Live

O nouă alianță se formează împotriva Beijingului. Cele trei zone cheie din Pacific în care ar putea izbucni conflictul cu China

Data actualizării: Data publicării:
Australia s-a alăturat noii alianțe dintre SUA, Japonia și Filipine pentru a desfășura pentru prima dată, în Marea Chinei de Sud, Activitatea de Cooperare Maritimă Multilaterală. Foto: Profimedia Images

Colonizare, vărsare de sânge, crime de război, ocupație, baze militare controversate – toate aceste probleme fac parte din istoria comună a celor trei state care vor participa la întâlnirea de la Casa Albă: Statele Unite, Japonia și Filipine. Totuși, subiectul principal al discuțiilor trilaterale ce vor avea loc joi va fi legat de China, o amenințare mult mai presantă care i-a apropiat pe liderii celor trei țări, relatează CNN.

„Amenințarea percepută din partea Chinei le-a apropiat cu adevărat pe aceste trei [țări]”, a spus James D.J. Brown, profesor asociat de știință politică de la Universitatea Temple din Tokyo, înaintea summitului din această săptămână dintre președintele american Joe Biden, prim-ministrul japonez Fumio Kishida și președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.

Izbucnirea unui posibil conflict în Taiwan domină în acest moment gândirea strategică. Liderul chinez Xi Jinping a promis că va aduce insula sub controlul Beijingului și nu a respins posibilitatea folosirii forței armate pentru a atinge acest scop.

Legea care stă la baza relațiilor Statelor Unite cu Taiwanul, adoptată de Congresul american în 1979, obligă Washingtonul să pună la dispoziția Taipeiului armele cu care să își asigure apărarea, iar Biden a sugerat de mai multe ori că va folosi armata pentru a apăra insula în cazul unei invazii a Chinei.

Atât Filipine, cât și Japonia au tratate de apărare cu SUA, care au baze militare permanente în Japonia și au acces la mai multe baze militare din Filipine.

Pericolul se manifestă în trei zone cheie: Taiwan, Marea Chinei de Sud și insulele Senkaku din Marea Chinei de Est, controlate de Japonia, potrivit analiștilor.

În cazul unui conflict, China nu ar putea să ignore niciuna dintre aceste zone, având în vedere că sunt doar câteva sute de kilometri de apă între Filipine, Japonia și Taiwan.

„Dacă ești China, nu poți invada Taiwanul fără să te ocupi de Filipine mai întâi sau de bazele japoneze”, a spus Micah Jeiel Perez, profesor asistent al Universității din Filipine Diliman.

Joe Biden a sugerat de mai multe ori că va folosi armata pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei. Foto: Profimedia Images

Un război în Taiwan s-ar extinde repede și în Filipine și Japonia

Liderii din Filipine și Japonia au declarat că menținerea stării de pace în Taiwan este esențială pentru securitatea națională a țărilor pe care le conduc.

„Dacă ar fi în fapt un conflict în acea zonă... este foarte greu de imaginat un scenariu în care Filipinele nu ar fi cumva implicate”, a spus Marcos într-un interviu pentru Nikkei Asia, anul trecut.

Oficialii japonezi au spus că 90% din necesarul energetic al țării este importat prin apele din jurul Taiwanului, ceea ce înseamnă că stabilitatea economică a Japoniei este legată strâns de autonomia insulei.

Japonia și alte părți din lume depind foarte mult de traficul maritim care trece prin Marea Chinei de Sud. „În cazul Japoniei, este o problemă foarte strategică. Este o nevoie strategică să protejeze acele căi maritime”, a spus Ricardo Jose, un alt profesor al Universității din Filipine.

Tensiunile dintre China și Filipine sunt concentrate în special în zona atolului Second Thomas Shoal (parte din insulele Spratly), aflat la aproximativ 200 de kilometri de coasta insulei filipineze Palawan.

În anii '90, Filipine a pus pe uscat în mod intenționat o navă de transport din al Doilea Război Mondial pentru a-și revendica atolul. Vasul a ajuns acum o epavă ruginită și este ocupată de pușcași marini filipinezi staționați prin rotație.

Beijingul consideră că atolul face parte din teritoriul Chinei, cu toate că acesta se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, revendicarea fiind în contradicție cu o hotărâre luată în 2016 de un tribunal internațional de la Haga.

Mai multe incidente au avut loc în ultimul timp între vasele filipineze care vin să aprovizioneze trupele staționate pe atol și navele pazei de coastă chineze care folosesc tunuri cu apă asupra filipinezilor.

Incidentele din Marea Chinei de Sud dintre vasele filipineze și cele ale pazei de coastă a Chinei sunt tot mai dese. Foto: Profimedia Images

SUA, Japonia și Filipine - noua triadă anti-China din Pacific

Tacticile agresive ale Chinei i-au unit pe cei trei lideri – Biden, Kishida și Marcos – într-un fel în care puțini ar fi crezut că se poate, având în vedere istoria complicată și, de multe ori, tensionată sau chiar conflictuală dintre cele trei țări, potrivit analiștilor.

Lucrurile s-au schimbat foarte repede în sfera politică din Filipine: predecesorul lui Marcos, Rodrigo Duterte, privea cu mai mult optimism relația cu China și, la un moment dat, a amenințat chiar să nu mai reînnoiască acordurile care permit armatei Statelor Unite să opereze pe teritoriul fostei colonii americane.

Acum, însă, Marcos a mers în direcția opusă, apropiindu-se din nou de Washington și respingând încercările Chinei de a pătrunde în zona Marii Chinei de Sud revendicată de Filipine.

Australia, Statele Unite, Japonia și Filipine și-au unit pentru prima dată forțele în Marea Chinei de Sud pentru a desfășura așa numita Activitate de Cooperare Maritimă Multilaterală.

„Chiar dacă ai aceste mecanisme create, ele pot fi în continuare puse la pământ. Dar măcar ai ceva ce ai creat și care speri că va supraviețui unei președinții Trump”, a spus Brown.

„Este un aranjament foarte fragil de flori care înfloresc în [regiunea] indo-pacifică. Ele au nevoie să fie udate și fertilizate în fiecare zi.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Elon Musk atacă guvernul lui Keir Starmer și cere organizarea de noi alegeri în Regatul Unit

Suspectul atacului din New Orleans plănuia să-și ucidă familia şi să se alăture ISIS. Ce au descoperit anchetatorii

Partenerii noștri