Live

Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un "atentat odios" la Mormântul Fecioarei Maria

Data publicării:
Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un "atentat odios" la Mormântul Fecioarei Maria. Foto: GettyImages

Biserica Ortodoxă Greacă a denunţat "un atentat odios" în timpul slujbei de duminică, în mijlocul Postului Mare, la Mormântul Fecioarei Maria, unul dintre cele mai importante locuri sfinte creştine din Ierusalim.

Într-un comunicat de presă care face referire la acest incident, poliţia israeliană a indicat că a intervenit în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel, şi că a arestat "un suspect ( în vârstă de 27 de ani şi care locuieşte în sudul Israelului) pentru implicarea sa într-un incident violent în biserică", fără a da alte detalii despre identitatea sa.

Potrivit lui Bilal Abu Nab, un vânzător care ţine un magazin în apropierea acestui loc sfânt şi care susţine că a fost martor la incident, atacul a fost comis de doi evrei. Abu Nab a declarat că o persoană a fost rănită la frunte, că unul dintre agresori a strigat şi a rostit insulte, iar al doilea avea o bară de fier cu care a lovit credincioşii.

"Am sunat la poliţie, dar au ajuns la faţa locului după mai bine de jumătate de oră", a adăugat el. Între timp, unul dintre atacatori a fost prins, dar celălalt a fugit.
Cerând o "protecţie internaţională a locurilor sfinte", Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului, coproprietar al Mormântului Fecioarei Maria, a emis o declaraţie în care informează despre o tentativă de a răni fizic un arhiepiscop (care oficia slujba) şi de a agresa un preot".

Declaraţia poliţiei menţionează un singur atacator, care "a intrat în biserică, ţipând şi ameninţându-i pe cei prezenţi cu o bară de fier". "Nu au fost răniţi", adaugă textul.

"Atacuri teroriste din partea unor grupuri radicale israeliene care vizează biserici, cimitire şi proprietăţi creştine, pe lângă atacurile fizice şi verbale asupra clerului creştin au devenit aproape zilnice, iar intensitatea lor creşte evident în preajma sărbătorilor creştine", deplânge patriarhia.

În luna ianuarie, un cimitir episcopal din Ierusalim a fost profanat, iar în februarie o statuie a lui Hristos a fost vandalizată într-o capelă franciscană din Oraşul Vechi.

În decembrie 2021, conducători ai unor bisericii locale au susţinut că creştinii au "devenit ţinta unor atacuri repetate din partea unor grupuri radicale şi marginale" în Ierusalim şi în alte părţi din Ţara Sfântă şi au denunţat lipsa de acţiune a autorităţilor israeliene.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

Atentat eşuat asupra Curţii Supreme din Brazilia: două explozii în apropierea clădirii. Țara găzduiește summitul G20 săptămâna viitoare

Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă când se lasă sec de carne

Partenerii noștri