Live

O bombă nucleară americană dintr-o bază din Olanda a fost avariată. Ar avea urme de lovituri

Data actualizării: Data publicării:
O bombă nucleară americană ar fi fost avariată într-un accident într-o bază din Olanda. Foto: Federation of American Scientists

O bombă nucleară americană ar fi fost avariată într-un accident, într-o bază din Olanda, au anunțat membrii Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS) care au descoperit o fotografie în care o bombă de tip B61, cu urme de lovituri, este lipită cu bandă adezivă și inspectată de tehnicieni, scrie The Guardian.

FAS, un ONG care studiază subiecte ce țin de securitatea națională, a descoperit fotografia într-o prezentare folosită în 2022 de laboratorul Los Alamos din New Mexico pentru a recruta personal. Candidaților li se spune, în prezentare, că printre atribuțiile lor se numără și "asistarea Departamentului Apărării pentru a rezolva incidente și accidente ce țin de arme nucleare".

Textul este însoțit de o fotografie în care o bombă de tip B61 este deformată, are o bandă adezivă de culoare roz liptă pe partea din spate și o aripă lipsă. Lângă bombă sunt trei militari, dintre care doi fac parte din unitățile de eliminare a munițiilor explozive, și un civil.

Din analiza imaginii, experții de la FAS au concluzionat că baza unde a fost realizată fotografia este Volkel AB, în Olanda, una din cele șase baze din Europa în care SUA țin 100 de bombe de tip B61.

"Trebuie subliniat că nu există o confirmare oficială că imaginea a fost făcută la Volkel AB, că bomba B61 avariată este o armă reală (spre deosebire de una de antrenament) sau că avaria a survenit în urma unui accident (sau a făcut parte dintr-o simulare pentru antrenament)", a scris Hans Kristensen, autorul raportului FAS.

"Dacă imaginea înfățișează într-adevăr un accident nuclear, atunci constituie primul caz documentat al unui accident recent cu o armă nucleară într-o bază aeriană din Europa", a adăugat acesta.

Orice avarie survenită la o armă nucleară este cunoscută în limbajul serviciilor secrete drept o "suliță îndoită" iar astfel de incidente nu sunt, în general, făcute publice.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a evitat să comenteze direct fotografia.

"SUA mențin cele mai înalte standarde pentru personalul și echipamentul strategic, care includ antrenamente de rutină, mentenanță și activități din sfera securității pentru a menține în siguranță capabilitățile critice ale Americii. Este politica SUA să nu confirmăm sau să negăm prezența sau absența unor arme nucleare într-un loc anume, inclusiv exercițiile specifice sau operațiunile reale", a spus purtătorul de cuvânt.

De asemenea, laboratorul Los Alamos a comentat că: "Nu există informații adiționale pentru această fotografie".

Eric Schlosser, un expert în armament nuclear, spune că astfel de bombe nu detonează la impact, iar implicarea lor în accidente nu reprezintă un pericol.

"Bomba B-61 este cam cea mai sigură bombă nucleară asamblată care există. Are mecanisme de siguranță foarte bune și nu se va activa dacă este expusă la foc, la șocuri, la șrapnel etc", a spus acesta.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Piloții de Formula 1, deranjați de mirosul de marijuana, la Marele Premiu din Las Vegas: „Dacă ne-ar testa, am ieși pozitiv, jur”

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de atacul rusesc asupra orașului Dnipro

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Partenerii noștri