Live

Live Text Volodimir Zelenski salută o zi „istorică" după recucerirea Hersonului

Data actualizării: Data publicării:
Pe 9 noiembrie, Rusia anunță retragerea din orașul Herson sub o contraofensivă ucraineană, abandonând singurul centru regional capturat de Moscova. Foto: Twitter

Soldaţii ucraineni au intrat, vineri, în oraşul Herson, după retragerea trupelor ruse din oraşul-port situat în sudul Ucrainei. Acum, Herson se află din nou sub controlul ucrainenilor. Localnicii au ridicat steagul ucrainean în mijlocul orașului și i-au întâmpinat pe soldați cu aplauze și îmbrățișări. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că 40 de localități au fost eliberate de sub ocupația rușilor.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ACTUALIZARE 21:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri „o zi istorică” după recucerirea Hersonului, oraş important din sudul Ucrainei, de către trupele Kievului în urma retragerii forţelor ruse, relatează AFP.

„Ziua de astăzi este istorică!”, a spus Zelenski în alocuţiunea sa zilnică publicată pe reţelele de socializare.

„Poporul nostru. Al nostru. Herson”, a scris el anterior pe Telegram, însoţindu-şi mesajul scurt cu drapelul ucrainean albastru şi galben.

În alocuţiunea sa, Zelenski a precizat că armata ucraineană „este în prezent la periferia oraşului”. „Dar unităţi speciale sunt deja în oraş”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a salutat de asemenea curajul locuitorilor din Herson, care au trăit sub ocupaţia rusă de la mijlocul lunii martie.

„Ei nu au abandonat niciodată Ucraina”, a spus Zelenski.

Cum se răzbuna Putin pe SUA pentru sancțiuni. Frații lui Biden nu mai au voie să meargă în Rusia

ACTUALIZARE 20:34 Regimul de la Kremlin a anunțat, vineri, că interzice intrarea pe teritoriul Rusiei a 200 de americani, printre aceștia numărându-se și membri ai familiei Biden, doi frați și o soră a președintelui Joe Biden. De altfel, și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a primit interdicție de a mai intra în Rusia. Decizia ridicolă a Kremlinului a fost motivată ca fiind „un răspuns la sancțiunile SUA”.

Această decizie a fost luată „ca răspuns la sancţiunile tot mai numeroase ale administraţiei lui Joe Biden, nu numai împotriva oficialilor ruşi (...), ci şi a tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt pe placul Washingtonului”, explică diplomația lui Putin într-un comunicat.

Printre persoanele care au primit interdicţie de intrare în Rusia se numără James Brian Biden şi Francis William Biden, doi fraţi ai preşedintelui american, precum şi sora lor, Valerie Biden Owens.

România și alte state UE au semnat pentru finanțarea cu 1 miliard de euro a Coridoarelor Solidarității necesare comerțului ucrainean

ACTUALIZARE 20:19 Comisia Europeană anunță un acord de suplimentare cu un miliard de euro a finanțării Coridoarelor Solidarității UE pentru Ucraina, de care transportul și logistica comerțului ucrainean depinde în perioada războiului cu Rusia. Documentul a fost semnat de Cehia, Polonia, România, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina iar mare parte din bani vor veni de la Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupul Băncii Mondiale.

Foto: Profimedia Images

„Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei față de Ucraina, Comisia Europeană și statele membre UE de la graniță au stabilit pe 12 mai 2022 Coridoarele de Solidaritate UE pentru Ucraina. Coridoarele de Solidaritate sunt esențiale pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul altor bunuri.

Fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina în mod normal furniza aproape 45 de milioane de tone de grâne pe piața globală în fiecare an. Însă, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia vizează în mod deliberat producția și exporturile agricole, blocând trecerea în siguranță din și către porturile ucrainene de la Marea Neagră și acumularea stocurilor în silozurile de cereale. Aceasta a dus la creșterea prețurilor cerealelor, a creat insecuritate alimentară la nivel global și a pus în pericol mijloacele de trai ale milioane de oameni care depind de acele grâne.

Ucraina construiește o flotă de drone marine. Experți: Vor revoluționa strategia luptelor navale

ACTUALIZARE 18:25 Au apărut primele imagini cu dronele marine construite în Ucraina, despre care experții spun că vor revoluționa strategia luptelor navale.

Au apărut primele imagini cu dronele marine construite în Ucraina, despre care experții spun că vor revoluționa strategia luptelor navale.

Ucraina vrea să construiască o armată de drone complet autonome, capabile să destabilizeze o flotă maritimă mult mai puternică, fără pierderi umane și cu costuri reduse.

Doar 9 astfel de drone ar fi fost folosite de armata ucraineană pentru un atac asupra portului Sevastopol la finalul lunii octombrie, conform BBC. În acel atac, se bănuiește că a fost avariată și fregata amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Joe Biden: Nu cred că războiul se va termina până când Putin nu va pleca din Ucraina

ACTUALIZARE 18:00 Președintele american Joe Biden a declarat că nu crede că războiul din Ucraina se va termina până când trupele ruse nu vor părăsi țara.

Declarația a fost făcută joi seară, la plecarea de la Casa Albă, într-o scurtă discuție cu jurnaliștii, care l-au întrebat dacă este încrezător că războiul din Ucraina se va termina.

„Uite, nu cred că conflictul dintre Rusia și Ucraina se va termina până când Ucraina... până când Putin nu va pleca din Ucraina”, a declarat Joe Biden.

4.850 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România după declanşarea războiului

ACTUALIZARE 17:37 Din cei peste 6.000 de cetăţeni ucraineni care lucrează în România, 4.850 s-au angajat după invazia rusească în Ucraina, fiind deci vorba de refugiaţi, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, informează Agerpres.

"Sunt înregistrate 6.372 de contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.850 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul", a declarat Budăi.

Numărul de angajaţi ucraineni a crecut cu 200 luna aceasta, faţă de luna trecută, potrivit datelor furnizate de ministru.

Peskov spune că Putin nu se simte „umilit” după ce armata rusă s-a retras din Herson

ACTUALIZARE 17:10 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că retragerea armatei ruse din Herson nu este umilitoare pentru Vladimir Putin, în condițiile în care rușii se retrag dintr-o provincie pe care dictatorul rus a proclamat-o anexată doar în urmă cu o lună, scrie BBC.

Peskov spune că la Kremlin „nu există regrete” cu privire la „anexarea” anunțată într-o ceremonie cu fast la sfârșitul lunii septembrie.

Bucătarul lui Putin, despre retragerea din Herson: Este cea mai mare realizare a noului comandant al armatei ruse din Ucraina

ACTUALIZARE 16:18 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a lăudat mișcarea de retragere a trupelor ruse din Herson, comandată de noul șef al forțelor trimise în Ucraina, generalul Serghei Surovikin. „Bucătarul lui Putin”, cum este supranumit Prigojin, spune că decizia nu este onorantă, dar a fost luată pentru a salva viețile a mii de soldați.

„Nici eu, nici trupele Wagner din Herson nu ne-am predat. Bineînțeles, nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu ne chinuim, să nu intrăm în paranoia, ci să tragem concluzii și să ne îndreptăm greșelile. Iar apoi să înțelegem cine are dreptate, cine nu și care este esența problemei. Surovikin trebuie să retragă trupele și să salveze o mie de soldați care sunt înconjurați pe teritoriu inamic, complet rupt de liniile de aprovizionare. Cine și de ce a dat ordin să fie ocupată această poziție este o altă problemă.

Decizia luată de Surovikin nu este ușoară, dar a acționat ca un om căruia nu-i este frică de responsabilitate. A acționat într-o manieră organizată, fără frică, luând asupra lui întreaga responsabilitate. Vreau să subliniez că operațiunea de retragere a trupelor este întotdeauna extrem de dificilă. Întorcând spatele inamicului, este imposibil să părăsești poziția. Retregerea trupelor cu pierderi minime este cea mai mare realizare a lui Surovikin, nu este onorantă pentru forțele ruse, dar dar subliniază calitățile personale ale comandantului.

Ucrainenii au anunțat oficial că orașul Herson a revenit sub controlul lor

ACTUALIZARE 16:10 Serviciile de informații militare ucrainene (GRU) au anunțat oficial vineri că orașul Herson a revenit sub controlul Ucrainei, potrivit The Guardian.

GRU s-a adresat soldaților ruși care încă au rămas pe malul drept al fluviului Nipru, avertizându-i că vor reuși să scape din oraș dacă se vor deghiza în civili și le-a cerut să se predea.

„Orice încercare de a se opune Forțelor Armate ale Ucrainei va fi oprită. Fiecare soldat rus care opune rezistență va fi distrus. Aveți singura șansă de a evita moartea – predați-vă imediat”, se arată în comunicatul postat de GRU.

Imaginile arată trupe ucrainene în centrul Hersonului

ACTAULIZARE 15:50 Imaginile de pe rețelele sociale par să arate trupele ucrainene care sosesc în centrul orașului Herson , la câțiva metri de Piața Svobody, unde steagul ucrainean a fost arborat de partizani vineri.

Soldații sunt întâmpinați cu încântare de mulțimile care așteptaseră.

Trupele rusești și-au încheiat retragerea din regiunea Herson

ACTUALIZARE 12.54 Forțele ruse și-au încheiat retragerea din regiunea Herson, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

„Din direcția Herson, mutarea unităților militare ruse pe malul stâng al râului Nipru a fost finalizată la ora 05.00 [ora Moscovei] în această dimineață”, a spus ministerul pe canalul său oficial Telegram.

„Nicio piesă de echipament militar sau de armament nu a fost lăsată în urmă pe malul drept. Toți militarii ruși s-au mutat pe malul stâng al Niprului”, mai arată spune în declarație.

Podul strategic Antonovski  s-a prăbușit

ACTUALIZARE 12.50 Podul Antonovski, singura legătură între orașul Herson din sudul Ucrainei și malul de est al râului Nipru, controlat de ruși, s-a prăbușit, potrivit localnicilor citați de postul public radio ucrainean.

Suspilne a publicat o fotografie care arată secțiuni întregi ale podului dispărute. Următoarea trecere a râului Nipru este la mai peste de 70 kilometri de orașul Herson, relatează The Guardian.

Ucrainenii au ridicat steagul țării în Herson

ACTUALIZARE 10.55 Steagul Ucrainei flutură din nou în centrul orașului Herson, după retragerea forțelor ruse, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale.

Locuitorii orașului sunt cei care au ridicat steagul, în așteptarea militarilor ucraineni, care se află deja la periferia Hersonului.

Cel puţin şase morţi într-un atac rus asupra unui imobil rezidenţial în Nikolaev

ACTUALIZARE 10.50 Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rus cu rachete asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale, informează AFP.

"Într-un răspuns cinic al statului terorist (rus) la succesul nostru pe front, Mikolaiv a fost din nou ţinta unor tiruri cu rachete al inamicului. Una dintre rachete a lovit un imobil rezidenţial de cinci etaje, care a fost distrus în totalitate", a anunţat pe Telegram şeful administraţiei regionale, Vitalii Kim, menţinonând un bilanţ provizoriu revizuit în creştere de cel puţin cinci morţi şi mai mulţi răniţi.

Primarul oraşului, Olesksandr Senkevici, a anunţat şase morţi şi a menţionat că salvatorii încă mai caută printre dărâmături, potrivit Reuters.

Din primele imagini ale serviciilor de salvare ucrainene se poate vedea imobilul cu o gaură mare în mijloc şi membri ai echipelor de salvare avansând în timpul nopţii printre dărâmături.

Acest atac intervine în condiţiile în care Ucraina a anunţat joi că a eliberat mai multe sate din regiunea Herson, pe o suprafaţă de circa 100 de kilometri, unde Moscova a confirmat că şi-a încheiat retragerea.

Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, este vorba de "41 de sate" recucerite în regiunea unde o contraofensivă ucraineană a început în octombrie.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Herson.

Zelenski anunță că 40 de localități au fost eliberate

ACTUALIZARE 08.18 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au eliberat 41 de aşezări, pe măsură ce avansează în sudul ţării. El a adăugat că există victime în rândul soldaților ucraineni, dar nu a specificat numărul lor.

„Astăzi avem veşti bune din sud”, a spus preşedintele ucrainean în intervenţia sa video zilnică.

„Dar, deşi suntem bucuroşi, trebuie să ne amintim acum şi pentru totdeauna ce înseamnă această mişcare - fiecare pas al forţelor noastre de apărare reprezintă... vieţi date pentru libertatea ucrainenilor”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Zelenski a mai spus că trupele ucrainene au recucerit peste 40 de aşezări din jurul oraşului Herson pe măsură ce trupele ruse se retrag.

„Numărul steagurilor ucrainene repuse la locul lor de drept ca parte a operaţiunii de apărare în curs este deja de ordinul zecilor”, a spus președintele ucrainean, care a avertizat însă că forţele ruse au lăsat în urmă „mii de bombe şi muniţii neexplodate”.

Aproximativ 170.000 de kilometri pătraţi din ţară sunt acoperiţi de mine, a estimat şeful statului ucrainean.

Ucrainenii au ajuns la periferia Hersonului

Guvernatorul provinciei Nikolaev, Vitali Kim, a raportat că Ciornobaiivka se află deja sub control ucrainean. Nu a dorit însă să ofere mai multe detalii.

„Continuăm să păstrăm tăcerea pentru că este o chestiune ce ţine de armată”, a spus el.

Între timp, Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă se retrage încet doar pentru a-şi consolida liniile defensive pe celălalt mal al Niprului.

Potrivit informaţiilor furnizate de Reuters care citează media locale, trupele ruse care se retrag din Herson au aruncat în aer o parte a unui centru de televiziune şi au deteriorat infrastructura de încălzire şi electricitate a oraşului.

„Astăzi, în timpul zilei, trupele ruse au aruncat în aer centrul de emisie al televiziunii Herson”, a informat site-ul IMI citând locuitori. „Conform contactelor noastre, turnul (televiziunii) a rămas intact”.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că ruşii distrug infrastructura de comunicaţii.

„Federaţia Rusă ne jefuieşte muzeele din teritoriile ocupate temporar, elimină routere Wi-Fi din locuinţe şi ne abuzează fizic oamenii. Este o înapoiere civilizaţională fără speranţă”, a scris ea pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a declarat pe Telegram că trupele ruse „au luat echipamente publice, au deteriorat linii electrice şi au vrut să lase o capcană în urma lor”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri