O comoară misterioasă a ajuns pe o plajă din Venezuela, o binecuvântare pentru localnici
Guaca, situat în nord-estul Venezuelei, este un vechi port pescăresc care de zeci de ani nu cunoaște decât sărăcia. Numai că brusc, norocul pare să se fi întors și speranțele localnicilor au renăscut într-o țară măcinată de o criză profundă. Motivul: descoperirea unei comori pe plajă.
Cine n-a visat să găsească o comoară? În septembrie, Yolman Lares, un pescar de 25 de ani, mergea pe plaja din Guaca, așa cum face în fiecare dimineață, când i-a atras atenția ceva strălucitor în nisip. Tânărul a băgat mâna în nisip și a scos de acolo un medalion de aur cu Fecioara Maria. Nu știa încă, dar tocmai descoperise o veritabilă comoară.
„Am început să tremur, să plâng de bucurie... Era pentru prima dată când mi se întâmpla ceva atât de surprinzător”, a explicat tânărul, citat de The New York Times. I-a povestit întâmplarea socrului său și altor oameni din sat.
O coastă de aur, la propriu
Și imediat, aproape 2.000 de persoane au dat buzna pe plajă. Iar căutarea de comori s-a dovedit cu succes: după câteva zile, au fost găsite numeroase inele și bijuterii de aur, precum și pepite de aur.
Unii chiar au ținut să doarmă pe plajă, convinși că este vorba despre un miracol: norocul s-a întors în Guaca!
Acest orășel din nord-estul Venezuelei era cândva un port prosper, vestit mai ales pentru pescuitul tonului și al sardinelor. Dar de-a lungul anilor, multe dintre fabricile de conserve s-au închis, iar pescarii au devenit tot mai puțini.
Într-o țară măcinată de mari tensiuni politicie și de o profundă criză economică, nimeni nu mai spera să pună mâna pe o asemenea comoară. Unele familii au vândut ceea ce au găsit pe plajă cu suma - fabuloasă pentru Venezuela - de 1.500 de dolari!
De unde vine comoara?
Însă misterul rămâne: de unde ar putea proveni aurul? Localnicii au crezut mai întâi că e vorba despre vreo pradă a numeroșilor pirați care au navigat în apele din preajmă de-a lungul secolelor. Însă analizele făcute de un expert bijutier, solicitat de NYT, par să îndepărteze această ipoteză. Bijuteriile găsite în nisip datează de pe la mijlocul secolului XX.
Sunt voci care acuză guvernul Maduro că au creat intenționat această poveste pentru a face uitat marasmul în care se găsește țara.
Pe de altă parte, comoara ar putea proveni și de la eventualii traficanți.
Indiferent care ar fi adevărul, această descoperire nesperată cel puțin le-a permis localnicilor necăjiți să facă rost de ceva bani, pe care imediat i-au folosit ca să-și cumpere de mâncare.
Cum e o criză gravă de combustibil, nu e niciun pericol ca alți eventuali căutători de comori din alte părți ale țării să vină la Guaca. Aurul le rămâne pescarilor și famiilor locale. Iar localnicii cred că nu s-a terminat. „Dacă s-a întâmplat o dată, se va întâmpla și a doua oară”, speră Yolman Lares.
Tras meses de búsqueda en la costa han encontrado múltiple joyas de oro y plata, adornos y demás, que sin duda alguna les ha brindado un auxilio a estas personas entre tanto ahogo económico. pic.twitter.com/FSV4UVJ2Oa
— Eduardo Gutierrez Bigott (@edugutierrezab) December 13, 2020
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News