Live

Video Nave românești care fac parte din misiunea FRONTEX, acuzate de practici abuzive împotriva imigranților

Data publicării:
Nava românească filmată în timp ce aparent refuză să acorde ajutor unei ambarcațiuni cu refugiați în Marea Egee Foto: captură video

Două nave românești aparținând Poliției de Frontieră, care participă la misiuni de patrulare la granița Greciei cu Turcia în cadrul misiunii europene FRONTEX, ar fi implicate în operațiuni ce încalcă legislația internațională. Una dintre ele a fost filmată în timp ce aparent face manevre prin care împinge o barcă cu imigranți înapoi în mare, în loc să le acorde ajutor.

Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de respingere a unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia. 

Investigația în acest sens, pentru care s-au folosit surse deschise, mărturii, înregistrări video și fotografii, a fost realizată de rețeaua de jurnalism de investigație Bellingcat,  în colaborare cu Der Spiegel, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi (din Japonia).

Investigaţiile desfăşurate „arată pentru prima dată că responsabili ai Frontex sunt conştienţi de practici ilegale ale gărzilor de coastă greceşti şi sunt, în parte, implicaţi ei înşişi în cazuri de refuz”, scrie Der Spiegel. Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la direcționarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Imagini compromițătoare cu o navă românească

Faptele de care sunt acuzate navele românești s-au petrecut în iunie și august anul acesta, în Marea Egee. Astfel, personalul Frontex, printre care și cel de pe două nave românești aflate în patrulă la momentele respective, pare să fie implicat direct în manevre de descurajare a solicitanților de azil să ajungă la mal (așa-numitele „illegal pushbacks”). Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase.

Conform unei mărturii, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de o barcă cu refugiați, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul ar fi fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană a NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.

Există și o altă înregistrare video în care se poate identifica nava MAI 1103, ambarcațiune aparținând de asemenea Poliției de Frontieră din România. Potrivit imaginilor, nava blochează o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc. 

Reacția Poliției de Frontieră

Radio Europa Liberă, care relatează pe larg despre această investigație internațională, a contactat Poliția de Frontieră pentru a cere o reacție.  Poliția de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, însă s-a rezumat în a scoate în evidență „aprecierea din partea înalților oficiali europeni” de care se bucură echipajele românești, fără să comenteze acuzațiile de încălcare a legislației internaționale.

Poliția de Frontieră a refuzat să menționeze dacă cele două incidente în care au fost implicate navele românești au fost raportate sau nu la București sau dacă a existat o anchetă internă în acest sens, precizează Europa Liberă.

Reacția misiunii Frontex

La rândul său, misiunea Frontex nu a comentat cazurile semnalate de jurnalişti, menţionează Der Spiegel, dar a declarat că agenţii săi operează în baza unui cod de conduită în materie de drepturile omului şi respectă interdicţia de a respinge ambarcaţiunile cu migranţi.

Fără a menţiona investigația de presă, Frontex a anunţat vineri seară pe contul său de Twitter că este „în contact au autorităţile greceşti în legătură cu incidente pe mare din ultimele luni” şi anunță că Atena a deschis „o anchetă internă”. Frontex acţionează „cu respectarea drepturilor fundamentale şi a legii internaţionale”, subliniază agenţia pe Twitter.

Guvernul conservator grec a respins mereu acuzaţiile că ar respinge ambarcaţiunile cu migranţi de la frontierele Greciei, acuzații aduse de-a lungul timpului de mai multe ONG-uri.

Citiți și: Euronews: Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați că îi bat, electrocutează sau incendiază pe refugiații care ajung la graniță

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Erdogan spune că Biden a făcut o „mare eroare” să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane ATACMS

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Turcia dezminte că Hamas și-ar fi mutat biroul politic din Qatar pe teritoriul său

Partenerii noștri