Foto Mărturii cutremurătoare din spitalul din Mariupol. Soldații ucraineni răniți în explozii cer arme și vor să se întoarcă la război
Spitalul care tratează soldații ucraineni răniți din Mariupol este plin, iar în ultimele zile, medicii lucrează non stop. Spun că au fost cele mai groaznice 24 de ore și se așteaptă ca numărul răniților să crească. Pe de altă parte, răniții spun că vor să se întoarcă la război.
O echipă a Sky News a filmat în cel mai mare spital din Mariupol la o zi după ce orașul a fost lovit de proiectile.
O zi groaznică, spun medicii care fac apel pentru mai mult ajutor din partea aliaților occidentali. Spun că este nevoie de mai multe arme pentru a înfrunta armata rusă.
Jurnaliștii au stat de vorbă cu câțiva dintre soldații răniți în timpul atacului. Unul dintre ei, Andrei, locotenent, are umărul stâng zdrobit de schije. Deși aflat sub efectul medicamentelor care să îi calmeze durerea, găsește puterea să povestească ce s-a întâmplat. Era împreună cu mai mulți soldați când zona în care se afla a fost lovită de proiectile. Au sărit cu toții într-un șanț, și doar acolo au realizat că sunt răniți. Au văzut o ambulanță trecând și au cerut ajutor.
Alături de patul lui, este un alt soldat, Serghei, al cărui picior a fost zdrobit.
Ei cer ca Ucraina să fie ajutată și vor arme mai multe ca să poată ține piept armatei ruse.
Într-o altă cameră, Vadeem tocmai a ieșit de la operație și are dureri puternice.
Medicul Alexei le-a spus jurnaliștilor că în zilele următoare se așteaptă ca în spital să ajungă și mai mulți răniți în urma exploziilor.
"Cât timp putem rezista? Câteva zile? Sperăm că NATO ne va ajuta. Noi ne facem treaba. Lucrăm 24 de ore pe zi", a spus el în timp ce și-a exprimat speranța că Putin va fi convins să retragă armata și să atacurile să înceteze.
Între timp, în oraș, oamenii sunt epuizați, dar spun că nu cedează. Nu ies din case decât dacă trebuie să cumpere mâncare.
Bărbații, tineri și bătrâni, sunt gata să lupte: "Este de datoria mea să merg să lupt". Pe de altă parte, încearcă să își protejeze familiile. Unul dintre ei, Alexandru, a fost surprins de echipa Sky News pe peronul gării, în timp ce își conducea la tren soția și fiica.
O scenă emoționantă, plină de tristețe, una care se repetă în toată Ucraina: "Vreau să-mi duc familia într-un loc sigur în regiunea Cherkasy. Este cel mai sigur loc acum. Nu există lupte acolo.", spune bărbatul.
O zonă rezidenţială din portul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, a fost lovită de proiectile joi. Zonele de la periferia oraşului au fost ţinta unor bombardamente grele şi că au fost auzite sute de explozii. În atac au fost răniți și treizeci şi cinci de civili a declarat primarul Vadim Boicenko.
Locuitorii de la marginea de est a oraşului Mariupol se află la numai 10 kilometri de zona controlată de separatiştii proruşi. Separatiştii nu au atacat oraşul Mariupol în timpul conflictului din 2014, chiar dacă acesta este un port important pentru întreaga regiune, însă capturarea sa acum i-ar asigura Moscovei un control complet asupra coastei Mării Azov, sporind presiunea economică asupra guvernului ucrainean.
Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News