Live

Condiţiile Rusiei pentru reîncălzirea relaţiilor cu R. Moldova

Data publicării:

În cadrul discuţiilor purtate cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovski, în marja Conferinţei de securitate de la Munchen (săptămâna trecută), şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a formulat două cereri ca un prim pas pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări: revenirea lui Andrei Neguţă în postul de ambasador al Republicii Moldova în Rusia şi acreditarea unui ataşat militar rus la Chişinău, informează vineri portalul Deschide.md, preluat de Agerpres.


O declaraţie în acest sens a fost făcută joi seara de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, într-o intervenţie la postul de televiziune local TVC21, arată sursele citate.

''S-a discutat ce ar vrea Federaţia Rusă într-o primă etapă. Serghei Lavrov a spus că doreşte ca ambasadorul Andrei Neguţă să revină la post la Moscova şi acreditarea unui ataşat militar la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău'', a indicat Candu, evocând discuţia dintre cei doi miniştri de externe care s-a axat pe posibilităţile de ameliorare a relaţiilor moldo-ruse.

Cu această ocazie, partea moldoveană a amintit de ''demersurile făcute (de autorităţile moldovene) pe lângă Federaţia Rusă - rămase fără răspuns - legate de investigarea fraudei bancare şi de spălarea de bani'', a spus şeful forului legislativ. Potrivit acestuia, ministrul Tudor Ulianovski a abordat şi ''demersurile Chişinăului privind cazuri de intimidare a unor oficiali moldoveni atunci când s-au deplasat în Federaţia Rusă''.

De asemenea, au fost evocate ''unele abuzuri economice ale Federaţiei Ruse, la care noi n-am primit niciun răspuns'', a mai spus Candu, adăugând că guvernul de la Chişinău aşteaptă răspunsuri din partea Federaţiei Ruse tocmai la aceste chestiuni.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost rechemat acasă în decembrie pe o perioadă nedeterminată pe motiv că nu a luat atitudine în cazul ''hărţuirii unor oameni politici'' moldoveni în timpul deplasării lor în Federaţia Rusă, a explicat Ministerul de Externe al Republicii Moldova, potrivit Jurnal.md.

La vremea respectivă, presa de la Chişinău a scris că în realitate este vorba doar de un conflict între Moscova şi controversatul oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PDM), aflat la guvernare în Republica Moldova, pe numele căruia Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul rus a deschis un dosar penal.

Andrei Neguţă, fost deputat socialist, este un apropiat al preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon. El a mai fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia în perioada 2009-2012.

În mai anul trecut, cinci diplomaţi ruşi de la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău au fost declaraţi persona non-grata şi expulzaţi de pe teritoriul republicii pentru acţiuni neconforme cu statutul lor diplomatic. Printre aceştia figura şi consilierul ataşatului militar al Federaţiei Ruse de la Chişinău, Igor Dovbnea, a informat atunci presa din Republica Moldova.

Relaţiile dintre Moscova şi guvernul de orientare proeuropeană de la Chişinău s-au tensionat în ultimul timp, contrar celor pe care Rusia le are cu preşedintele Igor Dodon, care pledează pentru o resetare a relaţiilor cu Federaţia Rusă la toate nivelurile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord anunţă că va adopta „cea mai dură” strategie împotriva SUA: „Sunt ţara cea mai reacţionară”

Momentul în care polițiștii de frontieră din unitatea RUBPAK Phoenix a brigăzii Pomsta au respins cu succes un atac rusesc

Hackeri pro-ruși au lansat un atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe al Italiei și a aeroporturilor din Milano

Reacția Republicii Moldova, după ce Gazprom a anunțat că va sista gazele către țară de la 1 ianuarie

Partenerii noștri