Live

"Misiunea mea este să mor în fiecare zi". Povestea lui Hadi, supranumit "recuperatorul de cadavre"

Data actualizării: Data publicării:
De șapte ani, un bărbat din Yemen își riscă viața în fiecare zi în misiuni mai puțin obișnuite. FOTO: Profimedia Images

De șapte ani, un bărbat din Yemen își riscă viața în fiecare zi în misiuni mai puțin obișnuite. Hadi Jumaan este cunoscut la el în țară ca "recuperatorul de cadavre". Face asta pentru familiile celor care nu își găsesc rudele ucise în timpul conflictelor armate. Despre munca lui spune că este ca o "sinucidere". A fost împușcat de trei ori și reținut de opt ori. Până acum a recuperat 1.700 de cadavre, riscându-și viața de fiecare dată când ajunge în zonele de conflict. 

Hadi Jumaan a adunat pentru prima oară cadavre de pe un câmp de luptă din Yemen la cererea unui prieten care l-a rugat să îl ajute să aducă acasă trupurile a doi bărbați care fuseseră uciși în luptă. Se întâmpla în august 2015, în timpul conflictului care a ucis 150.000 de oameni, a strămutat milioane și a adus copiii din țară la un pas de moarte din cauza ratei de malnutriție, cea mai ridicată din lume.  

Jumaan a fost rugat să facă asta deoarece locuia în zona unde cei doi bărbați muriseră. A fost de acord cu misiunea periculoasă și a plecat cu o ambulanță în zona indicată.  A mers aproape un kilometru fluturând un steag alb. Apoi nu a mai știut ce s-a întâmplat. S-a trezit întins pe un pat din spitalul militar din capitala Yemenului, Sana'a. Familiile celor în căutarea cărora pornise erau acolo și îi mulțumeau că a ajutat la găsirea cadavrelor.

Hadi Jumaan fusese împușcat în piept și a stat 45 de zile în spital. Inițial, ca să nu-și îngrijoreze soția, i-a spus că lucrează în Sana'a.

În ciuda traumei, a fost atât de mișcat de recunoștința familiilor încât a decis că dacă i se va mai cere un astfel de ajutor nu va ezita.

De atunci, Jumaan spune că a recuperat 1.700 de cadavre, riscându-și viața de fiecare dată când ajunge în zonele de conflict. 

Despre munca lui spune că este ca o "sinucidere". A fost împușcat de trei ori și reținut de opt ori. "Misiunea mea este să mor în fiecare zi. Mă aștept la asta", a spus el pentru The Guardian la o ceremonie de la Veneția unde i-a fost recunoscută implicarea într-o astfel de acțiune umanitară. Atunci, el a câștigat un premiu de 25.000 de dolari, cu ajutorul cărora va reuși să continue misiunile sale. Până atunci făcuse rost de bani după ce vânduse terenurile familiei și bijuterii. El a dedicat premiul primit la Veneția soției și mamei sale.

Majoritatea misiunilor sale s-au desfășurat în Al-Jawf, unde locuiește cu soția și cei trei copii. Aflată între Arabia Saudită și Sana'a, regiunea este o zonă strategică în luptele care au loc. Presa yemenită îl numește pe Hadi "recuperatorul de cadavre", iar pe măsură ce a devenit cunoscut, a primit tot mai multe solicitări.

De asemenea, el a fost solicitat să negocieze un schimb de prizonieri între rebelii Houthi și forțele guvernamentale și să-i convingă pe luptătorii Houthi să permită ca oamenii rămași fără mâncare să primească ajutor. "Nu iau niciodată partea nimănui. Sunt acolo ca meditator, sunt neutru", spune el.

În misiunile lui, Hadi a fost ajutat de voluntari. La un moment dat a avut 75, acum are 15. Spune că voluntarii vin și pleacă, dar nu-i poate obliga să rămână lângă el: "Îi apreciez pe toți cei care ajută chiar și o oră. Este de înțeles că pleacă. Cei care rămân se confruntă cu moartea."

Hadi Jumaan spune că va continua să facă ce face și explică: "De fiecare dată când o mamă, un tată, un frate, o soră sau un fiu mă contactează cerându-mi ajutorul, nu pot spune nu. Sentimentul pe care îl am când returnez cadavrele familiilor mă ajută să continui. Când o familie vede trupul, suferința i se mai alină".

Bărbatul povestește că la un moment dat a fost rugat să caute cadavrul unui luptător Houthi în vârstă de 18 ani. Când a ajuns la morgă, a observat că ceva era diferit, a chemat un medic, iar acesta a constatat că tânărul încă respira.   Jumaan zâmbește când își amintește acel moment, dar asta nu poate șterge amintirile traumatizante din zonele de război și dezamăgirea că lumea nu privește cu atenție spre aceste conflicte.

"Un întreg popor se confruntă cu moartea în fiecare zi. Oamenii se luptă să găsească pâine. Pe lângă bombardamente, suferim de foamete, schimbări climatice. Suntem oameni uitați, fără identitate", spune el.

O încetare timp de șase luni a focului, convenită în aprilie, a adus speranța că poporul yemenit ar putea începe să-și reconstruiască viața după șapte ani de război, dar armistițiul a eșuat iar bombardamentele au fost reluate.

"Mesajul meu este să oprim acest haos și să nu ne mai distrugem țara. Această situație trebuie să înceteze", atrage atenția bărbatul.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Partenerii noștri