Exclusiv Mircea Geoană, la Interviurile Digi24.ro: Modelul pe care l-am construit după '89 și-a atins limita. Să nu fim o generație fără misiune

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geoană participă la conferința 'Etica în momente de criză şi schimbare profundă', în București, joi 6 aprilie 2023.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: George Călin/Inquam Photos

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune, la Interviurile Digi24.ro, că România se află într-un moment de răscruce, societatea noastră fiind într-un „proces de mare transformare”. Geoană spune că Federația Rusă încearcă, prin războiul hirbrid, să destabilizeze societățile democratice. „Trebuie să fim atenți, noi ca cetățeni, la două lucruri: una este să fi frustrat, și dacă lucrurile merg prost, e normal. Dar să fim foarte atenți care e limita. În clipa în care ne îndoim de matca occidentală începem să avem probleme pe termen lung”, spune secretarul general adjunct al NATO. Acesta a vorbit și despre războiul din Ucraina, unde urmează luni dificile. „Cele două părți nu vor petrece această iarnă în tranșee așteptând să vină primăvara”, spune Mircea Geoană.

Principalele declarații:

  • Ceea ce spun și în carte, despre acest paradox românesc în care suntem în cel mai bun moment al istoriei, dacă te uiți la scară istorică, nu am fost niciodată într-un moment mai bun, în același timp parcă avem mai multe întrebări despre direcția noastră, despre încrederea dintre noi. Și când ai atât de multe lucruri care nu funcționează te întrebi care e calea de urmat. Eu cred că există un drum, dar trebuie să facem un efort să vedem unde suntem. Lumea se schimbăm, combinația de inovații tehnologică vor schimba absolut tot ce mișcă în societate. 
  • Societatea noastră e un proces de mare transformare. Dacă am înțelege lumea în care ne aflăm, și ne-am aduna energiile eu cred că România are astăzi idei și oameni care să formuleze direcții și politici publici care pot fi transformate în dividende economice. Aș face o observație generală: Nu doar în România, dar oriunde pe această planetă, orice model politic, economic, mod în care ne organizăm în societate, apare un moment în care respectivul model își atinge limita. Eu cred că în România modelul pe care l-am construit cu toții după 89 și-a atins limita. Pentru asta e nevoie să gândești următorul nivel și să ai mai mult curaj, mai puțină corupție și mai mult entuziasm. Toate națiunile care au intrat în liga mare au știut că a atunci când s-a epuizat modelul acelei perioade istorice au putut să imagineze următoarea etapă.
  • Apelul meu e către generațiile actuale: Să nu fim o generație fără misiune. Cred că avem o șansă să mergem mai departe, sau nu dacă vom rămâne să peticim ce avem acum. Am toată încrederea că putem ajunge să ne autodepășim.
  • Cei care înțeleg că trebuie schimbat ceva pentru că oamenii sunt nemulțumiți, ca lider politic ai obligația să schimbi lucrurile din mers. Nu spun că totul e vopsit cu smoală neagră. Sunt și oameni competenți. 
  • Este mai comod să gestionezi lucruri pe care crezi că le stăpânești. Pentru a face un salt de dezvoltare e nevoie de imaginație, de risc politic. Multe țări își găsesc acest nou echilibru. Lumea își caută un nou model. 
  • Mi-ar fi tare ciudă ca România care are tot ce îi trebuie să rateze această șansă.
  • Atunci când se sclerozează modul de funcționare al mediului politic trebuie să schimbi ceva. Nu va fi simplu, inerția e mare. 
  • Exterior vorbind, România este în NATO, în UE, e un lucru formidabil, e o fundație pe care poți să construiești. Eu spun că ce mă frământă cel mai tare este această lipsă de încredere a românilor în legătură cu direcția în care merge țara. Lipsa de încerdere între noi, în sistemul politic, în justețea aranjamentelor noastre sociale este o mare problemă.
  • Este extremismul și curentul pro-rus o amenințare? În mod evident, Federația Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar folosește instrumentele războiului hibrid: dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental. Trebuie să fim rezilienți cu toții. Instituțiile statului își fac datoria, dar trebuie să fim vigilenți să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, și ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală. Sunt două lucruri profund diferite. Mișcări radicale apar în momente de mare transformare și de anxietate publică. Trebuie să fim atenți, noi ca cetățeni, la două lucruri: una este să fi frustrat, și dacă lucrurile merg prost, e normal. Dar să fim foarte atenți care e limita. În clipa în care ne îndoim de matca occidentală începem să avem probleme pe termen lung. Trebuie să ne uităm la cauzele care duc la nemulțumiri justificate. Și pe mine mă frământă ce văd. Atenție foarte mare, când își bagă coada altcineva, acolo, vă rog eu foarte mult, sunt lucruri pe care le-am dobândit cu greu în generații de sacrificii. Hai să fim mai relevanți în Europa, nu să spunem că Europa nu e bună.
  • Federația rusă hrănește curentele extremiste și eurosceptice? Da, o face în mod sistematic. Acesta este un lucru evident și cunoscut. Există o încercare de subminare a sistemului nostru democratic.
  • Susținem Republica Moldova, respectăm statului neutru din Constituție, dar pentru noi este un partener pe care ne dorim din toată inima să îl susținem. Locul Ucrainei și al Republicii Moldova este alături de noi în Europa.
  • Despre Kissinger: Ultima dată l-am întâlnit la Washington în martie anul acesta și am stat puțin de vorbă cu el. Vă recomand ultima sa carte, Leadership. Vorbeam cu Kissinger, cu care mă întâlnisem de multe ori înainte, și spune: îmi aduc aminte de vizita făcută de Nixon în România. Și a început să îmi spună de Ceaușescu, de rolul discret al României în 1972 al apropierii dintre America și China. A stârnit și critici în multe zone din lume, dar un om care a influențat dramatic politica deceniului trecut. Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru.
  • Războiul din Ucraina și iarna care urmează: Vedem că Federația Rusă a pus deoparte un număr important de rachete împotriva infrastructurii. Față de anul trecut și Ucraina este mai bine pregătită. Anticipăm un asalt violent, brutal, împotriva unor infrastructuri care trebuie să asigure curent, energie, căldură pentru ucraineni. Este încă o dovadă a modului barbar în care Rusia înțelege să ducă acest război. Sunt multe generatoare care au fost trimise Ucraina, sisteme care să compenseze efectualele atacuri. 
  • Când ne-am referit la NATO la o iarnă care nu va fi statică pe terenul de luptă, este pentru că cele două părți nu vor petrece această iarnă în tranșee așteptând să vină primăvara. Anticipăm o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece. Să nu uităm că ucrainenii au reușit să aibă un cap de pod interesant peste râul Nipru, și rușii încearcă să atace în zona de est. Este absolut remarcabil faptul că ucrainenii cu sprijin occidental au reușit de fapt să arunce flota rusă din Crimeea care acum se adăpostește în estul Mării Negre. Au reușit să facă acest coridor umanitar pe unde se exportă grâne din Ucraina. Aliații noștri britanici au reușit un mecanism de asigurare a acestor nave.
  • Următoarele cinci-șase luni de zile probabil vor fi destul de intense și anticipăm ca iarna să nu fie hibernare pe frontul ucrainean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...