Live

Percheziții în Parlamentul Republicii Moldova. Două persoane care spionau pentru Rusia au fost reținute la Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
Potrivit surselor, Ion Creangă, şeful Direcţiei Juridice a parlamentului, a fost reţinut pentru 72 de ore. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un responsabil din parlamentul Republicii Moldova şi un poliţist de frontieră, bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova, au fost reţinuţi la Chişinău. Forţele operative ale Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), împreună cu reprezentanţi ai Procuraturii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale (PCCOCS), au descins în Parlamentul Republicii Moldova, unde au efectuat percheziţii într-un dosar de spionaj în beneficiul Rusiei.

Două persoane au fost reținute la Chișinău

Actualizare 18,50 Procuratura confirmă că două persoane au fost reținute la Chișinău

Un responsabil din parlamentul Republicii Moldova şi un poliţist de frontieră, bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova, au fost reţinuţi la Chişinău, a confirmat miercuri Procuratura pentru combaterea crimei organizate şi cauze speciale (PCCOCS), care a precizat că aceştia au colaborat cu angajatul unei ambasade străine în Republica Moldova, informează NewsMaker, Radio Chişinău şi Deschide.md.

Potrivit surselor NewsMaker, citate de Agerpres, ar fi vorba de un angajat al ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. De asemenea, Deschide.md relevă, tot pe surse, că acesta ar fi ofiţer al serviciilor speciale ruse.

Cele două persoane reţinute sunt şeful Direcţiei Juridice a parlamentului, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră, ei fiind suspectaţi de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Conform PCCOCS, faptele au avut loc începând din anul 2023.

PCCOCS a efectuat acţiuni procesual penale, în urma cărora cei doi au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în scopul continuării obiective a investigaţiilor.

Într-o primă reacţie, ambasada Rusiei la Chişinău susţine că adevăratul context al informaţiilor vehiculate în prezent despre presupusele "activităţi de spionaj" ale diplomaţilor ruşi pare să fie legat de procesele electorale care au loc în Republica Moldova şi de încercările unor forţe de a utiliza "problema spionajului" în lupta electorală, conform portalului Omniapress.

Alegerile prezidenţiale la termen în Republica Moldova sunt preconizate să aibă loc la 20 octombrie, împreună cu un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană, la iniţiativa preşedintei în exerciţiu, Maia Sandu.

Știre inițială

Un purtător de cuvânt al PCCOCS a confirmat desfăşurarea unor "acţiuni procesuale", iar surse de la Chişinău au declarat pentru NewsMaker că acţiunile au avut loc într-un dosar pentru trădare de patrie, notează Agerpres.

"Acţiuni procesuale sunt în derulare. Nu putem, cu părere de rău, da nume, funcţii şi ce acţiuni se fac. Când se vor finaliza acţiunile, vom reveni. Este o persoană reţinută, da, dar nu comentăm zvonurile. Vom reveni cu un comunicat de presă", a declarat şeful interimar al PCCOCS, Victor Furtună, pentru Teleradio-Moldova.

Ulterior, preşedintele legislativului moldovean, Igor Grosu, a declarat pentru presă că în dosar este vizat Ion Creangă, şeful Direcţiei Juridice a parlamentului, dar fără să precizeze dacă el este persoana reţinută.

Potrivit surselor NewsMaker, Ion Creangă a fost reţinut pentru 72 de ore.

De fapt, acesta ar fi fost reţinut marţi seara, ulterior biroul acestuia din parlament a fost sigilat, iar pe 31 iulie - percheziţionat. Aceleaşi surse au declarat că acţiunile au avut loc într-un dosar pentru trădare de patrie sub formă de spionaj. Creangă ar fi transmis informaţii unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău în schimbul unei recompense băneşti.

Aceleaşi surse au declarat pentru NewsMaker că a fost reţinut şi un poliţist de frontieră, care activa pe aeroportul din Chişinău, şi care s-ar fi întâlnit cu acelaşi angajat al Ambasadei Rusiei şi i-ar fi transmis informaţii.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce a urmărit Ucraina prin uciderea lui Igor Kirillov. Mark Galeotti: „Există o consternare reprimată, dar larg răspândită”

O rețea de agenți ruși a fost destructurată de SBU. Spionii aveau ca misiune detectarea aerodromurilor care adăpostesc avioanele F-16

Serviciul britanic de informații: Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri principale de luptă de la începutul războiului

Rusia a lansat o contraofensivă în Kursk, cu trupe nord-coreene, anunță șeful armatei ucrainene. „Au suferit pierderi grele”

Partenerii noștri