UE, ceea ce va „limita drastic” opțiunile industriei ruse de a obține bunuri vitale, a spus șefa Comisiei Europene.

În plus, sancțiunile includ și un embargou asupra exporturilor de semiconductoare și a unor tipuri de echipamente industriale și din domeniul transporturilor. Pachetul interzice, de asemenea, participarea companiilor ruse la contractele de achiziții publice din UE și va include liste suplimentare de persoane supuse sancțiunilor.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Trupele lui Kim trimise în Rusia au suferit deja „câteva sute” de victime în luptele din Kursk (oficial american)

Partenerii noștri