Live

Numele presupușilor câștigători ai premiului Nobel pentru chimie au fost făcute publice din greșeală înainte de ședința de decernare

Data publicării:
Premiul Nobel. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a făcut publice din greşeală, miercuri, numele celor trei cercetători despre care a afirmat că ar fi câştigat premiul Nobel pentru chimie din acest an, însă prestigioasa instituţie suedeză a precizat, ulterior, că decizia în privinţa laureaţilor va fi luată abia peste câteva ore, relatează Reuters.

„Comitetul Premiului Nobel pentru Chimie recompensează în 2023 descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, acele nanoparticule care sunt atât de mici încât mărimea lor le determină proprietăţile”, au scris reprezentanţii Academiei într-un e-mail, potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter (DN).

Totuşi, Johan Aqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru chimie din cadrul Academiei, a făcut următoarea declaraţie pentru agenţia de presă Reuters: „Este o greşeală făcută de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Şedinţa noastră începe la 07:30 GMT (n. red. - 10:30 ora României), aşadar nicio decizie nu a fost luată deocamdată. Câştigătorii nu au fost selectaţi”.

Laureaţii premiului Nobel pentru chimie din acest an vor fi anunţaţi cel mai devreme la 12:45, ora României.

Cotidianul Daily Aftonbladet a publicat o copie a e-mailului expediat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe în care erau numiţi cei trei laureaţi: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov.

Acest premiu cu o vechime de peste un secol este atribuit de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi este însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (990.000 de dolari).

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere: cum s-au format galaxiile gigantice din univers

Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Partenerii noștri