Live

Opoziţia din Georgia pregătește o manifestaţie uriașă, pentru a anula alegerile pierdute: „Vom da afară ruşii din ţară!”

Data publicării:
Protest în Georgia. Foto: Profimedia

Opoziţia pro-occidentală georgiană a convocat pentru 4 noiembrie un miting de protest în faţa parlamentului de la Tbilisi, în cadrul acţiunilor de contestare a alegerilor legislative în urma cărora partidul de guvernământ Visul Georgian a obţinut majoritatea necesară rămânerii la guvernare, transmit joi agenţiile EFE şi Reuters.

Partidul Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze, considerat pro-rus de opoziţie şi de Occident, a obţinut aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziţiei împreună aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, susţin că au existat fraude şi cer noi alegeri sub o „administraţie internaţională”. Parchetul georgian a deschis miercuri o anchetă pentru investigarea presupuselor fraude electorale şi a citat-o pe preşedinta Zurabişvili să prezinte dovezile în sprijinul acuzaţiilor sale, dar ea a refuzat convocarea.

„Luni (4 noiembrie), pe bulevardul Rustaveli (în faţa parlamentului) vom prezenta un plan detaliat al acţiunilor noastre paşnice, dar axate pe obiectivele noastre”, a declarat reprezentanta blocului de opoziţie Georgia Puternică, Anna Dolidze.

„Suntem supăraţi, dar mai supărat este poporul Georgiei, căruia i-a fost furată alegerea europeană istorică”, a mai spus aceeaşi opozantă, susţinând că „alegerile au fost furate de serviciile secrete ruse”.

„Vom da afară ruşii din ţară!”, a clamat la rândul ei Elena Joshtaria, reprezentanta unui alt bloc de opoziţie, Coaliţia pentru Schimbare.

Între timp, comisia electorală a anunţat rezultatul renumărării manuale a voturilor în 366 de secţii de votare, renumărare efectuată nu în urma acuzaţiilor de fraudă, ci în virtutea unei prevederi recent introduse în legislaţia electorală pentru a creşte credibilitatea alegerilor printr-o verificare suplimentară. Astfel, în 91% dintre aceste secţii rezultatul a rămas acelaşi, iar în celelalte a suferit „schimbări nesemnificative”, a anunţat comisia.

Bruxellesul şi Washingtonul au cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali

Rezultatele aproape finale ale scrutinului sunt 53,9% pentru Visul Georgian şi 37,7% pentru opoziţie, notează sursele citate de Agerpres.

În campania electorală, premierul Kobajidze a acuzat opoziţia pro-europeană că în cazul preluării puterii ea ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia are în prezent baze militare.

Rusia a respins acuzaţiile opoziţiei georgiene de imixtiune în procesul electoral, în timp ce Bruxellesul şi Washingtonul au cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali. Bruxellesul a comunicat de asemenea că procesul de aderare a Georgiei la UE rămâne îngheţat în urma acestor alegeri.

Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au consemnat buna organziare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegerile din SUA, la casele de pariuri. Cine e dat drept câștigător dintre Kamala Harris și Donald Trump

Alegeri în Georgia. Victoria partidului de guvernământ Visul Georgian a fost confirmată, după renumărarea parțială a voturilor

Cine este Serghei Kirienko, omul lui Putin despre care se presupune că ține legătura cu Elon Musk

Dacă va deveni preşedinte, Ciolacu spune că nu va desemna niciodată premier de la AUR și nici nu va face alianță cu partidul lui Simion

Partenerii noștri