Live Text Momentul în care sediul Statului major al flotei ruse este lovit de o rachetă ucraineană. „Comandanţi de rang înalt” au fost uciși
Guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, în Crimeea anexată ilegal de Rusia, a avertizat sâmbătă asupra posibilităţii unui nou atac cu rachete ucrainene asupra oraşului, la o zi după ce Kievul a lovit cartierul general al flotei ruse de la Marea Neagră. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu una din rachetele care au lovit clădirea Statului major al flotei ruse, armata ucraineană revendicând lovitura în care și-ar fi pierdut viața „comandanţi de rang înalt” ai forţelor navale ruse. Potrivit bilanțului Kievului, numărul soldaților ruși care au murit în Ucraina a depășit 275.000.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Momentul atacului de la Sevastopol, surprins de martori
Pe rețelele sociale au apărut imagini care au surprins momentul în care o rachetă lovește sediul Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, din Sevastopol.
Din imagini se vede că sediul fusese deja lovit de o rachetă și era învăluit de flăcări și fum, când o altă rachetă lovește aproape vertical clădirea, provocând o nouă explozie.
SitRep - 22/09/23 - Black Sea Fleet HQ ❌
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) September 22, 2023
An overview of the daily events in the war between Russia and Ukraine. A day that was of course marked by the major attack on the headquarters of the Black Sea Fleet in Sevastopol which was completely destroyed.
1/X pic.twitter.com/3pjjJSqNxl
În explozie și-ar fi pierdut viața zeci de militari și funcționari ruși, iar alții au fost răniți.
The Black Sea fleet headquarters before and after pic.twitter.com/jokiLCjgZc
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) September 23, 2023
„Comandanţi de rang înalt” ai marinei ruse, ucişi sau răniţi în atacul de la Sevastopol
Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că a ucis sau rănit „comandanţi de rang înalt” ai forţelor navale ruse în atacul său de vineri de la Sevastopol asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră, în Crimeea anexată.
„Detaliile atacului vor fi dezvăluite cât de curând posibil şi rezultatul se traduce prin zeci de morţi şi răniţi printre ocupanţi, inclusiv comandanţi de rang înalt ai Flotei”, a declarat armata de la Kiev, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Aceasta a mai afirmat că atacul a avut loc „în ursul unei reuniuni a conducătorilor marinei ruse”.
Спецоперація Сил спеціальних операцій ЗСУ “Крабовая ловушка”. Вражено штаб чорноморського флоту рф
— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) September 23, 2023
Зухвала та копітка робота Сил спеціальних операцій дозволила «вчасно та точно» вразити штаб Чорноморського флоту під час проведення наради керівного складу флоту рф pic.twitter.com/NRcfidrUv3
Vineri, armata ucraineană a revendicat o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră, în timp ce comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune.
„Promitem că vor fi mai multe” a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă.
Rușii se tem de un nou atac în Crimeea
Guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, în Crimeea anexată, a avertizat sâmbătă asupra posibilităţii unui nou atac cu rachete ucrainene asupra oraşului, a doua zi după ce Kievul a lovit cartierul general al flotei ruse de la Marea Neagră, relatează AFP.
„Atenţie, pericol de rachetă! Pericol de rachetă!”, a avertizat Mihail Razvojaev pe Telegram. „Închideţi bine ferestrele şi nu vă apropiaţi”, a adăugat el, cerându-le persoanelor aflate în maşini şi în transportul public să se pună la adăpost.
La puţin timp după aceea el a anunţat că „pericolul s-a terminat”.
Razvojaev a precizat anterior că „fragmente” de rachete au căzut în împrejurimile Sevastopolului.
Kievul a revendicat vineri o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră, în Crimeea anexată, care s-a soldat cu cel puţin un dispărut, într-un moment în care Ucraina face eforturi să mute lupta în această peninsulă strategică.
Această regiune ucraineană anexată de Moscova în 2014 şi oraşul Sevastopol, unde se află cartierul general al flotei de la Marea Neagră, se află în centrul dispozitivului militar rus pentru invadarea Ucrainei, asigurând aprovizionarea cu trupe care ocupă sudul Ucrainei şi lansând lovituri de rachetă de pe mare.
Ucrainenii afirmă că 275.460 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului
Între 24 februarie 2022 şi 23 septembrie 2023, Forţele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 275.460 de militari ruşi, dintre care 510 soldaţi în ziua precedentă.
Acest lucru se arată în raportul Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook.
În plus, trupele ucrainene au distrus 4.655 (+11 în ultima zi) tancuri inamice, 8.912 (+21) vehicule blindate de luptă, 6.210 (+33) sisteme de artilerie, 789 (+4) MLRS, 530 (+2) sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.867 (+8) drone operativ-tactice, 1.518 (+1) rachete de croazieră, 20 de nave/ambarcaţiuni, 1 submarin, 8.716 (+26) vehicule şi rezervoare de combustibil, 912 unităţi de echipament special.
Naftogaz: Consumul de gaze naturale al Ucrainei scade din cauza războiului
Consumul de gaze naturale al Ucrainei este aşteptat să scadă sub 20 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, de la aproximativ 27 de miliarde în 2021, înainte de începerea războiului cu Rusia, a spus Oleksi Cernişov, CEO-ul Naftogaz, cea mai mare companie de petrol şi gaze din ţară, pentru Reuters.
Cernişov se aşteaptă ca rezervele de gaze din Ucraina să depăşească 16 miliarde de metri cubi la începutul actualului sezon de încălzire, volum suficient pentru ca ţara să traverseze iarna.
Sezonul de încălzire începe de obicei în a doua jumătate a lunii octombrie.
„Consumul general de gaze al Ucrainei este de sub 20 de miliarde de metri cubi pe an, între 18 şi 19 miliarde de metri cubi”, a spus Cernişov într-un interviu.
El a arătat pentru Reuters diapozitive care detaliază modul în care a fost distribuit consumul de gaz.
Rezidenţii şi municipalităţile au consumat aproximativ 11 miliarde de metri cubi, în timp ce industria a avut nevoie de aproximativ 4 miliarde de metri cubi, iar restul a mers în sectorul energetic.
Ucraina a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, făcând-o unul dintre cei mai mari utilizatori de combustibil din Europa înainte de război.
Dar economia sa s-a micşorat cu aproximativ o treime anul trecut, deoarece industriile au redus sau au oprit producţia din cauza riscurilor de securitate, perturbării exporturilor şi ruperii lanţurilor de aprovizionare.
Cernişov vede câteva semne timpurii ale redresării economiei.
Datele Ministerului Economiei au arătat că produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu 2,2% de la an la an, în primele şapte luni ale anului 2023.
Cernişov a subliniat că Ucraina nu va importa gaze în acest an şi a spus că Naftogaz nu are intenţia de a iniţia un nou contract de tranzit al gazelor cu Rusia, după expirarea celui actual, la sfârşitul anului 2024, reluând comentarii anterioare ale oficialilor ucraineni.
Grupul rus Gazprom tranzitează în prezent circa 42 de milioane de metri cubi de gaze pe zi prin Ucraina.
Rezerve suficiente de gaz
Cernişov a spus că alte ţări deţin aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz în interiorul Ucrainei, demonstrând „încrederea şi angajamentul traderilor internaţionali”.
Aceste volume au contribuit la aducerea de venituri mai mari pentru Naftogaz şi la menţinerea unei presiuni ridicate la unităţile de depozitare, a adăugat el.
De când a preluat funcţia de CEO al Naftogaz în noiembrie 2022, Cernişov a spus în repetate rânduri că doreşte să stimuleze producţia internă de gaze.
Naftogaz intenţionează să crească producţia de gaze până la 14 miliarde de metri cubi în 2024, de la 13,5 miliarde de metri cubi în acest an.
Producţia totală de gaze a Ucrainei, care include gaze produse de companii private, este estimată la aproximativ 19,1 miliarde de metri cubi în acest an, comparativ cu 18,5 miliarde de metri cubi în 2022.
Cernîşov a spus că este posibilă creşterea în continuare a producţiei de gaze în Ucraina, dar va necesita noi tehnologii şi investiţii străine semnificative în sector, ceva care va veni abia după încheierea războiului.
El a mai spus că o eficienţă energetică mai bună a consumatorilor rezidenţiali şi municipali ar putea ajuta la economisirea a până la 30% din gaze, eliberând volume pentru potenţialele exporturi viitoare.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News