Live

Cât de periculoasă e situația de la Chișinău, dacă Plahotniuc nu renunță? Se anunță proteste pentru duminică

Data actualizării: Data publicării:
Foto: TV8 via unimedia.info

Situația de la Chișinău este tensionată, după ce Parlamentul - controlat de socialiști și blocul proeuropean - a intrat în conflict cu Curtea Constituțională, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu pare dispus să renunțe la putere. Pentru duminică sunt anunțate proteste. Încă de sâmbătă seara zeci de persoane au venit să picheteze sediile unor instituții guvernamentale. Întrebarea e cine conduce la Chișinău și ce vor face instituțiile de forță?

Curtea Constituțională de la Chișinău este controlată de Partidul Democrat, respectiv de oligarhul Vlad Plahotniuc. Patru dintre cei șase membri ai Curții au fost numiți anul trecut de către Partidul Democrat. Printre ei se află chiar și nașa de cununie a lui Plahotniuc și doi foști deputați ai partidului său, a explicat la Digi 24 Pavel Lucescu, consultant politic.

Ce s-a întâmplat sâmbătă în Parlamentul de la Chișinău a fost o decizie a două formațiuni politice care formează o majoritate în acest moment și care au negociat această majoritate în ultimele trei luni și au învestit un nou guvern condus de Maia Sandu, unul dintre liderii blocului proeuropean, guvern ce ar trebui să-și intre în pâine. Numai că Partidul Democrat, care deține în acest moment guvernul interimar și care a fost la putere în ultimii patru ani, nu recunoaște nici actualul guvern, nici legitimitatea deciziilor Parlamentului, pe motiv, spun ei, că Curtea Constituțională ar fi hotărât că vineri era termenul-limită când aceste decizii puteau fi luate. Prin urmare, democrații spun că ar fi trebuit declanșate alegeri anticipate. 

Întrebarea pe care și-o pun mulți în Republica Moldova este de ce Curtea Constituțională a luat această decizie cu câteva ore înainte de așa-zisa expirare a termenelor, când avea la dispoziție trei luni în care putea lua o decizie în acest sens. În opinia lui Pavel Lucescu, decizia Curții Constituționale a fost dictată de Partidul Democrat, de Vlad Plahotniuc, pentru că înțelegerea pe care aceștia urmau să o aibă cu socialiștii a căzut în ultimul moment. Și atunci, la comanda lui Plahotniuc, Curtea a venit și a spus: gata, s-a terminat termenul în care se mai putea face ceva, Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie convocate alegeri anticipate. Cam asta este esența conflictului, spune Pavel Lucescu.

Citiți și:  Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

Cheia în această criză - comportamentul instituțiilor de forță

În acest moment, practic, Republica Moldova are un guvern validat de Parlament, care ar trebui să înceapă să funcționeze, numai că Guvernul actual, interimar, nu recunoaște noul guvern. „Cheia, după părerea mea, stă în comportamentul pe care urmează să-l vedem de mâine (duminică - n.r.) încolo al instituțiilor de forță - al poliției, al jandarmeriei, al serviciilor etc. - în legătură cu aplicarea deciziilor Parlamentului. Dacă conducerea acestor instituții de forță va lucra în favoarea deciziilor Parlamentului și a învestirii noului guvern, atunci ele vor fi obligate practic să evacueze clădirea Guvernului de guvernul lui Plahotniuc. Deja există semne că acest lucru se va întâmpla. Șeful Poliției Republicii Moldova a declarat explicit sâmbătă seara că instituția pe care o conduce este apolitică, ceea ce trimite clar către ideea că nu va încerca să răspundă la comenzi politice venite dinspre Plahotniuc”, crede Pavel Lucescu. 

Numai că provocările par a fi pe măsură. Democrații nu dau semne că sunt dispuși să renunțe ușor. Pentru duminică se anunță proteste la Chișinău și deja de sâmbătă seara zeci de persoane au venit, instalând și corturi, ca să picheteze instituții guvernamentale - sediul MAI, al Procuraturii, al Ministerului de Finanțe, al Curții Constituționale. Aceste persoane - în general tineri - spun că au venit spontan, că nu există un organizator, dar deja au apărut în presa de la Chișinău mărturii ale oamenilor care spun că primarii sau alte autorități la nivel local fac presiuni să vină duminică la Chișinău să protesteze.

Parlamentul ar urma să se reunească din nou duminică, de la ora 9:00, după ce ultima decizie luată sâmbătă seara de noua majoritate a fost demiterea șefilor de la Centrul Național Anticorupție și de la Seriviciul de Informații și Securitate.

Vladimir Plahotniuc a confirmat sâmbătă că PD era pe punctul de a face o coaliție cu PSRM, însă nu a făcut-o pentru că președintele Igor Dodon și-ar dori federalizarea țării. Plahotniuc susține că deciziile care se iau în Parlament de către cei 61 de deputați ACUM și PSRM sunt ilegale și sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Ce spune Uniunea Europeană

Pe de altă parte, a reacționat deja și Uniunea Europeană: „Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în lumina evoluțiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm și reținere. Oficialii aleși democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene citat de agora.md

Partidul Popular European consideră că guvernul moldovean în frunte cu Maia Sandu, condus de blocul ACUM, este un punct de cotitură istoric pentru recuperarea democrației moldovenești. Într-un comunicat de presă, formațiunea politică la care sunt afiliate PAS și PPDA (cele două formațiuni ale blocului ACUM) a salutat acțiunile deputaților moldoveni de sâmbătă. Președintele PPE, Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM pentru că și-a asumat guvernarea în Republica Moldova.

Liderul Partidului Popular European Joseph Daul, a salutat și joi decizia blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) de a intra la guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM), „pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova n.r.) şi controlul său oligarhic”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Republica Moldova se va dota cu sisteme anti-dronă, după ce mai multe drone ruseşti au căzut pe teritoriul său

Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de un mall și o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

Partenerii noștri