Foto Euronews: Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați că îi bat, electrocutează sau incendiază pe refugiații care ajung la graniță

Data actualizării: Data publicării:
migranți bătuți
Foto: Captură Twitter/euronews

În data de 19 august, șase sirieni și un egiptean au ajuns în Belgrad în căutare de ajutor. Ei declară că au fost trimiși cu forța în Serbia de poliția de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuți și chinuiți, relatează Euronews. Unul dintre ei are un picior amputat și spune că polițiștii români l-au bătut cu propriile cârje. Poliția de frontieră română neagă aceste acuzații.

Fiind detectați de camere de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița României, ei au fost interceptați și opriți de bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă. Ei spun că fuseseră deja bătuți de poliția ungară cu bastoane, dar că nu fuseseră biciuiți până atunci. Unul dintre ei aproape că și-a pierdut un ochi.

Întâmplarea nu este singulară – un alt grup de migranți care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge la o tabără de refugiați din Serbia a trecut printr-o experiență similară.

Aceste mărturii au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, iar toate ajung la aceeași concluzie: poliția de frontieră română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La granița cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenit un punct fierbintea așa-zisei „Rute Balcanice”.

Cifrele exacte sunt imposibil de determinat. Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Poliția de frontieră neagă acuzațiile. ONG sârb: „Am văzut cu ochii noștri vânătăile de pe pielea lor

Conform mărturiilor, polițiștii de frontieră folosesc bastoane pentru a îi lovi pe oameni și cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranți au fost supuși la șocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidați cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenți îmbrăcați în negru cu măști sau cagule pe fețe pentru a nu putea fi recunoscuți.

Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR (agenția pentru refugiați a ONU) pentru a ajuta victimele traficului de persoane, precum Generația Română Tânără sau Consiliul Național Român pentru Refugiați, spun că nu știau de presupusele violențe care au loc la granița țării.

Contactată de Euronews, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile sau că ar fi acționat în acest fel: „Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Agenții români ar fi fost echipați, în ultimii ani, cu echipament de urmărire din ce în ce mai sofisticat pentru a preveni trecerile ilegale ale graniței, inclusiv pe timp de noapte. În primele 7 luni ale lui 2020, autoritățile spun că 1.823 de migranți „au fost găsiți la granița cu Serbia încercând să ajungă ilegal în România”.

Legea nu permite expulzarea fără acordul scris al unui judecător sau fără garanții procedurale sau posibilitatea migranților de a depune contestație împotriva deciziei. Dincolo de toate, însă, niciun migrant nu are voie să fie lipsit de dreptul de a cere azil politic.

Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.

Au început cu cel puțin un an în urmă, însă acest tip de violență este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut și în România. Cu cât sunt mai mulți migranți, cu atât cazurile de violență se înmulțesc”, a mai spus el.

Mărturiile sunt confirmate și de un alt ONG. Ivana Vukasevici Beti de la Centrul Pentru Integrare și Toleranță Umanitară, spune că numărul expulzărilor din România a început să crească în a doua jumătate a anului 2019 și continuă să crească în mod regulat, lună de lună.

Acești migranți ar fi trebuit să aibă acces la proceduri de obținere a azilului politic în România. Am văzut cu ochii noștri vânătăile de pe pielea lor”, a spus ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri