Live

O parte a unuia dintre cei mai mari ghețari din Antarctica s-ar putea sparge „ca un parbriz de mașină” în următorii 10 ani

Data publicării:
Ghețarul Thwaites din Antarctica. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință avertizează asupra unor schimbări majore care se vor petrece cu unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, Thwaites. Iar acest lucru ar putea avea loc chiar în următorii 5-10 ani, potrivit BBC.

O secțiune plutitoare a ghețarului, care până acum a fost relativ stabilă, s-ar putea „sparge ca parbrizul unei mașini”, spun cercetătorii din SUA și Marea Britanie care studiază rata de topire a ghețarului.

Thwaites lasă deja 50 de miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an. Acest lucru are un impact limitat asupra nivelului mării la nivel global în acest moment, dar există suficientă gheață menținută în amonte în bazinul de drenaj al ghețarului pentru a crește nivelul oceanelor cu 65 cm, dacă s-ar topi cu totul.

Este puțin probabil ca un astfel de scenariu apocaliptic să devină realitate în următoarele câteva sute de ani, dar oamenii de știință avertizează că Thwaites reacționează acum la o lume care se încălzește rapid.

„Va avea loc o schimbare majoră în partea din față a ghețarului, probabil în mai puțin de un deceniu. Atât studiile publicate, cât și cele nepublicate încă indică această direcție”, a spus glaciologul Ted Scambos, coordonatorul principal din SUA al echipei de Colaborare Internațională pentru Ghețarul Thwaites (ITGC).

„Acest lucru va accelera ritmul de topire al lui Thwaites și va mări semnificativ partea periculoasă a ghețarului”, a spus el pentru BBC News.

Thwaites este un colos cu o dimensiune similară cu a Marii Britanii sau statului american Florida, iar ritmul său de topire s-a dublat în ultimii 30 de ani.

ITGC a descoperit cum se întâmplă acest lucru: Apa caldă a oceanului pătrunde sub vârful plutitor al lui Thwaites, subțiază și slăbește gheața, făcând-o să se miște mai repede.

În acest moment, partea aflată în pericol este fixată pe loc de o creastă subacvatică în larg. Dar echipa ITGC spune că este probabil ca aceasta să se decupleze de creastă în următorii câțiva ani, ceea ce va destabiliza ghețarul.

„E asemănător cu parbrizul unei mașini care are câteva crăpături ce se propagă încet, apoi dintr-o dată treci peste o denivelare pe drum și parbrizul începe să se spargă în toate direcțiile”, a explicat Dr. Erin Pettit de la Universitatea de Stat din Oregon.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

Partenerii noștri