Peste jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja, susţine Danemarca. Câtă poluare eliberează în atmosferă
Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze. Potrivit unei estimări Greenpeace, gazele eliberate din conductele Nord Stream 1 și 2 sunt echivalentul a peste două treimi din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.
„O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte”, a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate.
Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice.
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan - generator al unui important efect de seră nefast pentru climat.
Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.
După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News