După ore în șir de dezbateri, negocieri frenetice şi o sesiune de vot maraton asupra a numeroase amendamente, Senatul SUA a aprobat în cele din urmă, sâmbătă, planul de 1.900 de miliarde de dolari dorit de preşedintele Joe Biden pentru a relansa cea mai mare economie a lumii, afectată de pandemia de coronavirus, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Textul de lege va ajunge săptămâna viitoare în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii, majoritari, ar trebui să îl aprobe rapid pentru ca Joe Biden să îl poată promulga până la 14 martie, înainte de termenul prevăzut pentru suspendarea plăţilor alocaţiilor de şomaj.
Un vot cu emoții
Proiectul a fost adoptat datorită exclusiv voturilor senatorilor democraţi: toți cei 50 din Senat au votat pentru planul de salvare în cele din urmă, deși au existat emoții la un moment dat, după ce unul dintre ei, Joe Manchin, a ridicat obiecții, vineri, că planul ar putea produce o supraîncălzire a economiei. A fost nevoie de 11 ore de negocieri pentru a-l determina să voteze, notează BBC.
Compromisul subliniază influența pe care o au, totuși, moderaţii în Senat, unde nu există o majoritate democrată confortabilă, comentează AFP.
Cu cei 50 de senatori ai lor, un număr egal cu republicanii, democraţii pot miza pe votul vicepreşedintei Kamala Harris, în caz de egalitate în camera superioară a Congresului, însă nu îşi pot permite nicio „trădare”.
Republicanii, la rândul lor, s-au opus în bloc planului de relansare, pe care îl consideră prea costisitor şi prost calibrat. Însă unul dintre ei a fost absent la votul de sâmbătă și așa democrații au putut obține votul favorabil, fără să mai apeleze la votul vicepreședintei Harris.
Cecuri de 1.400 de dolari pentru milioane de americani
„Această lege va acorda ajutoare unui număr mai mare de oameni ca niciodată”, a afirmat liderilor democraţilor, Chuck Schumer, chiar înainte de votul final.
„Niciodată până acum Congresul nu a mai cheltuit atât de mulţi bani într-un mod atât de incoerent sau după un proces atât de puţin riguros”, i-a dat replica liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell.
Planul de relansare prevede cu precădere acordarea unor cecuri în valoare de 1.400 de dolari pentru milioane de americani, precum şi ajutoare de 350 de miliarde de dolari pentru state şi colectivităţi locale.
Proiectul alocă, de asemenea, miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, dintre care 49 de miliarde numai pentru depistarea cazurilor şi cercetare, la care se adaugă 14 miliarde pentru distribuirea vaccinului.
Joe Biden: „Am făcut un pas uriaș”
Preşedintele american Joe Biden a salutat sâmbătă adoptarea de către Senat a planului său de lansare de 1.900 de dolari, spunând că SUA „au nevoie disperată” de el pentru a ieşi din criza produsă de pandemia de coronavirus.
„Am făcut un pas uriaş” pentru a veni în ajutorul americanilor, a spus, de la Casa Albă, şeful statului, care a făcut din acest plan masiv de susţinere una din promisiunile sale de campanie.
„Planul ne pune pe drumul spre înfrângerea virusului”, a mai afirmat preşedintele american.
De asemenea, Joe Biden şi-a exprimat speranţa că proiectul de lege va fi adoptat rapid în Camera Reprezentanţilor, pentru a putea să îl promulge în timp util.
Editor : Luana Pavaluca