Live

Turcia încearcă să convingă Rusia și Ucraina să deblocheze exportul cerealelor. Cererile „nerezonabile” ale Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Recoltare de cereale. Foto: Profimedia

Încercările Turciei de a evita o criză alimentară globală prin negocierea trecerii în siguranță a cerealelor ucrainene blocate în porturile Mării Negre întâmpină rezistență, deoarece Ucraina spune că Rusia impune condiții nerezonabile, iar Kremlinul cere încetarea sancțiunilor pentru a permite navelor cu cereale să treacă, relatează Reuters.

Războiul dintre Rusia și Ucraina - ambele printre cei mai mari exportatori de cereale din lume - a contribuit la creșterea prețurilor la alimente și pune chiar în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel global.

Rusia a ocupat părți importante ale coastelor Ucrainei de când a declanșat invazia, în 24 februarie, iar navele ruse de război controlează Marea Neagră și Marea de Azov, blocând exporturile Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea prețului cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că folosește proviziile de alimente pe post de armă. Rusia susține că de vină sunt minele ucrainene plasate pe mare și sancțiunile internaționale împotriva Moscovei.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a spus într-o conferință de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov că discuțiile de miercuri de la Ankara au fost fructuoase și că posibilitarea reluării exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este rezonabilă.

Lavrov a spus că Ucraina este cea care trebuie să-și demineze porturile și că aceasta este o condiție prealabilă pentru transportul în siguranță al cerealelor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că o cantitate mare cereale rusești ar putea fi livrată pe piețele internaționale doar dacă sancțiunile vor fi ridicate. El a adăugat însă că „nu au existat încă discuții consistente” pe această temă.

ONU face planuri cu Kievul și Moscova pentru a reporni exporturile de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Turcia ar putea oferi escorte navale pentru a asigura trecerea în siguranță a mărfurilor, în baza acestor planuri.

„O criză alimentară care afecta deja mai multe zone ale lumii riscă, din cauza războiului din Ucraina, să se transforme într-o criză alimentară globală, dacă nu se iau măsuri acum”, a spus ministrul italian de externe Luigi Di Maio, într-o conferință de presă la Roma.

Dar un acord nu este ușor de obținut. Negocierile se lovesc de numeroase provocări. Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat miercuri că Rusia face propuneri nerezonabile, cum ar fi verificarea navelor.

Mai mult, un oficial ucrainean a pus la îndoială puterea Turciei de a media trecerea liberă a cerealelor ucrainene.

„Turcia, în calitate de garant, este o forță insuficientă la Marea Neagră pentru a garanta siguranța mărfurilor”, a spus directorul sindicatului comercianților de cereale din Ucraina, UGA, Serghei Ivașcenko, într-o conferință online.

Ivașcenko a adăugat că ar putea dura cel puțin două-trei luni pentru a elimina minele din porturile ucrainene și că marina din Turcia și cea din România ar trebui să fie implicate în această operațiune.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus săptămâna aceasta că Ucraina a discutat cu Marea Britanie și Turcia despre posibilitatea ca marina unei terțe țări să garanteze trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră.

Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale cu o lună înainte de invazia rusă. Cantitatea a scăzut acum la aproximativ 1 milion de tone, deoarece Ucraina, care își exporta cea mai mare parte a mărfurilor pe mare, a fost nevoită să transporte cerealele cu trenul pe la granița sa de vest sau prin micile sale porturi fluviale de la Dunăre.

Chiar și cu o capacitate crescută de încărcare și manipulare, compania căilor ferate, Ukrzalizniția, a spus că porturile dunărene și trenurile nu pot compensa blocajul porturilor maritime.

Valeri Tkaciov, director adjunct al departamentului comercial al Ukrzalizniția, a spus că volumul maxim de cereale pe care îl poate exporta ar putea crește la 1,5 milioane de tone pe lună în următoarele săptămâni, de la aproximativ 800.000 de tone în mai.

Dar există deja numeroase vagoane de cereale la punctele de trecere a frontierei, așa că mărfurile ar putea aștepta cel puțin o lună pentru a trece granița.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski, furios că aliații nu-l lasă să atace trupele lui Kim din Rusia. „America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită”

Israelul și Vaticanul sunt implicate într-un scandal de piraterie informatică. Mâna dreaptă a lui Putin este pe lista țintelor

Lavrov îl ceartă pe Erdogan pentru ajutorul oferit Ucrainei: „Nu poate decât să ne surprindă”

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de 425 de milioane de dolari. Armele provin direct din stocurile armatei americane

Partenerii noștri