Live

Piața americană a muncii își începe revenirea după catastrofa Covid - șomajul scade și salariile cresc

Data actualizării: Data publicării:
Angajatorii americani și-au accentuat eforturile de recrutare și au mărit salariile, în competiția pentru reangaja milioanele de americani șomeri, în contextul recuperării post-Covid. Foto: Profimedia Images

Piața muncii din Statele Unite ale Americii începe să-și revină cu viteză după efectele catastrofale ale pandemiei de coronavirus – în mai, angajatorii americani și-au accentuat eforturile de recrutare și au mărit salariile, în competiția pentru reangaja milioanele de americani șomeri, relatează Reuters.

Un raport al Departamentului Muncii din cadrul guvernului SUA a arătat că țara a intrat într-o fază de recuperare economică după recesiunea provocată de pandemie.

Economiștii și investitorii s-au temut că stagnarea ar putea continua în contextul creșterii inflației, însă economia pare, acum, că își revine cu sprijinul situației sanitare din ce în ce mai bune și cu cel al stimulului fiscal masiv din partea guvernului.

În ultima lună, peste 559.000 de oameni s-au reangajat în domenii altele decât cel agricol. Datele pentru aprilie arătau o creștere mult mai anemică, de doar 278.000 de angajări. Luna trecută, circa 9,3 milioane de oameni au fost declarați șomeri luna trecută.

Cel puțin jumătate din populația adultă a Statelor Unite a fost vaccinată anti-Covid cu schema completă cu două doze sau cu un vaccin monodoză, conform Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor american.

Datorită acestei rate mari a vaccinării, autoritățile au putut să elimine din restricțiile pentru companii, restricții care au paralizat economia încă de la începutul pandemiei de coronavirus, anul trecut.

Redeschiderea economiei afectează, însă, lanțurile de aprovizionare. Milioane de lucrători, majoritatea femei, au rămas în continuare acasă, în contextul în care majoritatea școlilor au rămas închise, iar copiii nu pot fi lăsați singuri acasă.

De asemenea, în ciuda accesibilității vaccinurilor anti-Covid, un segment important al populației rămâne reticent, fapt ce ar putea încetini însănătoșirea economică.

În același timp, unii se tem că ajutorul de 300 de dolari săptămânal de la stat îngreunează capacitatea de recrutare a companiilor. Guvernatori republicani din 25 de state au renunțat deja la aceste subvenții și alte programe pentru șomeri finanțate de guvernul federal, începând de sâmbătă.

Aceste state dețin peste 40% din forța de muncă a țării. Aceste subvenții se vor încheia de la începutul lunii septembrie în toată țară, iar acest lucru, cuplat cu redeschiderea școlilor și vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de oameni, ar putea duce la creșterea și mai mare a numărului de angajați.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Ciolacu recunoaște că România a fost deja afectată de criza economică din Europa. „Nu intrăm în recesiune”

Ungaria a intrat în recesiune după două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului

Partenerii noștri