Live

Pedeapsă record pentru constructorul unui bloc care s-a prăbușit în urma cutremurului devastator din Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Cutremurul din 2023 a fost cel mai devastator din istoria Turciei FOTO Profimedia

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri un constructor la o un număr record de ani de închisoare, fiind acuzat că a construit necorespunzător un bloc de apartamente cu 14 etaje care s-a prăbușit în cutremurul din 2023. 96 de persoane și-au pierdut viața din cauza clădirii construite prost.

Hasan Alpargun a fost condamnat pentru că „a cauzat moartea și rănirea mai multor persoane cu intenție posibilă”, au declarat oficialii instanței, citați de Arab News.

Clădirea cu 14 etaje din orașul Adana din sudul Turciei a fost distrusă de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 în februarie 2023, care a ucis peste 53.500 de persoane în Turcia și aproape 6.000 în Siria. Doar unul dintre locuitorii clădirii a supraviețuit.

Blocul de apartamente a fost construit în 1975. Prăbușirea sa a stârnit imediat suspiciuni, deoarece Adana, deși se află la mai puțin de 200 km de epicentrul cutremurului, a fost în mare parte ferită de cutremurele violente.

Alpargun a fugit în nordul Ciprului în ziua cutremurului, dar s-a predat poliției o săptămână mai târziu.

În timpul procesului, experții au indicat deficiențe grave în construcția stâlpilor de susținere ai clădirii, precum și calitatea betonului utilizat. Apărarea lui Alpargun a fost că construcția a fost aprobată de autoritățile competente.

Peste 260 de persoane implicate în construcția clădirilor care s-au prăbușit în timpul cutremurului au fost arestate, unele în timp ce încercau să fugă din țară.

Cel mai mortal dezastru din istoria Turciei

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai mortal dezastru din istoria modernă a Turciei, a devastat orașe și părți ale orașelor din sud-estul țării și din Siria vecină. 

La un an de la tragedie, în provincia Hatay, din sud-estul Turciei, oamenii au cerut guvernului și autorităților locale să demisioneze în timpul priveghiului și au cerut oficialilor să nu se prezinte la comemorare, în timp ce huiduiau discursuri. În piața principală a orașului Hatay, situat în provincie, unii scandau: „Îmi aude cineva vocea?”, un slogan care se referea la strigătele disperate care se auzeau de sub dărâmături, în timp ce oamenii așteptau de zile întregi să sosească ajutorul. Locuitorii spun că mulți oameni au murit nu din cauza prăbușirii clădirilor, ci mai degrabă din cauza faptului că victimele au așteptat ajutor atât de mult timp, în frig, fiind prinse în dărâmături.

Locuitorii spun că mulți oameni au murit nu din cauza prăbușirii clădirilor, ci mai degrabă din cauza faptului că victimele au așteptat ajutor atât de mult timp, în frig, fiind prinse în dărâmături.

Editor : I.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circa 60.000 de cutremure s-au produs în sud-estul Turciei după seismele devastatoare din februarie 2023

Turcii sunt din nou în panică după ce patru cutremure au zguduit unul după altul o provincie a țării

Cutremur puternic în Turcia. Oamenii au sărit speriați de la balcon. Printre victime este și un copil

Grecia vrea încălzirea relațiilor cu Turcia după ce Erdogan a început din nou apropierea de Occident

Partenerii noștri