Live

Live Text Patru săptămâni de război în Ucraina. Macron a vorbit la telefon cu Putin despre negocierile de pace Ucraina - Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Bombardament în Cernihov, Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a patra săptămâni. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o. În cursul nopții, s-au auzit explozii puternice în Harkov. Singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov. Însă nu a obținut controlul asupra Mariupolului, deși au distrus mare parte din oraș. Doar 3.000 de oameni au putut fi evacuați, în timp ce trupele ruse au deschis din nou focul asupra coridorului umanitar. În Herson, singurul mare oraș cucerit, militarii ruși au deschis din nou focul asupra ucrainenilor care protestau.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Cele mai recente poziții ale rușilor în Ucraina. Foto: Twitter/Institute for the Study of War

Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO

ACTUALIZARE ORA 23:57 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia, a făcut cunoscut marţi Alianţa Nord-Atlantică, notează AFP.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei", a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a indicat că Volodimir Zelenski va „participa activ" la summit, „minim" cu un discurs şi „maxim" prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video", conform Agerpres.

Kremlin: Rusia va folosi arma nucleară doar dacă existența sa va fi amenințată

ACTUALIZARE ORA 22:08 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marți, că Rusia va folosi arma nucleară doar dacă „existența sa ar fi amenințată”, relatează Reuters.

La începutul invaziei rusești, Putin a pus forțele nucleare ruse în stare de alertă ridicată, provocând îngrijorări cu privire la intențiile sale.

Nu se întrevede un acord de încetare a focului în Ucraina, a transmis Palatul Élysée într-un comunicat de presă, după ce Macron a vorbit marți separat cu președinții Rusiei și Ucrainei.

„Președintele (Macron) rămâne convins de nevoia de a continua în eforturile sale”, mai arată sursa.

„Nu există o altă modalitate de ieșire din conflict decât o încetare a focului și negocieri de bună credință între Rusia și Ucraina”, potrivit comunicatului citat de CNN.

Conborbirea dintre cei doi lideri de stat a durat o oră.

Citește și SUA: Statele occidentale vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei

Macron a vorbit la telefon cu Putin despre negocierile de pace

ACTUALIZARE ORA 22:00 Președintele rus Vladimir Putin a avut, marți, o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, potrivit agenției de presă Interfax, citate de Reuters.

Agenția de presă rusă RIA spune că discuția telefonică a avut loc la cererea administrației prezidențiale de la Paris.

Pentagon: Armata ucraineană a recâștigat teren în fața invadatorilor ruși, după mai multe contraofensive

ACTUALIZARE ORA 20:27 Armata ucraineană a reușit să recâștige teren în fața invadatorilor ruși, mai ales în sudul țării, după mai multe contraofensive, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Militarii ucraineni „sunt, deja, în unele situaţii, în ofensivă”, a declarat Kirby la CNN, afirmând că ei „îi urmăresc pe ruşi şi îi resping în afara zonelor unde ruşii se aflau înainte”.

„Ştim că ei (n. red. - armata ucraineană) au întreprins contraatacuri (...) în special în ultimele zile la Mikolaiv”, oraş-cheie din sudul Ucrainei, a adăugat el.

„Am văzut aceste câştiguri teritoriale crescând în ultimele zile în avantajul Ucrainei”, a precizat John Kirby. „Aceasta este o dovadă reală a capacităţii lor de a lupta urmărindu-şi planurile, adaptându-se şi, din nou, încercând să respingă forţele ruse”, a declarat oficialul american.

SUA nu au informații privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 19:59 SUA nu au văzut până acum nicio indicație concretă privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, însă monitorizează îndeaproape informațiile care vin din această direcție, a declarat marți un oficial american de rang înalt din Apărare, conform Reuters.

Oficialul american a vorbit reporterilor cu condiția anonimității. Acesta a împărtășit evaluarea lui Biden însă a adăugat: „Nu există indicii că există ceva iminent în acea privință acum”.

Secretarul general al ONU cere încetarea „războiului absurd”

ACTUALIZARE ORA 18:48 Rusia nu poate câştiga războiul său din Ucraina, a afirmat marţi secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a cerut negocieri de pace imediate, relatează Reuters.

„Ucraina nu poate fi cucerită oraş cu oraş, stradă cu stradă, casă cu casă. Există destule oferte pe masă pentru a înceta ostilităţile şi a negocia serios - acum”, a declarat Guterres.„Acest război nu poate fi câştigat. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să se mute de pe câmpul de luptă la masa păcii. Continuarea războiului în Ucraina este din punct de vedere moral inacceptabilă, politic de nesusţinut şi militar lipsită de sens”, a subliniat Guterres, citat de Agerpres.

Ucraina spune că aproape 300.000 de persoane din Herson rămân fără hrană și medicamente iar Rusia împiedică evacuarea

ACTUALIZARE ORA 17:10 Ministerul de Externe din Ucraina a anunţat marţi că circa 300.000 de persoane din oraşul ocupat Herson rămân fără hrană şi medicamente şi a acuzat Rusia că îi împiedică pe civili să evacueze localitatea spre teritoriul controlat de Kiev, relatează Reuters.

„Cei 300.000 de locuitori ai oraşului Herson se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza blocadei armatei ruse. Hrana şi proviziile medicale aproape s-au terminat, dar cu toate acestea Rusia refuză să deschidă culoare umanitare pentru a evacua civili", a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko.

Într-un comunicat al MAE ucrainean trimis marţi Agerpres se menţionează că „nou-născuţii, cărora le lipsesc hrana specifică şi produsele de igienă, şi pacienţii în stare gravă reprezintă populaţia cu risc înalt".

MAE ucrainean avertizează că oraşul „se apropie de catastrofă umanitară cu fiecare zi care trece".

„Îndemnăm comunitatea internaţională să întreprindă acţiuni decisive împotriva Rusiei, inclusiv prin introducerea de noi sancţiuni economice dureroase, pentru a o forţa să ridice asediul de la Herson şi din alte oraşe ucrainene şi să creeze condiţiile pentru evacuarea sigură a ucrainenilor şi a cetăţenilor străini", se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, MAE ucrainean face apel la „guvernele străine ale căror cetăţeni sunt ţinuţi ostatici la Herson de forţele armate ruse să crească presiunea politică asupra Moscovei".

Lupte pe străzile din Mariupol între ruși și ucraineni

ACTUALIZARE 16.50 Continuă luptele între ruși și ucraineni pe străzile din Mariupol, oraș distrus de bombardamentele rusești. Noi imagini publicate pe rețelele sociale arată două tancuri care trag pe un bulevard din oraș. Ar fi vorba de două tancuri ucrainene care trag în direcția trupelor ruse.

Kremlinul recunoaște dreptul Ucrainei de a organiza referendum pentru validarea unui eventual acord de pace

ACTUALIZARE 16.03 Rusia a admis marţi că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană va crea un fond pentru reconstrucția Ucrainei

ACTUALIZARE 15.46 Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui „fond fiduciar” pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP, informează Agerpres.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.

„Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice”, se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

Citește și Ambasada SUA în Ucraina acuză armata rusă că a răpit 2.389 de copii din Donețk și Lugansk și i-a deportat în Rusia

O nouă lege controversată în Rusia

ACTUALIZARE 15.44 Deputaţii ruşi au adoptat marţi o lege ce prevede sancţiuni aspre menite să pedepsească „informaţiile mincinoase” cu privire la acţiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citește și Alexei Navalnîi a fost condamnat de justiția rusă la încă 9 ani de închisoare

Unele orașe din Ucraina mai au rezerve de hrană pentru 3-4 zile

ACTUALIZARE 15.39 Unele orașe din Ucraina mai au rezerve de hrană pentru doar 3-4 zile, potrivit CNN, care citează un ONG umanitar. Organizația Mercy Corps atrage atenția că sistemul de ajutorare al țării „este complet nefuncțional”.

„Una dintre principalele noastre temeri acum este legată de vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare. Știm că cele mai multe orașe din zonele unde se duc lupte grele nu au rezerve esențiale, cum ar fi mâncarea, pentru mai mult de trei sau patru zile”, a declarat Steve Gordon, consilier Mercy Corps pentru Ucraina, care se află în Harkov.

Citește și La Mariupol, morții sunt lăsați la marginea drumului și acoperiți cu pături. O femeie evacuată povestește despre iadul lăsat în urmă

Explozii puternice se aud în Kiev

ACTUALIZARE 14.55.Câteva explozii puternice au putut fi auzite marți în capitala ucraineană Kiev. Una dintre acestea a fost atât de puternică încât au pornit alarmele mașinilor din centrul orașului, potrivit CNN.

Consilierul ministrului de interne al Ucrainei a precizat că sistemul antiaerian a distrus o rachetă rusească, iar resturile proectilului au căzut în râul Nipru.

În ultimele două ore, s-au auzit, de asemenea, intermitent focuri de armă. „Cer tuturor să stea acasă sau în adăposturi”, a transmis primarul Kievului.

Capitala se află în continuare sub interdicție de deplasare între ora 20:00 și 7:00.

Zelenski a vorbit cu Papa Francisc: Rolul de mediere al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat

ACTUALIZARE 14.40. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit cu Papa Francisc și a pledat pentru rolul de mediere pe care Sfântul Scaun l-ar putea avea pentru se pune capăt războiului.

„I-am spus Sfinției Sale despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele ruse. Rolul de mediere al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat”, a declarat Zelenski.

El a dezvăluit mesajul pe care Papa Francisc i l-a transmis: „Înțeleg că doriți pacea. Înțeleg că trebuie să vă apărați, că soldații îi apără pe civili, își apără patria. Toată lumea o apără”.

„I-am răspuns: Oamenii noștri au devenit armata noastră când au văzut cât de mult rău face inamicul și câtă vârsare de sânge și devastare provoacă Rusia”, a adăugat Zelenski.

Totodată, el i-a spus Papei Francisc că 117 copii au murit până acum în timpul războiului și i-a vorbit despre criza umanitară și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele ruse.

La rândul lui, ambasadorul Ucrainei la Vatican a scris un mesaj pe Twitter în care a transmis că Papa Francisc „este cel mai așteptat oaspete din Ucraina”.

ONU: Aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată de război

ACTUALIZARE 14.20. Aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată în mai puțin de o lună de război, ca urmare a invaziei ruse. Numărul ucrainenilor care s-au refugiat în străinătate a ajuns la aproape 3.557.000, a transmis marţi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). De asemenea, 6,5 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele şi au găsit refugiu în interiorul țării, informează Reuters.

Din totalul de 3.556.924 de refugiaţi, mai mult de 2 milioane au trecut graniţa în Polonia.

„Acesta este un alt prag tragic pentru poporul Ucrainei şi a fost atins în ceva mai puţin de o lună”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Matthew Saltmarsh, într-un briefing de presă.

Pe lângă cei peste 3,5 milioane de refugiați, 6,5 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească domiciile și să își caute refugiu în alt loc din țară, informează Agerpres.

Citește și: Joe Biden: Rusia a folosit arma hipersonică. Care e diferența dintre racheta Kinjal folosită în Ucraina și „planoarele hipersonice”

Zelenski s-a adresat parlamentului italian

ACTUALIZARE 14.00. Volodimir Zelenski s-a adresat, marți, parlamentului din Italia. În discursul său, preşedintele ucrainean a declarat că țara sa se află la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia, iar "pentru trupele ruse Ucraina este poarta pe unde vor pătrunde în Europa".

"Invazia durează de 27 de zile, aproape de o lună, înseamnă că avem nevoie de alte sancţiuni şi de alte presiuni pentru ca Rusia să nu se poată aproviziona cu rezerve militare din Libia şi din Siria şi să se poată reveni la pace", a declarat Zelenski în discursul său rostit în parlamentul italian în format de videoconferinţă.

Preşedintele ucrainean a avertizat că obiectivul Rusiei este "să influenţeze Europa" şi "să-i distrugă valorile, democraţia şi drepturile omului", subliniind încă o dată că "Ucraina este poarta prin care armata rusă vrea să pătrundă în Europa".

Rușii au atacat din nou civilii care protestau în Herson

ACTUALIZARE 13.30.Civilii din Herson au ieșit iar în centrul orașului, să protesteze față de invazia rușilor în Ucraina și să le ceară soldaților ruși să plece.

Mai multe imagini care au fost distribuite pe rețelele sociale arată că oamenii adunați în fața clădirilor administrative principale din oraș au fost atacați din nou de soldații ruși.

Este pentru a doua zi consecutiv când astfel de violențe au loc în Herson. Ieri, rușii au tras asupra civililor neînarmați care ieșiseră în stradă la protest. Doi ucraineni au fost grav răniți.

Citește și: "Ce fel de animal să fii să ne ucizi copiii?". Imagini emoționante din spitalul din Kiev, unde au ajuns bebelușii salvați din Sumî

Incendii de vegetație în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl

ACTUALIZARE 13.10. Mai multe incendii de vegetație au izbucnit în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat Parlamentul Ucrainei.

Serviciul special de comunicare al Ucrainei a transmis o precizare în legătură cu îngrijorările privind radiațiile, conform căreia, pe măsură ce arde mai mult material vegetal în zonă, particulele aflate în sol și plante pot fi eliberate în atmosferă și se poate crea un nor toxic.

Autoritățile ucrainene susțin că aceste incendii ar putea fi provocate de salvele de artilerie și că ele se manifestă în zona controlată de trupele ruse. În acest context, ucrainenii afirmă că nu pot interveni pentru stingerea focului, despre care spun că se manifestă necontrolat. În zonă este vegetație uscată, care crește pericolul ca incendiile să se extindă.

Fabrică de oțel din Mariupol, bombardată de ruși

ACTUALIZARE 12.10 O fabrică de oțel din Mariupol a fost bombardată de forțele ruse. Este vorba despre cea mai mare oțelărie din Ucraina.

Mai multe imagini de la locul bombardamentelor au fost făcute publice și arată dezastrul din zona industrială a orașului. Până acum, această parte a orașului nu fusese țintă a atacurilor, dar în această dimineață acolo au fost mai multe explozii.

80% din Mariupol este devastat în urma asaltului continuu al trupelor ruse.

Citește și: Ucrainenii au capturat un ofițer rus de rang înalt. Acesta purta lenjerie de corp a armatei ucrainene

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina

ACTUALIZARE 11:12 Numărul de ucraineni care au fugit în străinătate este acum de 3.528.346, a anunțat marți Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), peste 2 milioane trecând granița în Polonia, relatează Reuters.

Bilanţul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, șters de pe site-ul unui ziar pro-Kremlin. Cifra, de 20 de ori mai mare decât cea oficială

ACTUALIZARE 11:03 Ziarul pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda a publicat, pentru scurt timp, o știre cu bilanțul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, transmis de Ministerul rus al Apărării, însă informația a fost ştearsă ulterior.

Numărul publicat și șters, de aproape 10.000 de soldați morți, este de 20 de ori mai mare decât cel confirmat oficial până în prezent de Moscova. 

Forțele ruse „au stagnat în mare măsură”, susține Ministerul britanic al Apărării 

ACTUALIZARE 10.19 În evaluarea de marți dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis că, în ciuda luptelor grele, forțele ucrainene continuă să respingă încercările rusești de a ocupa orașul Mariupol din sudul țării.

Totodată, Ministerul britanic precizează că forțele rusești din alte părți ale Ucrainei au avut parte de încă o zi de progrese limitate, majoritatea fiind în mare parte tot blocate. În plus, Mai multe orașe ucrainene continuă să sufere bombardamente grele din partea aviației și artileriei rusești, ONU raportând că peste 10 milioane de ucraineni sunt acum strămutați în interiorul țării.

Tentativă de asasinat împotriva lui Zelenski, dejucată

ACTUALIZARE 10.00 Serviciul ucrainean de contraspionaj militar afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Membrii unui grup condus de un agent FSB ar fi încercat să ajungă în Kiev sub acoperirea de militari ucraineni din cadrul forţelor de apărare teritorială.

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian.

Forțele ucrainene au recucerit Makariv

ACTUALIZARE 9.30 Forțele ucrainene au transmis că, după zile de lupte, au redobândit controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev, scrie CNN.

„Drapelul Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv” în timp ce rușii se retrăgeau, au transmis Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook.

CNN nu a putut confirma afirmația forțelor ucrainene.

Makariv a fost puternic afectat în urma atacurilor aeriene ruse din ultimele zile. Mai multe fotografii care au fost distribuite pe rețelele sociale în 12 martie arătau cât de puternic au fost blocuri, școli și o unitate medicală.

Rusia a oprit producția de tancuri

ACTUALIZARE 9.15 Singura fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a oprit producția, potrivit NEXTA TV.

Decizia a fost luată din cauza lipsei de piese, majoritatea provenind din import.

Rachete termobarice lansate din Donețk

ACTUALIZARE 8.55 Un video publicat de separatiștii pro-ruși din Donețk și verificat de BBC arată cum este lansată o salvă de rachete termobarice, sau bombe cu vacuum, în Ucraina.

Filmarea a fost publicată de miliția din autoproclamata Republică Populară Donețk și prezintă cum sunt proiectilele lansate prooiectilele de pe un lansator rusesc TOS-1A.

Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională. În schimb, ele sunt umplute cu explozibil de înaltă temperatură și presiune. Acestea sunt uneori numite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă de presiune mare care poate avea efecte distructive enorme.

Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecințe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de un număr de organizații neguvernamentale.

Ministerul ucrainean al Apărării: Rușii mai au stocuri de muniție și alimente pentru cel mult trei zile

ACTUALIZARE 8.30 Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente pentru „cel mult trei zile”.

Forțele ruse au rezerve de combustibil pentru trei zile, potrivit sursei citate.

În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene Ucrainene au lovit nouă ținte aeriene rusești - o aeronavă, șase drone și două elicoptere.

În Oktîrca, oraș din regiunea Sumî din centrul Ucrainei, 300 de militari ruși au refuzat să participe la atacurile asupra Ucrainei și s-au retras din zona de conflict, mai trasmite Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de BBC.

Forțele ucrainene au respins 13 atacuri și au distrus 14 tancuri, opt vehicule de luptă de infanterie, două vehicule de remorcare multifuncționale, trei sisteme de artilerie și alte patru vehicule.

BBC nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Citește și: Cine este comandantul invaziei ruse din Ucraina? SUA nu au reușit să-și dea seama, dar ar putea fi o cheie pentru aparentul haos

Rusia susține că a capturat 500 de prizonieri ucraineni

ACTUALIZARE 8.10 Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război.

Rusia a trimis Crucii Roşii Internaţionale documente care să faciliteze un schimb cu militari ruşi capturaţi de ucraineni, a afirmat luni comisarul pentru drepturile omului al Kremlinului, Tatiana Moskalkova, la postul de stat RT.

„Aceştia sunt prizonieri ucraineni pe care suntem pregătiţi să-i schimbăm”, a spus ea. Ucraina a vorbit ultima dată despre mai mult de 560 prizonieri de război ruşi. Săptămâna trecută, primarul răpit al oraşului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat în schimbul a nouă soldaţi ruşi, aminteşte dpa.

Peste 650 de clădiri rezidențiale distruse în Ucraina

ACTUALIZARE 7.40 Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, din 24 februarie până ieri, 651 de clădiri rezidențiale au fost complet distruse în Ucraina, iar aproximativ 3.780 de case au fost parțial distruse.

Acestea sunt doar clădirile care sunt cunoscute în prezent, în timp ce un bilanț al victimelor umane este imposibil de făcut.

Citește și: Analiză BBC. Cele 4 motive pentru care Mariupol este atât de important pentru Rusia

Zelenski insistă pentru o întâlnire cu Putin

ACTUALIZARE 7.30 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei "întâlniri", "sub orice formă ar fi", cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru "a opri războiul" din Ucraina.

"Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (ruşii) pentru a opri războiul", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne, media regională de stat ucraineană, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, pentru care, după cum a subliniat recent, "fără negocieri, războiul nu va fi oprit", s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o întâlnire la vârf cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dar apelul său de luni este deosebit de insistent.

Mai multe runde de discuţii au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă între delegaţiile rusă şi ucraineană de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Citește și: Analiză CNN: De ce atacă armata lui Putin cu atâta brutalitate civilii din Ucraina

ACTUALIZARE 7.20 Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că a "răpit" luni trei israelieni din Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei pe care îl ocupă.

Luni, "la Melitopol, ocupanţii ruşi au răpit trei cetăţeni israelieni: Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok", a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională. Mihail Kumok este prezentat ca "editor", proprietarul unei companii numite "MV Holding".

Autorităţile ucrainene nu au furnizat deocamdată alte detalii, scrie Agerpres.

Pentagon: Există „dovezi clare că forțele ruse comit crime de război” în Ucraina

ACTUALIZARE 00.10 Departamentul american al Apărării a acuzat forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și a spus că va ajuta la strângerea de dovezi ale acestor crime. Pentagonul acuză Kremlinul că a desfășurat intenționat atacuri fără discriminare împotriva civililor, relatează CNN.

Cu siguranță vedem dovezi clare că forțele ruse comit crime de război și ajutăm la colectarea dovezilor în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.

„Dar există procese de investigație care vor continua și vom lăsa asta să se întâmple. Vom contribui la acest proces de investigare. Cât despre rezultat, aceasta nu este o decizie a conducerii Pentagonului”, a spus el.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Soldatul nord-coreean capturat de Ucraina a murit. „S-a confirmat, printr-o agenţie de informaţii aliată”

Un soldat nord-coreean a fost capturat de forțele ucrainene, anunță Seulul. Care este situația pe front

Armata ucraineană a început testarea posturilor de comandă mobile pentru unitățile de drone

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Partenerii noștri