Live

Live Text Noi bombardamente la Zaporojie. SUA acuză Rusia că nu vrea să recunoască riscul radiologic de la centrala nucleară

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Un om a murit și altul a fost rănit, după ce o rachetă rusească a căzut în centrul istoric al Harkovului. În mijlocul străzii a rămas un crater uriaș, iar geamurile clădirilor din jur s-au spart. Un polițist din Harkov a declarat pentru Reuters că în zonă nu sunt obiective militare și nici aparatură militară, ci sunt doar clădiri rezidențiale, cu cetățeni obișnuiți. Ieri, în Ucraina a fost ziua aviației, ocazie cu care Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în care promite că armata ocupanților va fi distrusă pas cu pas. În paralel, serviciul de contrainformații militare de la Kiev a anunțat ofensive, care ar urma să aibă loc în septembrie și octombrie. Operațiunile vor începe cu distrugerea depozitelor de muniție și a centrelor de comandă rusești. Între timp, Marea Britanie oferă Ucrainei drone subacvatice ca să-și curăţe zona de coastă de mine, iar NATO şi SUA discută despre creșterea prezenţei în Arctica.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski, ședință secretă cu șefii din apărare și servicii

ACTUALIZARE 22:45. Președintele Volodimir Zelenski i-a chemat duminică pe oficialii din apărare și securitate. La întâlnirea cu caracter secret au venit șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, cei din Ministerul Apărării și de Interne, precum și oficiali ai serviciului ucrainean de securitate și ai altor forțe de apărare. 

Tema discuțiilor a fost situația de pe front și nevoile forțelor ucrainene, precum și chestiuni de coordonare cu partenerii internaționali ai Ucrainei în diferite sectoare, anunță Președinția ucraineană.

O rachetă care a venit dinspre Belarus a lovit nordul Ucrainei

ACTUALIZARE 22:40  O rachetă rusească a lovit o infrastructură militară din regiunea Rivne, în nordul Ucrainei. Deocamdată nu sunt informații despre victime, ci doar că rachetele au venit dinspre granița cu Belarus, aflată în apropiere.

SUA acuză Rusia că nu vrea să recunoască riscul radiologic de la centrala Zaporojie

ACTUALIZARE 20.45 Statele Unite au condamnat duminică decizia Rusiei de a bloca adoptarea unei declarații privind tratatul de neproliferare nucleară din cauza unor mențiuni despre situația din Ucraina. Într-un comunicat de presă citat de Reuters, Departamentul de Stat spune că Moscova nu vrea să recunoască riscul acțiunilor sale la centrala nucleară de la Zaporojie.

„Numai Federația Rusă a decis să blocheze consensul asupra unui document final la încheierea celei de-a zecea Conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară. Rusia a făcut acest lucru pentru a bloca textul care doar recunoaște riscul radiologic grav de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Rusia a refuzat vineri adoptarea declarației comune de la ONU din cauza unui paragraf al textului în care semnatarii exprimă „îngrijorare profundă” cu privire la activitățile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv a centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Rusia a cucerit-o la începutul războiului din Ucraina.

Noi bombardamente la Zaporojie

ACTUALIZARE 15.50 Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Compania ucraineană Energoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

Milioane de tone de cereale din Ucraina, transportate pe Dunăre

ACTUALIZARE 15.08 Autorităţile ucrainene au transmis că în prezent sunt transportate mai multe cereale pe Dunăre decât în orice alt moment de la începutul războiului, notează DPA, citată de Agerpres.

Numai sâmbătă, 11 nave au ajuns în porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk de la Dunăre şi au încărcat o cantitate totală de 45.000 de tone de cereale, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Începând din martie, peste patru milioane de tone de cereale au fost transportate deja în străinătate prin porturile ucrainene de la Dunăre, conform ministerului.

După izbucnirea atacului rusesc, atenţia s-a concentrat pe marile porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost blocate mai multe luni, ceea ce a dus la imposibilitatea de a exporta milioane de tone de cereale. La 22 iulie, Ucraina şi Rusia, sub medierea ONU, au semnat un acord cu Turcia pentru a permite exporturile din Ucraina prin trei porturi de la Marea Neagră, reducând presiunea asupra pieţelor alimentare globale.

Centrul de Coordonare de la Istanbul, care a fost creat pe baza acordului, a precizat în weekend că un milion de tone de cereale şi de alte resurse alimentare au fost exportate până acum pe ruta din Marea Neagră. Un număr total de 103 nave au intrat sau au plecat din Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut "zeci de mii" de soldați și "e încă neclar" cum va recruta alții

ACTUALIZARE 13.50 Rusia a pierdut „zeci de mii” de trupe și nu este încă clar cum va încerca să recruteze mai mulți soldați, se arată în cea mai recentă actualizare a informațiilor transmise de Ministerul britanic al Apărării.

Este puțin probabil ca planul Rusiei de a-și extinde forțele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, scrie BBC.

Vladimir Putin a semnat recent un decret de creștere a personalului militar al forțelor armate ruse la peste 1,15 milioane - o creștere potențială de 137.000.

Ministerul britanic al Apărării susține însă că este puțin probabil ca acest decret să crească puterea de luptă a Rusiei. Decretul lui Putin a venit pe fondul unei campanii de recrutare militară care a vizat inclusiv deținuți, cărora li s-au promis bani și libertate.

În prezent, Rusia are puțin peste un milion de militari, plus aproape 900.000 reprezentând personal civil.

Potrivit sursei citate, este puțin probabil ca decretul să aibă efectul așteptat, deoarece Rusia a pierdut deja zeci de mii de militari, sunt recrutați foarte puțini, iar recruții nu sunt, din punct de vedere tehnic, obligați să servească în afara teritoriului rus.

În aceste condiții, „rămâne neclar” cum va încerca Rusia să-și acopere numărul necesar de membri ai armatei, a spus Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Aurescu a vorbit cu secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale despre siguranța alimentară și navigația în Marea Neagră

ACTUALIZARE 13.20 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, duminică, la sediul MAE, pe secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI), Kitack Lim.

Cei doi oficiali au discutat despre impactul agresiunii Federaţiei Ruse în privinţa exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, care afectează securitatea alimentară la nivel global, precum şi libertatea de navigaţie în Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au discutat cu privire la stadiul implementării Acordului privind cerealele din Ucraina - Black Sea Grain Initiative, încheiat la Istanbul, la 22 iulie 2022, ca urmare a acceptării de către Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia a planului în acest sens al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat importanţa implementării acestui acord conform angajamentelor asumate de părţi, menţionând necesitatea asigurării unui transport maritim sigur în Marea Neagră, în lipsa căruia securitatea alimentară la scară globală este ameninţată, precizează sursa citată.

Totodată, şeful diplomaţiei române a atras atenţia asupra importanţei asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră şi a siguranţei transportului maritim, "inclusiv prin acţiunea comunităţii internaţionale, în contextul măsurilor restrictive extinse introduse unilateral de Federaţia Rusă sub pretextul derulării acţiunilor militare şi al prezenţei minelor marine".

Un fost polițist ucrainean care a devenit colaborator al rușilor a fost găsit spânzurat la Zaporojie

ACTUALIZARE 12.30 Un fost polițist de frontieră ucrainean care a devenit colaborator al rușilor a fost găsit spânzurat în regiunea Zaporojie, scrie Kyev Independent.

Este vorba despre Andrei Ryzhkov, despre care presa ucraineană scrie că era polițist de frontieră ieșit la pensie.

El a fost găsit spânzurat în 27 august, în Mikhailivka, scrie Ukrinform, care citează administrația militară a regiunii Zaporojie.

Andrei Ryzhkov fusese instalat de Rusia ca așa numit „șef al poliției” din oraș. 

Primul spectacol de teatru din Ucraina, de la începutul războiului

ACTUALIZARE 11.30Actorii dintr-un oraş puternic bombardat din sudul Ucrainei s-au întors pe scenă și au dat prima lor reprezentaţie de la începutul războiului.

Evenimentul s-a desfășurat într-un adăpost subteran transformat într-un mic teatru, relatează Reuters.

Câțiva zeci de spectatori au coborât trepte abrupte de beton în locaţia subterană, pentru premiera unui spectacol susţinut de Teatrul de Artă Dramatică din Nikolaev. Locul lor obişnuit, o sală decorată cu 450 de locuri, a fost închis din cauza războiului.

"Multe piese au fost anulate, pentru că unii actori bărbaţi au plecat să lupte, unii au plecat în străinătate ca refugiaţi temporar. Aşadar, compania noastră de teatru a devenit mai mică", a spus actriţa Violeta Mamykina.

Managerul teatrului, Artem Svystun, a descris spectacolul drept „terapie prin artă”, oferind localnicilor care au rămas în oraş un scurt respiro după stresul provocat de război.

Marea Britanie oferă Ucrainei drone subacvatice ca să-și cureţe zona de coastă de mine

ACTUALIZARE 10.30 Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei şi antrenează personalul ucrainean din Marea Britanie pentru a le folosi în vederea curăţării zonei de coastă de mine, a anunţat Ministerul Apărării, citat de The Guardian.

Zeci de ucraineni vor fi învăţaţi în următoarele luni să folosească vehiculele autonome de vânătoare de mine, de către Royal Navy şi partenerii americani, unii începând deja pregătirea.

Şase vehicule autonome de vânătoare de mine sunt trimise să caute mine ruseşti în apele de lângă coasta ucraineană. Trei vehicule urmează să fie trimise din stocurile din Marea Britanie, în timp ce alte trei vor fi cumpărate de la industrie.

Vehiculele autonome uşoare pot fi utilizate în medii de coastă puţin adânci şi sunt proiectate să funcţioneze la adâncimi de până la 100 de metri pentru a detecta, localiza şi identifica minele prin utilizarea unei serii de senzori.

Rusia s-a folosit de alimente ca de o armă, prin blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră pentru a împiedica exporturile, distrugând în acelaşi timp agricultura ucraineană, ceea ce a afectat cele mai sărace ţări din lume, pe măsură ce preţurile alimentelor cresc.

Doar câteva nave care transportau cereale au reuşit să părăsească Ucraina după un acord intermediat de ONU în iulie, care ar trebui să permită exporturile de alimente.

Cu toate acestea, încercările de a scoate alimente din ţară au continuat să fie perturbate de minele maritime plasate de forţele ruse de-a lungul coastei Ucrainei.

NATO şi SUA vor să îşi crească prezenţa în Arctica

ACTUALIZARE 9.50. NATO şi SUA vor să își crească prezenţa în Arctica, în contextul activităţii militare tot mai intense a Rusiei în propriile regiuni arctice, relatează DPA, citată de Agerpres.

"NATO trebuie să îşi crească prezenţa în Arctica", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru ziarul Welt am Sonntag din Germania.

El a adăugat că Rusia este pe care să îşi redeschidă bazele din epoca sovietică din teritoriile sale arctice şi să staţioneze acolo arme de ultimă generaţie, cum ar fi rachete hipersonice. China şi-a arătat la rândul său un interes tot mai mare în regiune, a mai spus Stoltenberg.

Vineri, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va numi în premieră un ambasador în regiunea arctică. Planul, care mai trebuie aprobat de Senat, are ca scop promovarea "intereselor americane şi cooperarea cu aliaţii şi partenerii din Arctica", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Ministrul german de Externe: Sprijinim militar și financiar Ucraina cât timp va fi nevoie

ACTUALIZARE 9.30 Ministrul de externe Annalena Baerbock a asigurat Ucraina de sprijinul Germaniei în războiul împotriva Rusiei și în anii următori, dacă va fi necesar.
"Din păcate, trebuie să presupunem că Ucraina va avea în continuare nevoie de noi arme grele de la prietenii săi vara viitoare", a declarat Baerbock pentru ziarul german Bild am Sonntag.

"Ucraina apără libertatea şi pacea şi pentru noi. Iar noi îi sprijinim financiar şi militar - şi asta atât timp cât este necesar. Punct", spuse Baerbock.

Ea a avertizat, de asemenea, că războiul "ar putea continua ani de zile", dar a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a înşelat crezând că Ucraina va cădea în câteva săptămâni.

Ucraina folosește cu succes împotriva Rusiei o metodă de război concepută de forțele speciale americane: doctrina rezistenței (CNN)

ACTUALIZARE 9.10. Războiul din Ucraina a intrat în a șaptea lună și, spre surpriza multora, Ucraina ține piept Rusiei: blochează înaintarea armatei, deși îi este net superioară, și ripostează. Ucraina aplică, de fapt, cu succes, o metodă de „război de rezistență” dezvoltată de forțele speciale ale SUA, spun oficiali americani și europeni, citați de CNN.

Conceptul operațional de rezistență a fost dezvoltat în 2013, în urma războiului Rusiei din Georgia, care avusese loc cu câțiva ani înainte, în 2008. Dar valoarea acestei strategii a fost conștientizată abia după invazia Rusiei în peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

Preluarea și anexarea Crimeei aproape fără vărsare de sânge a uimit Occidentul, așa că s-a concentrat asupra construirii unui plan de apărare totală, care să includă nu doar armata, ci și populația civilă.

Invazia declanșată în februarie de Putin împotriva Ucrainei a fost terenul de încercare. În fapt, „războiul de rezistență” oferă un plan națiunilor mai mici pentru a face față unei agresiuni și pentru a se confrunta eficient cu un vecin mai mare care le invadează.

Conceptul, cunoscut sub prescurtarea ROC (Resistance Operating Concept), abordează agresiunea armată într-un mod inovator și neconvențional. Astfel, nu doar armata ucraineană, ci și populația civilă sunt parte a unei rezistențe concertate împotriva armatei ruse. „Se folosește fiecare resursă și se folosesc, de asemenea, unele mijloace extrem de neconvenționale prin care să perturbe armata Federației Ruse”, explică generalul-locotenent în retragere Mark Schwartz, care a fost șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din Europa.

Citește continuarea AICI

Un BMW X6 al unui oficial al Armatei lui Putin a fost incendiată la Moscova

ACTUALIZARE 8.40 Mașina unui oficial rus din cadrul Statului Major ar Forțelor Armate Ruse a fost incendiată la Moscova. Martorii au spus că au văzut o tânără la câțiva metri de locul incendiului.

Evgheni Sekretaryev, șeful adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, era responsabil cu cenzurarea în presă a informațiilor legate de armată și de operațiunile acesteia, scrie Kyev Independent.

Mașina lui, un BMW X6, era parcată în fața unei case de pe strada Leningradska când a luat foc.

Ucrainenii susțin că rușii continuă să răpească locuitori din Herson

ACTUALIZARE 8.30 Ucrainenii susțin că autoritățile de ocupație rusă continuă să răpească civili din Herson, pe care îi iau din propriile case. Administrația regională Herson raportează că autoritățile de ocupație ruse au răpit trei bărbați și o femeie.

Rușii au intrat în casele acestora sub pretextul că au căutat arme, scrie Kyev Independent. Au furat tot ce au putut din locuințe, iar apoi i-au luat pe proprietari și i-au dus în direcții necunoscute.

Între timp, ucrainenii prinși de ruși, care apoi reușesc să scape povestesc despre interogatorii în care sunt bătuți și agresați.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Soldatul nord-coreean capturat de Ucraina a murit. „S-a confirmat, printr-o agenţie de informaţii aliată”

Un soldat nord-coreean a fost capturat de forțele ucrainene, anunță Seulul. Care este situația pe front

Armata ucraineană a început testarea posturilor de comandă mobile pentru unitățile de drone

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Partenerii noștri