Live

Live Text Bombardamente rusești în zone cu civili din Herson, inclusiv un spital și o școală: cel puțin 3 oameni au murit iar 5 sunt răniți

Data actualizării: Data publicării:
Bombardamentele rusești din Herson au lovit inclusiv o școală și un spital. Sursa foto: capturi video NEXTA/ Twitter

Teritoriul Ucrainei este minat într-o proporție de peste 40% ca urmare a războiului sângeros pe care invadatorii ruși îl duc împotriva acesteia de aproape un an de zile. Ucraina este, în prezent, cea mai minată țară de pe Pământ, iar explozibilii ascunși peste tot reprezintă un pericol uriaș pentru civili, iar acest pericol va persista și după ce acest război se va fi terminat.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ACTUALIZARE 17:55 Trei persoane au fost ucise iar alte cinci au fost rănite după bombardamentele rusești ce au lovit orașul port Herson, susțin autoritățile locale, citate de The Guardian.

Administrația Militară Regională din Herson a transmis pe Telegram că forțele ruse au lovit un spital, o școală, o stație de autobuz, un oficiu poștal, o bancă și clădiri rezidențiale.

Aceasta a spus că sunt opt victime, trei morți și cinci răniți.

Foto: NEXTA

Printre cei răniți se află și o asistentă medicală care lucra în spitalul regional la momentul atacului, a spus pe Telegram Yuri Sobolevski, adjunctul-șef al Consiliului Regional din Herson.

Elevii ruși se vor antrena cu puști de asalt și grenade. Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia încearcă să „evoce URSS”

ACTUALIZARE 17:35 Ministerul rus al Educației a furnizat noi detalii despre planurile sale de a include antrenament militar de bază în școala secundară, transmite duminică Ministerul britanic al Apărării.

În cadrul raportului său zilnic, Ministerul spune că modulul „va include antrenamente cu puști de asalt seria AK și grenade, exerciții militare și saluturi”.

Instituția britanică a adăugat că iniațivele, care intră în vigoare începând cu luna septembrie, probabil sunt o deliberată „evocare a Uniunii Sovietice”, antrenamente similare având loc în școli până în 1993.

Armata Ucrainei și grupul de mercenari Wagner își dispută controlul asupra localității Blahodatne, aflată la nord de Bahmut

ACTUALIZARE 16:11 Armata Ucrainei și grupul de mercenari Wagner intrat în război de partea Rusiei anunță fiecare că are sub control zona Blahodatne din estul regiunii Donețk.

„Unități ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacuri ale ocupanților în zone din...Blahodatne...în regiunea Donețk”, au transmis forțele armate ale Ucrainei în raportul zlinic, adăugând că au respins atacuri în alte 13 așezări din regiunea Donețk.

Grupul Wagner, desemnat de SUA drept organizație criminală transnațională, a spus pe Telegram sâmbătă că unitățile sale au preluat controlul Blahodatne.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu.

Moscova a făcut din cucerirea în totalitate a regiunii separatiste Doneţk, a cărui anexare a fost proclamată de preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lui septembrie, principalul obiectiv al conflictului în Ucraina.

Kievul a indicat recent că trupele ruse şi-au sporit atacurile în estul ţării, în special împotriva localităţilor Vugledar şi Bahmut.

Rusia a ocupat în luna ianuarie a anului curent, după lupte intense, oraşul Soledar, ceea ce a reprezentat prima sa victorie după mai multe luni de înfrângeri pe câmpul de luptă.

Blahodatne se află la nord de Bahmut, oraş râvnit de luni de zile de Moscova şi unde se derulează unele dintre cele mai violente lupte de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, transmite Agerpres.

De altfel, guvernatorul local Pavlo Kirilenko a semnalat duminică că cinci civili au fost ucişi în timpul unor atacuri care au avut loc în regiunea Doneţk în cursul zilei care s-a scurs, dintre care o persoană la Bahmut.

Oficiali militari americani „îndeamnă Pentagonul să trimită avioane F-16 Ucrainei”

ACTUALIZARE 16:00 Oficiali militari americani se pare că ar îndemna Pentagonul să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei astfel încât țara să fie mai bine pregătită să se apere de rachete și drone rusești, transmite The Guardian.

Un oficial din cadrul Departamentului SUA pentru Apărăre a declarat pentru Politico: „Nu cred că ne opunem”.

Sursa, care a vorbit sub condiția anonimității, a spus pentru publicația respectivă că nu a fost luată nicio decizie finală.

Aceasta vine la câteva săptămâni după ce SUA s-au angajat să trimită armament în valoare de două miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv sistemul de rachete Patriot.

Peskov: Putin este deschis la discuții cu Olaf Scholz/ Cancelarul german: „Voi vorbi cu Putin din nou”

ACTUALIZARE 15:49 Președintele rus Vladimir Putin este deschis la contacte cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu a programat o convorbire telefonică cu acesta, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Reuters transmite că Dmitri Peskov a fost citat de RIA Novosti spunând: „Pentru moment, nu există discuții agreate (cu Scholz) în program. Putin a fost și rămâne deschis la contacte”. Scholz a fost citat de cotidianul berlinez Tagesspiegel într-un interviu publicat duminică spunând: „Voi vorbi cu Putin din nou deoarece este necesar să vorbim”.

Scholz a adăugat: „Sarcina pentru Putin este de a retrage trupele din Ucraina și de a sfârși acest război îngrozitor, fără sens care a costat deja sute de mii de vieți”.

Echipaje de tanchiști ucraineni au ajuns în Marea Britanie pentru a se antrena pe blindatele Challenger 2 

ACTUALIZARE 15:25 Ministerul apărării din Marea Britanie a publicat duminică fotografii pe contul său de Twitter cu echipaje ucrainene de tanchiști ce au ajuns în Regat pentru a se antrena. Aceasta după anunțul de luna aceasta că Marea Britanie va furniza tancuri Challenger 2 Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a spus că oferta de tancuri precum și alte sisteme de artilerie este un semn al „ambiției Regatului Unit pentru a intensifica sprijinul nostru acordat Ucrainei”, transmite The Guardian.

Peste 40% din teritoriul ucrainean este „contaminat” cu mine explozive

Conform Sky News, peste 40% din teritoriul ucrainean este „contaminat” cu mine explozive, iar multe dintre orașele recent eliberate rămân foarte periculoase și la mult timp după ce invadatorii ruși au fost alungați.

Specialiștii și militarii ucraineni descoperă constant capcane de toate felurile, dar și explozivi anti-tanc pe punctul de a fi detonați la atingere.

„Contaminarea este masivă”, spune Kateryna Templeton de la Mines Advisory Group (MAG), un ONG care e specializat în activități de dezamorsare a minelor și de prevenire a accidentelor cu explozibili de acest tip.

„Nu este comparabilă nici măcar, să spunem, cu situația din Siria sau Afganistan. Problema este uriașă”, a adăugat ea.

Legislația internațională restricționează folosirea unor tipuri variate de mine, în principal cele folosite pentru a ținti civili. Invadatorii au fost acuzați de Human Rights Watch că au folosit mine interzise în zone da est a regiuni Harkov.

Un număr mare de tipuri de astfel de explozivi au fost folosiți în Ucraina, unii dintre ei pentru prima oară.

„Găsim mine anti-tank, mine anti-personal, capcane explozive, muniții și tot felul de astfel de obiecte periculoase. Orice vă vine în minte putem găsi în Ucraina”, a mai spus Templeton.

Unele mine din Ucraina datează dinainte de februarie 2022 și se află mai ales în zonele care au fost controlate de separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk.

Conform MAG, între 2014 și 2020, au existat 1.190 de decese provocate de explozia minelor. Între 24 februarie 2022 și 10 ianuarie 2023, aproximativ 11 luni, au existat 611 de astfel de decese.

În urma unui incident de acest fel, doi soldați ucraineni cărora le-au fost amputate membre, au primit proteze bionice de ultimă generație, produse în Marea Britanie.

Pe lângă faptul că minele pot provoca astfel de vătămări grave sau moarte, ele transformă spații întregi în locuri nefrecventabile sau extrem de periculoase. Inclusiv producția agricolă este afectată de folosirea minelor pe câmpuri, pe drumuri de țară sau pe ulițe.

Templeton spune că MAG nu se ocupă de investigații pentru a afla care dintre părți plantează minele și explozibilii, dar că încearcă să se asigure că acestea nu folosesc armament interzis. MAG caută, de asemenea, oportunități de a curăța zonele minate pentru ca oamenii să poată să trăiască mai în siguranță.

Organizația și-a stabilit activitatea prin trimiterea unei echipe în aprilie 2022 și lucrează în Ucraina cu parteneri locali. Inclusiv civili ucraineni vor fi antrenați pentru a curăța zone minate, supravegheați de experți ai ONG-ului.

Totuși, având în vedere de cât de mult timp durează acest conflict, mai ales în unele zone, va fi un proces lung, costisitor și mortal de deminare a țării.

Scholz reafirmă că trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina nu înseamnă că Germania e parte directă a războiului

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reiterat că Germania nu este parte directă a războiului din Ucraina, chiar dacă ajută Ucraina cu tancuri. Scholz a ținut să reafirme din nou acest lucru după ce Germania a fost acuzată de elemente din regimul criminal de la Kremlin, care au profitat de o declarație a șefei diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, pentru a lansa noi ipoteze de propagandă.

„Acesta este un război între Rusia şi Ucraina”, a spus cancelarul german, sâmbătă seara, în timpul unei conferinţe de presă de la Buenos Aires, prima oprire a vizitei sale de patru zile în America Latină. Faptul că Germania furnizează Ucrainei ajutor financiar, umanitar sau arme nu a schimbat acest lucru, a adăugat Scholz.

Germania va face tot posibilul pentru a preveni o escaladare care să ducă la un război între Rusia şi statele membre NATO, a spus el. „Pentru noi nici nu se pune problema. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că asta nu se întâmplă”, a adăugat Scholz.

Comentariile cancelarului o declarație de marți a Annalenei Baerbock care a fost foarte rapid preluată de Kremlin și folosită în scopurile de propagandă ale regimului Putin. Baerbock a făcut apel la coeziune în rândul aliaţilor occidentali la Consiliul Europei, la Strasbourg, şi a afirmat: „Luptăm un război împotriva Rusiei, nu unul cu celălalt”.

Presa de stat din Rusia a folosit această declaraţie ca „dovadă” pentru a afirma că Germania şi alte state UE sunt părţi directe în războiul din Ucraina, un război de agresiune pornit de regimul Putin.

Ministerul de externe german a clarificat, între timp, că afirmaţiile lui Baerbock nu au avut intenţia să prezinte Germania ca parte beligerantă, nici pe aliaţii săi.

Scholz intenţionează, de asemenea, că continue convorbirile directe cu dictatorul rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei. „Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul”, a declarat cancelarul german într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel consultat de DPA, înainte de a fi publicat duminică, scrie Agerpres.

„Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieţi”, a adăugat el.

Cine sunt asasinii, ucigașii și alcoolicii din armata de pușcăriași Wagner care au murit luptând în Ucraina

Cimitirul recent descoperit de pe un câmp din sudul Rusiei este plin de mormite ale deținuților care au fost recrutați să lupte pentru Grupul Wagner, printre ei numărându-se asasini plătiți și ucigași alcoolici din Rusia și din afara granițelor.

O investigație Reuters a dezvăluit faptul că mulți dintre bărbații îngropați în cimitirul de lângă satul Bakinskaia, regiunea Krasnodar, fuseseră condamnați pentru infracțiuni violente, iar unii dintre recruți proveneau din țări precum Ucraina și Moldova.

Wagner a început de vara trecută să folosească acest lot de teren din sudul rural al Rusiei pe care l-a umplut cu 200 de morminte până la finalul lunii ianuarie, potrivit Reuters.

Avocatul unuia dintre deținuți, Viaceslav Kocias, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru ucidere și jaf armat în 2020, l-a descris pe clientul său drept un „tip obișnuit” care trebuie să fi crezut că oferta de la Wagner „era singura lui cale de scăpare”.

După ce s-a îmbătat, Kocias a intrat prin efracție împreună cu un complice în apartamentul unui cunoștințe pentru a-l jefui.

Cei doi au luat la bătaie victima și încă o femeie care era în apartament cu un fier de călcat și un uscător metalic de rufe, înainte să dea foc unei haine pe care au aruncat-o deasupra bărbatului inconștient.

O mare parte din apartament a fost distrusă în incendiu, iar bărbatul a murit două zile mai târziu din cauza rănilor provocate în timpul atacului. Luând în calcul data la care a murit, Kocias a făcut probabil parte din primele grupuri de soldați care au luat cu asalt regiunea Bahmut.

Citiți mai departe AICI

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un soldat nord-coreean a fost capturat de forțele ucrainene, anunță Seulul. Care este situația pe front

Armata ucraineană a început testarea posturilor de comandă mobile pentru unitățile de drone

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Apelul președintelui ucrainean către SUA, după atacurile rușilor. „Frontul. Aprovizionarea. Măriți acum livrările!”

Partenerii noștri