Lacrimi și furie la un an de la devastatorul cutremur din Turcia. 10.000 de turci au ieșit în stradă: „Unde au fost autoritățile?”
Data actualizării: Data publicării:
Peste 10.000 de oameni s-au adunat marți dimineața în mai multe orașe din Turcia pentru a comemora un an de la cutremurele devastatoare care au lovit sud-estul acestei țări. În provincia Hatay, cu ochii în lacrimi, turcii au acuzat gestionarea neglijentă a guvernului în perioada care a urmat tragediei și au huiduit discursurile autorităților, transmite Reuters.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai mortal dezastru din istoria modernă a Turciei, a devastat orașe și părți ale orașelor din sud-estul țării și din Siria vecină. A ucis peste 50.000 de oameni în Turcia, aproximativ 5.900 în Siria și a lăsat milioane de oameni fără adăpost.
În provincia Hatay, din sud-estul Turciei, cea mai afectată țară, oamenii au cerut guvernului și autorităților locale să demisioneze în timpul priveghiului și au cerut oficialilor să nu se prezinte la comemorare, în timp ce huiduiau discursuri.
În piața principală a orașului Hatay, situat în provincie, unii scandau: „Îmi aude cineva vocea?”, un slogan care se referea la strigătele disperate care se auzeau de sub dărâmături, în timp ce oamenii așteptau de zile întregi să sosească ajutorul.
Locuitorii spun că mulți oameni au murit nu din cauza prăbușirii clădirilor, ci mai degrabă din cauza faptului că victimele au așteptat ajutor atât de mult timp, în frig, fiind prinse în dărâmături.
După priveghi, oamenii au aruncat flori și ramuri de măslini în râul Asi, care străbate orașul.
Merve Gursel, care și-a pierdut mătușa, soțul mătușii și verii în cutremur, le-a strigat numele în timp ce arunca o garoafe în apă pentru fiecare.
"Nimeni nu a fost cu acești oameni în acea zi. Durerea acestor oameni este că nu au putut fi salvați. Durerea acestor oameni este că nu și-au putut auzi vocea", a spus ea.
"Acesta (protest) este ecoul durerii interioare a oamenilor. Este un ecou al cât de mult au suferit oamenii. Nu există nicio modalitate de a descrie cum să compensam durerea de aici. Inimile acelor oameni sângerează", a mai spus aceasta.
Nesibe Duzgun a spus că arunca flori în apă pentru toți cei pe care îi cunoștea și că mișcarea a unificat oamenii din Hatay.
Președintele Tayyip Erdogan a transmis într-o declarație pe X că durerea cauzată de cutremurele este la fel de proaspătă acum ca și acum un an și a mulțumit lui Dumnezeu pentru că „națiunea a trecut cu succes acest dureros și istoric test”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Dar Nurul Sabah Aksu, un rezident din Hatay, a spus că guvernul a abandonat oamenii orașului pentru a muri.
„Mii de oameni au murit aici. Unde au fost autoritățile? De ce au părăsit Hatay așa? De ce au uitat de noi?”, se întrebă Aksu.