Live

Galerie Foto O pădure tropicală veche de 180 de milioane de ani a fost returnată poporului aborigen de către Australia

Data actualizării: Data publicării:
Plaja Cape Tribulation din regiunea Daintree. Sursa foto: Profimedia Images

Daintree, cea mai veche pădure tropicală din lume, a fost returnată de Australia poporului aborigen Eastern Kuku Yalanji printr-un acord istoric, informează BBC.

Pădurea, devenită sit-ul UNESCO în 1988, are peste 180 de milioane de ani vechime și a fost locuită de-a lungul timpului de numeroase generații de aborigeni.

Poporul Eastern Kuku Yalanji va administra acum pădurea alături de autoritățile locale din statul Queensland.

Pădurea se învecinează cu Marea Barieră de Corali și este una dintre pricipalele atracții turistice din Australia. Este faimoasă pentru ecosistemul ei său străvechi și găzduiește luminișuri, cascade, râuri, defileuri și plaje cu nisip.

Acordul între poporul Eastern Kuku Yalanji și autoritățile australiene include și parcurile naționale Cedar Bay, Black Mountain și Hope Islands - o suprafață totală de 160.000 de hectare.

În cadrul ceremoniei în care aborigenii au primit înapoi în proprietate pădurea Daintree, guvernul din Queensland a recunoscut poporul Eastern Kuku Yalanji ca fiind "una dintre cele mai vechi culturi existente".

"Acordul le recunoaște dreptul de a deține și administra pădurea, de a-și proteja cultura și de a o împărtăși vizitatorilor pe măsură ce devin lideri în industria turismului", a spus Meaghan Scanlon, ministrul Mediului.

Acordul a fost încheiat după patru ani de negocieri, iar negociatorul Chrissy Grant a spus că poporul Eastern Kuku Yalanji dorește într-un final să administreze singur pădurea Daintree și alte regiuni tropicale. Acordul include și Defileul Mossman și Cape Tribulation, aflate la marginile pădurii.

Regiunea Daintree a devenit sit UNESCO în 1988, după o campanie derulată de autoritățile de atunci din Canberra, menită să reducă tăierea copacilor și defrișările pentru utilizarea terenurilor în agricultură.

UNESCO recunoaște pădurea Daintree ca un sit "extrem de important", cu o biodiversitate bogată și unică. În pădure se găsesc peste 3.000 de specii de plante, 107 specii de mamifere, 368 specii de păsări și 113 specii de reptile.

Regiunea Daintree conține relicvele marilor păduri Gondwanan, care au acoperit Australia și zone din Antarctica înainte ca cele două continente să se separe în urmă cu 50-100 de milioane de ani.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri