Noi imagini din satelit care arată că China a construit o replică a cartierului prezidențial din Taipei în provincia Mongolia Interioară, o zonă îndepărtată și ascunsă a teritoriului său, au suscitat temeri că regimul de la Beijing se pregătește de invadarea insulei guvernate democratic, relatează France24.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Imaginile din satelit arată o replică aproape exactă a centrului orașului Taipei, înconjurată de o zonă aridă, deșertică, caracteristică regiunii.
Publicată pentru prima oară de un analist informatic taiwanez pe 26 martie, pe rețelele sociale, imaginea a fost publicată într-o știre pe site-ul Taiwan News, cu titlul „China creează un fals Taipei pentru a se antrena pentru invazie”.
Imaginile au fost verificate, iar falsul Taipei este, într-adevăr, localizat la aproximativ 1.200 de kilometri de Beijing.
Sim Tack, analist la compania Force Analysis, care monitorizează zone de conflict și are acces la imagini din satelit, a declarat pentru France24 că replica a fost construită începând cu martie 2021, iar construcția a durat aproximativ un an.
El spune că clădirile au și stilul „inspirat din ce poți vedea în Taipei, fără să aibă exact aceeași dimensiune sau formă”.
Imaginile din satelit dezvăluie un tip de configurație a străzilor extrem de similară cu Zona Specială Bo’ai, o zonă restricționată din cartierul Zhongzheng al Taipei-ului, care găzduiește cele mai important clădiri de stat ale capitalei tailwaneze – palatul prezidențial, clădirile curții supreme, ministerului justiției sau băncii centrale.
Zona este extrem de restricționată, inclusiv în ce privește traficul aerian. Întrebat, săptămâna trecută, de aceste imagini, ministrul apărării taiwanez a încercat să minimalizeze situația.
„Este inevitabil ca armata chineză să producă astfel de imitații”, a declarat el, adăugând că și Taiwanul e capabil să producă astfel de replici pentru antrenamentul militarilor.
Regimul de la Beijing consideră că Taiwanul este teritoriul său, deși incarnația actuală a statului chinez nu l-a controlat niciodată.
Guvernul democratic de pe insulă este ultima rămășiță a Republicii China de dinainte de Războiul Civil Chinez, purtat de naționaliștii lui Chiang Kai-Shek cu comuniștii lui Mao Zedong.
Deși poartă oficial numele „Republica China”, Taiwanul pendulează politic între independență în formula unei „Republici a Taiwanului”, o relație mai strânsă cu regimul chinez sau păstrarea pretenției de legitimitate ca guvern suveran al Chinei.
Partidul de guvernare actual, DPP, susține independența, în timp ce partidul de opoziția, Kuomintang, vechiul partid naționalist chinez, susține o apropiere de regimul de la Beijing.
Existența acestui loc de antrenament în China pentru „repetiții” ale unei invazii subliniază din nou tensiunile geopolitice din regiune și amenințarea care „bate la ușa” Taiwanului.
Editor : Adrian Dumitru