Live

Mesajul lui Putin pentru Occident la summitul BRICS: Rusia va fi învingătoare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Cel de-al 16-lea summit anual are loc în perioada 22-24 octombrie 2024. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul l-a numit unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, informează Reuters.

La Kazan, sarcina lui Vladimir Putin va fi să treacă peste diferențe și să picteze un tablou al unității, arătând în același timp publicului rus – și comunității internaționale – că țara sa nu este izolată.

Rusia dorește ca summitul BRICS să arate puterea în creștere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei din China, India, Brazilia și lumea arabă îl îndeamnă pe președintele Vladimir Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina.

Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populația lumii și 35% din economia sa, pe baza parității puterii de cumpărare, deși China reprezintă peste jumătate din puterea sa economică.

„Occidentul și-a dat seama acum că Rusia va fi învingătoare”

Putin, care este considerat de Occident drept un criminal de război, le-a spus reporterilor că „BRICS nu se pune în opoziție cu nimeni” și că schimbarea motoarelor creșterii globale a fost pur și simplu un fapt.

Aceasta este o asociație de state care lucrează împreună pe baza valorilor comune, a unei viziuni comune asupra dezvoltării și, cel mai important, a principiului luării în considerare a intereselor celuilalt”, a spus el.

Summitul BRICS are loc în timp ce șefii finanțelor globale se adună la Washington pe fondul războiului din Orientul Mijlociu, precum și din Ucraina, a unei economii chineze slăbite și a temerilor că alegerile prezidențiale din SUA ar putea declanșa noi bătălii comerciale.
Putin a răspuns la întrebările reporterilor BRICS cu privire la perspectivele unui pact de încetare a focului în Ucraina.

Răspunsul lui Putin a fost, pe scurt, că Moscova nu va negocia cele patru regiuni din estul Ucrainei despre care spune că fac parte acum din Rusia, chiar dacă unele dintre ele rămân în afara controlului său și că dorește ca interesele sale de securitate pe termen lung să fie luate în considerare în Europa.

Două surse ruse au spus că, deși la Moscova se vorbește din ce în ce mai mult despre un posibil acord de încetare a focului, nu a fost stabilit încă nimic concret și că lumea așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite.

Rusia, care avansează, controlează aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea pe care a confiscat-o și a anexat-o unilateral în 2014, aproximativ 80% din Donbas - o zonă bogată în cărbune și oțel care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk - și peste 70% din regiunile Zaporizhzhia și Herson.

Putin a spus că Occidentul și-a dat seama acum că Rusia va fi învingătoare, dar că este deschis la discuții bazate pe proiectele de acorduri de încetare a focului încheiate la Istanbul în aprilie 2022.

În ajunul summitului BRICS, Putin sa întâlnit cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru discuții informale care au durat până la miezul nopții la reședința sa Novo-Ogaryovo din afara Moscovei.

Ce lideri participă la BRICS

Putin i-a lăudat atât pe șeicul Mohammed, cât și pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care nu vor participa la summitul de la Kazan, pentru eforturile lor de mediere asupra Ucrainei.

Vă asigur că vom continua să lucrăm în această direcție”, i-a spus șeicul Mohammed lui Putin. „Suntem gata să facem orice eforturi pentru a rezolva crizele și în interesul păcii, în interesul ambelor părți”.

Președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi vor participa, deși președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și-a anulat călătoria în urma sfaturilor medficilor de a evita temporar zborurile pe distanțe lungi, după o accidentare la cap la domiciliu, care i-a provocat o hemoragie cerebrală minoră.

Acronimul BRIC a fost inventat în 2001 de către atunci, economistul șef al lui Goldman Sachs, Jim O'Neill, într-o lucrare de cercetare care a subliniat potențialul masiv de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei în acest secol.

Rusia, India și China au început să se întâlnească mai formal, adăugând în cele din urmă Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită încă nu a aderat oficial.

Se estimează că ponderea BRICS în PIB-ul global va crește la 37% până la sfârșitul acestui deceniu, în timp ce ponderea reprezentată de Grupul celor șapte mari economii occidentale va scădea la aproximativ 28% de la 30% în acest an, potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional.

Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plăți internaționale care să fie imună la sancțiunile occidentale. Dar diviziunile abundă în interiorul BRICS. China și India, cei mai importanți cumpărători de petrol rusesc, au relații dificile, în timp ce și conexiunile între națiunile arabe și Iran sunt problematice.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri