Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

Data actualizării: Data publicării:
Dan Dungaciu

Pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova (el este autorul celebrului plan Kozak, care propunea rezolvarea conflictului din Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova, în anii când la putere la Chișinău se afla comunistul Vladimir Voronin - n.r.) și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat, a declarat la Digi24 Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române. El atrage atenția că „așa ceva nu s-a întâmplat, poate, niciodată”.

„Această întâlnire, foarte semnificativă, a declanșat tot procesul despre care vorbim astăzi”, spune Dan Dungaciu. „Este vorba despre o coaliție împotriva naturii, o coaliție care nu se numește la Chișinău coaliție, o alianță care vrea să dezoligarhizeze statul și care îl lasă pe dl. Vladimir Plahotniuc, care conducea până mai ieri Republica Moldova, fără instrumente de lucru”, a punctat analistul.

„Dl. Plahotniuc a pierdut din mână sau i-au căzut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, putem vorbi de o veritabilă revoluție, chiar dacă se petrece în Parlament. Putem vorbi și de o revoluție printr-un soi de parteneriat împotriva naturii, pentru că, ideologic vorbind, PSRM-ul, socialiștii dlui Dodon, și blocul ACUM, unul dintre lideri fiind Maia Sandu, sunt complet diferiți. Dar este vorba de un domn Plahotniuc care iese din scenă și odată cu el un mod de a se face politică în Republica Moldova”, a punctat Dan Dungaciu.

De fapt, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, așa-numitul „binom” Dodon-Plahotniuc, făceau toată politica la Chișinău într-o măsură atât de mare, încât au ajuns să-i irite și pe europeni, și pe ruși, și pe americani, susține Dan Dungaciu. „Au venit toți pe teren și consecința este faptul că e o resetare. Din acest punct de vedere, sigur că sună ca o bătălie împotriva corupției, o bătălie care vrea să curețe R. Moldova, dar sunetul de fundal al evenimentelor de la Chișinău este, evident, geopolitic. Pentru că miza principală - și la asta va trebui să ne uităm - este cum va arăta vecinătatea din imediata apropiere a României, pentru că probabil se va discuta la un moment dat și de un tip de soluționare a conflictului înghețat din R. Moldova, și de o soluționare a conflictelor din Ucraina, deci zona ar căpăta o altă alură strategică asupra căreia trebuie să cadă de acord și americanii, și europenii, și rușii”, a subliniat Dan Dungaciu.

În opinia sa, Republica Moldova este un episod din această sagă mai complicată și care în cercurile diplomatice, mai ales germane, se numește viitorul „cordon sanitar”, a arătat analistul. „N-au venit America, Rusia și Uniunea Europeană la Chișinău pentru dl. Plahotniuc. Au venit pentru un proiect mai amplu, în care dl. Plahotniuc nu era un actor care ar fi putut să joace. Deci, proiectul mare trebuie să-l urmărim de-aici încolo, dincolo de episoade, sigur, fascinante, care se petrec astăzi în capitala Republicii Moldova”, a conchis Dan Dungaciu în intervenția de la Digi24.

Citiți și:  Cât de periculoasă e situația de la Chișinău, dacă Plahotniuc nu renunță? Se anunță proteste pentru duminică

Citiți și:  Înregistrare video cu oligarhi. Igor Dodon recunoaște în fața lui Plahotniuc că primea bani din Rusia în fiecare lună

Blocul prooccidental condus de Maia Sandu și Andrei Năstase a decis să colaboreze cu socialiștii lui Igor Dodon

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...