Cine sunt asasinii, ucigașii și alcoolicii din armata de pușcăriași Wagner care au murit luptând în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Evgeny Prigozhin
O mare parte din deținuții îngropați în cimitirul din sudul Rusiei au fost condamnați pentru infracțiuni violente, iar unii dintre recruți proveneau din țări precum Ucraina și Moldova. Foto: Profimedia Images

Cimitirul recent descoperit de pe un câmp din sudul Rusiei este plin de morminte ale deținuților care au fost recrutați să lupte pentru Grupul Wagner, printre ei numărându-se asasini plătiți și ucigași alcoolici din Rusia și din afara granițelor, relatează The Telegraph.

O investigație Reuters a dezvăluit faptul că mulți dintre bărbații îngropați în cimitirul de lângă satul Bakinskaia, regiunea Krasnodar, fuseseră condamnați pentru infracțiuni violente, iar unii dintre recruți proveneau din țări precum Ucraina și Moldova.

Wagner a început de vara trecută să folosească acest lot de teren din sudul rural al Rusiei pe care l-a umplut cu 200 de morminte până la finalul lunii ianuarie, potrivit Reuters.

Avocatul unuia dintre deținuți, Viaceslav Kocias, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru ucidere și jaf armat în 2020, l-a descris pe clientul său drept un „tip obișnuit” care trebuie să fi crezut că oferta de la Wagner „era singura lui cale de scăpare”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

După ce s-a îmbătat, Kocias a intrat prin efracție împreună cu un complice în apartamentul unui cunoștințe pentru a-l jefui. Cei doi au luat la bătaie victima și încă o femeie care era în apartament cu un fier de călcat și un uscător metalic de rufe, înainte să dea foc unei haine pe care au aruncat-o deasupra bărbatului inconștient.

O mare parte din apartament a fost distrusă în incendiu, iar bărbatul a murit două zile mai târziu din cauza rănilor provocate în timpul atacului. Luând în calcul data la care a murit, Kocias a făcut parte, probabil, din primele grupuri de soldați care au luat cu asalt regiunea Bahmut.

Asasinul plătit și ucigașul alcoolic

Printre pușcăriașii identificați de Reuters se numără și Anatoli Bodenkov, în vârstă de 43 de ani, care executa o sentință de 16 ani după gratii pentru perioada în care a activat ca asasin plătit.

Bodenkov a ucis un agent imobiliar din orașul nordic Kirovo-Cepețk în 2016 cu o pușcă de vânătoare pentru suma de 400.000 de ruble (5.720 de dolari). Însemnul de pe cruce arată că Bodenkov a murit pe 27 noiembrie 2022, dar nu menționază unde.

Un alt deținut, Viktor Deșko, în vârstă de 40 de ani, a ajuns la închisoare după ce, în stare de ebrietate fiind, i-a tăiat gâtul unei femei cu care se certa din cauza banilor într-o pădure din apropiere de teritoriile ocupate de ruși în Donbas.

Autoritățile l-au descris pe Deșko drept „o persoană agresivă care abuzează de alcool”.

cimitir recruți wagner
Doar 10.000 din cei peste 43.000 de pușcăriași care au fost recrutați de Wagner până la finalul lunii decembrie mai luptă în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ce îi face pe deținuți să lupte pentru Wagner în Ucraina

Rusia are una dintre cele mai mari populații de deținuți per capita din lume. Autorul cărții „The Vory: Russia’s super mafia”, Mark Galeotti, a spus că ceea ce îi atrage pe acești oameni care nu au nimic de pierdut este ceva mai mult decât posibilitatea de a scăpa de anii grei de pușcărie.

Pentru acești deținuți, oameni care au făcut parte de mult timp din cultura închisorilor caracterizată de „o foarte puternică tentă naționalistă rusă”, a face parte din Wagner este un motiv de mândrie care le dă un scop în viață.

„Da, asta îți va da o șansă să ieși din închisoare, dar îți dă și șansa de a fi în sfârșit cineva”, a spus Galeotti. „Acesta este un mod în care Wagner poate să îi atragă pe oamenii care sunt, sau se cred, marginalizați, outsideri, ratați ai sistemului într-un fel sau altul și le dă șansa să creadă că pot fi învingători.”

imagini-satelit-cimitir-rusia
Cimitirul plin cu mormintele deținuților ruși care au murit luptând în Ucraina pentru Grupul Wagner este acum de șapte ori mai mare decât era acum două luni. Captură foto: Twitter / @NewsUkrainenews

Doar 10.000 din cei 43.000 de pușcăriași recurtați mai luptă în Ucraina

Olga Romanova, șefa grupului Rusia în spatele gratiilor, care luptă pentru drepturile deținuților ruși, a spus că doar 10.000 din cei peste 43.000 de pușcăriași care au fost recrutați până la finalul lunii decembrie mai luptă în Ucraina.

„Restul au fost omorâți, sunt răniți, au dispărut, au fugit sau s-au predat”, a spus Romanova, care a menționat că gradul de dezertare este atât de ridicat încât administrația Wagner le spune de multe ori familiilor deținuților că aceștia au murit pentru a ascunde faptul că mulți dintre ei și-au abandonat posturile.

Viteza cu care Wagner recruta prizonieri a scăzut considerabil în luna decembrie, potrivit Romanovei, atunci când mulți dintre deținuți au rămas îngroziți de videoclipul în care un comandant al grupului de mercenari ucide un soldat cu un baros după ce acesta se predase ucrainenilor de bună voie.

Prigojin-Girkin
Evgheni Prigojin (stânga), fondatorul Wagner, vrea să își unească forțele cu luptătorii ultranaționaliști aflați sub comanda fostului lider separatist, Igor Girkin (dreapta). Colaj foto: Profimedia Images

Prigojin vrea să-și unească forțele cu ultranaționaliștii proruși

După Anul Nou, însă, Wagner a început să recruteze și străini, în special din Asia Centrală, care se află în închisorile din Rusia.

Printr-o decizie care ar putea să îi crească popularitatea, Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a declarat joi că l-a invitat pe Igor Girkin, un fost lider separatist din Ucraina, care are sub comanda sa mulți luptători ultranaționaliști, să își unească forțele cu mercenarii. „Este timpul să trecem de la cuvinte la fapte”, a spus Prigojin.

Girkin, unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, dar care a apreciat capacitatea de luptă a Grupului Wagner, a scris pe blogul său că este dispus să ia în considerare oferta înaintată de cel căruia i se spune „Bucătarul lui Putin”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...