Live

Parlamentul European cere reorganizarea alegerilor parlamentare în Georgia. Partidul de la putere, acuzat de derivă autoritară prorusă

Data publicării:
Eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul pentru preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a respins joi rezultatul alegerilor parlamentare desfăşurate în Georgia la finalul lunii octombrie şi a cerut organizarea unui nou scrutin legislativ în următoarele 12 luni.

Într-o rezoluţie adoptată cu 444 voturi pentru, 72 de voturi contra şi 82 de abţineri, legislativul UE susţine că alegerile din Georgia „nu au respectat normele internaţionale”, informează Agerpres. Eurodeputaţii denunţă „încălcările electorale grave şi numeroase” semnalate în timpul scrutinului din 26 octombrie şi revendicate de partidul Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară prorusă.

Membrii PE menţionează „cazuri dovedite de intimidare, de manipulare a voturilor, de astupare a urnelor” de votare şi resping „orice recunoaştere a rezultatelor” acestor alegeri care constituie, în opinia lor, o „manifestare a reculului democratic continuu” din Georgia, „pentru care partidul aflat la putere este deplin responsabil”.

Votul din 26 octombrie a fost respins de către opoziţia pro-occidentală şi de către preşedinta Salome Zurabişvili, care a sesizat Curtea Constituţională pentru a obţine anularea rezultatelor.

PE cere Uniunii Europene să impună „sancţiuni personale” împotriva unor lideri georgieni, printre care premierul Irakli Kobahidze, primarul capitalei Tbilisi şi secretarul general al partidului Visul Georgian, Kaha Kaladze, sau preşedinta Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili. De asemenea, eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul pentru preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, şi salută măsurile luate „pentru a repune ţara pe calea democratică”.

În plus, eurodeputaţii solicită „eliberarea imediată din motive umanitare” a fostului preşedinte pro-occidental Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în închisoare.

În final, Parlamentul European condamnă vizita efectuată la finalul lui octombrie de către premierul ungar Viktor Orban, subliniind că ea constituie o „încălcare a poziţiilor UE” şi că liderul ungar „nu s-a exprimat în numele Celor 27”.

În pofida contestării din partea opoziţiei şi a manifestaţiilor numeroase, noul Parlament georgian a ţinut în această săptămână prima sa sesiune şi a decis că data viitoarelor alegeri prezidenţiale, cu vot indirect, va fi 14 decembrie.

Georgia a obţinut în decembrie anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislaţie rusă, referitoare la valorile familiale şi la influenţa străină.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Alexandru Țiriac nu s-a abținut după ce a văzut decizia ITIA în cazul de dopaj al Igăi Swiatek: ”Suntem luați de proști”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Georgia renunță la parcursul european și la fondurile UE, după ce partidul controlat de Rusia a câștigat alegerile

Parlamentul European va permite anchete interne efectuate de procurorii Laurei Codruței Kovesi

Cât de periculoasă poate fi victoria lui Georgescu. Vicepreședintele PE, Ștefănuță: „România poate fi izolată pe scena europeană”

Biserica Ortodoxă Română, mesaj oficial: Nu recomandăm susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice

Partenerii noștri