Live

Un oficial de la Chișinău avertizează că Rusia finanțează masiv „un atac fără precedent” înainte de referendumul pro-UE din Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Agențiile de informații ale Kremlinului „inundă peisajul politic cu partide și candidați clone, de la pro-ruși la falși pro-europeni”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Kremlinul finanțează acțiuni masive de dezinformare înainte de referendumul pro-UE din Republica Moldova, a declarat șeful Securității Naționale de la Chișinău pentru POLITICO. Moscova a pompat echivalentul a milioane de euro în numerar și are o armată de conturi de social media cu care face propagandă împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Moscova a pompat echivalentul a milioane de euro în numerar și are o armată de conturi de social media în efortul de a împiedica aderarea Moldovei la UE, a avertizat unul dintre oficialii de vârf ai țării.

Consilierul pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, a transmis într-o declarație pentru sursa citată că Rusia a început un „atac fără precedent” cu tactici hibride împotriva fostei Republici Sovietice în perioada premergătoare votului național de luna viitoare privind aderarea la blocul european.

Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii, în special frica de război”, a spus el. „Mașina de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea cu un război în interiorul granițelor noastre.”

Potrivit lui Secrieru, președintele pro-european Maia Sandu este ținta centrală a unui „atac digital nevăzut” menit să delegitimizeze legăturile tot mai mari ale țării cu Occidentul.

Oamenii legii estimează că 50 de milioane de euro au fost canalizați în alegerile de anul trecut, folosiți pentru a-i cumpăra pe toți votanții, de la propagandiști la alegătorii vulnerabili”, a adăugat el. „Pe măsură ce viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul se apropie, anticipăm un aflux și mai mare de fonduri ilicite, estimările sugerând că Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice din Republica Moldova în acest an”.

Agențiile de informații ale Kremlinului, a spus el, „inundă peisajul politic cu partide și candidați clone, de la pro-ruși la falși pro-europeni”.

Sandu candidează pentru un al doilea mandat, iar o coaliție de peste o duzină de partide pro-occidentale le cere cetățenilor să voteze „da” la un referendum privind planurile de aderare la UE, care va avea loc pe 20 octombrie, în același timp cu alegerile prezidențiale. Republica Moldova a primit statutul de candidat anul trecut, iar discuțiile de aderare au început în decembrie.

Bruxelles-ul a trimis o misiune civilă în națiunea est-europeană pentru a ajuta la consolidarea rezistenței împotriva amenințărilor hibride din Rusia. Vara trecută, serviciile secrete ucrainene au avertizat că au interceptat un complot de răsturnare violentă a guvernului, finanțat de Moscova. Politicianul prorus condamnat Ilan Șor a fost acuzat că a încercat să organizeze lovitura de stat, iar partidului său i s-a interzis să prezinte candidați la alegeri.

O informare produsă de Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm a concluzionat că Rusia finanțează în mod activ o mână de grupuri de opoziție și că activiștii - unii recrutați prin cluburi sportive locale - au fost instruiți în Rusia despre cum să provoace polițiștii, forțând utilizarea gazelor lacrimogene. Platformele de social media precum TikTok și Telegram au fost, de asemenea, folosite pentru a viza tinerii, a concluzionat cercetarea, cerând Bruxelles-ului să facă presiuni asupra firmelor de tehnologie pentru a lua măsuri.

Moldova a interzis în această săptămână cinci instituții de presă de stat ruse, iar Secrieru a spus că țara își intensifică acum apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

Se joacă cu frica, știind că fereastra noastră pentru aderarea la UE nu va rămâne deschisă pentru totdeauna”, a spus el.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Serviciile secrete americane avertizează: Rachetele cu rază lungă lansate în Rusia pot amplifica războiul

Lumea nu mai ia în serios amenințările nucleare ale lui Putin. De ce istoria propagandei arată că pericolul nu ar trebui ignorat

Partenerii noștri