Live

„Orban este foarte singur”, iar politica externă a Ungariei este o „fantasmagorie”. SUA critică dur guvernul de la Budapesta

Data publicării:
Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite este dezamăgit de faptul că Ungaria încă refuză să ratifice aderarea Suediei la NATO, a declarat ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, relatează The Guardian. Diplomatul american spune că guvernul ungar este „foarte singur” și că politica externă a lui Viktor Orban este „fantasmagorică”.

După luni întregi de tergiversări, parlamentul turc a aprobat, într-un final aderarea Suediei la NATO în această săptămână. Erdogan a promulgat-o, joi, fapt ce a lăsat Ungaria să fie ultima țară care încă refuză să aprobe alăturarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Deși guvernul lui Orban susține, cel puțin verbal, aderarea, parlamentul de la Budapesta refuză să aprobe prin vot protocoalele de aderare, alimentând frustrările printre aliații NATO și ridicând întrebări cu privire la motivațiile lui Viktor Orban, unul dintre singurii lideri pro-putiniști din Europa.

Viktor Orban este cunoscut pentru criticile constante la adresa Uniunii Europene, Statelor Unite, pentru apropierea de China și de Rusia, dar și pentru susținerea față de Donald Trump.

„Cred că e important ca guvernul ungar să-și respecte angajamentul, iar acesta a fost că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei. Să-ți ții cuvântul este în mod evident ceva foarte important într-o relație de încredere”, a mai spus diplomatul.

Ungaria, ultima piedică în calea aderării Suediei la NATO

Pe plan intern, politicienii de rang înalt de la Budapesta spun că aderarea Suediei nu a fost supusă votului pentru că guvernul e la Stockholm a criticat, în trecut, alunecarea Ungariei în autocrație.

Totuși, diplomații familiarizați cu procesul de aderare spun că Ungaria nu are absolut nicio obiecție formală cu privire la aderarea Suediei sau vreo revendicare pe care să o ceară oficial guvernului suedez.

În această săptămână, Orban i-a trimis o scrisoare omologului suedez în care îl invită la discuții, o propunere pe care Ulf Kristersson a acceptat-o, spunând și că nu va negocia în ce privește aderarea țării sale la NATO.

Întrebat dacă Ungaria a venit cu vreo cerere, Pressman a spus: „Statele Unite nu cunosc motivul pentru care se amână atât de mult această procedură”.

O politică externă „fantasmagorică”

Diplomatul a vorbit direct despre poziția guvernului SUA, precizând că acesta este „dezamăgit că totul a durat atât de mult”. Ambasadorul a subliniat și izolarea diplomatică tot mai profundă a prim-ministrului ungar.

„Ungaria este foarte singură – și nu trebuie să fie”, a spus el, referindu-se la atitudinea guvernului lui Orban față de deciziile europene privitoare la Ucraina și despre relația sa cu Vladimir Putin. Despre acestea, ambasadorul american spune că sunt „semne îngrijorătoare”.

„Ungurii au această percepție despre comunicarea politică în care vorbesc constant despre imperialiști și colonialiști, despre Bruxelles și despre Soros și despre toate aceste entități care vor să «se implice» în politica lor internă – totul e doar o fantasmagorie.

E o fantasmagorie care servește un scop politic în țară dar și distrage de la problemele și de la oportunitățile reale pe care le are Ungaria.

Parte din această fantasmagorie include și alte guverne – guvernul își dorește alte persoane la Comisia Europeană, la conducerea SUA, în alte țări europene – nu e politică externă, e fantasmagorie externă”.

Ambasadorul a mai subliniat și că starea democrației ungare este deplorabilă.

„Am văzut cu ochii mei eforturile intense de a intimida judecători în această țară”. Vorbind despre noua agenție de protecție a suveranității, Pressman spune că reprezintă „un pas serios înapoi pentru democrația din Ungaria”.

Pressman, un diplomat de rang înalt care a ajuns la post în Budapesta în 2022, este criticat aproape zilnic de guvernul Orban și de presa afiliată, până în punctul în care principala gazată pro-Orban are un link cu numele său la vârful paginii, cu peste 200 de articole critice.

Întrebat dacă-l deranjează atenția pe care o primește din partea guvernului Orban, diplomatul spune că îl deranjează „starea în care sunt relațiile ungaro-americane”.

„Ce trebuie să facem acum este să lucrăm la această relație – și SUA sunt în mod clar pregătite să o facă. Dar ce vă pot spune e că nu există niciun indiciu că guvernul ungar e interesat de asta, iar asta este trist”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri