Exclusiv Geoană: Urmează 5-6 luni intense pe frontul ucrainean, cu atacuri violente, brutale. Cele două armate nu vor petrece iarna în tranșee
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Interviurile Digi24.ro că urmează „cinci-șase luni de zile” de lupte grele în Ucraina, în timp ce rușii vor ataca în acestă iarnă „violent, brutal” infrastructura energetică a Ucrainei.
„Vedem că Federația Rusă a pus deoparte un număr important de rachete pentru a fi folosite împotriva infrastructurii ucrainene. Față de anul trecut și Ucraina este mai bine pregătită. Anticipăm, însă, un asalt violent, brutal, împotriva unor infrastructuri care trebuie să asigure curent, energie, căldură pentru ucraineni”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, la Interviurile Digi24.ro.
Geoană spune, însă, că Ucraina este ajutată să depășească această iarnă grea.
„Este încă o dovadă a modului barbar în care Rusia înțelege să ducă acest război. Sunt multe generatoare care au fost trimise Ucraina, sisteme care să compenseze efectualele atacuri”, spune acesta.
Despre luptele de pe frontul din Ucraina, Mircea Geoană spune că cele două armate nu vor sta în tranșee și că NATO se așteaptă la „o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece”.
„Când ne-am referit la NATO la o iarnă care nu va fi statică pe terenul de luptă, este pentru că cele două părți nu vor petrece această iarnă în tranșee așteptând să vină primăvara. Anticipăm o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece. Să nu uităm că ucrainenii au reușit să aibă un cap de pod interesant peste râul Nipru, și rușii încearcă să atace în zona de est. Următoarele cinci-șase luni de zile probabil vor fi destul de intense și anticipăm ca iarna să nu fie hibernare pe frontul ucrainean.”, spune Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre succesul ucrainenilor de a asiugra securitatea navelor care transportă cereale prin Marea Neagră.
„Este absolut remarcabil faptul că ucrainenii, cu sprijin occidental, au reușit de fapt să alunge flota rusă din Crimeea care acum se adăpostește în estul Mării Negre. Au reușit să facă acest coridor umanitar pe unde se exportă grâne din Ucraina. Aliații noștri britanici au reușit un mecanism de asigurare a acestor nave”, a mai spus acesta.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News