Live

Un studiu amplu trage concluzia că nu din laborator a provenit COVID-19, ci chiar din piața din Wuhan

Data actualizării: Data publicării:
Virusul SARS-CoV-2, care provoacă maladia COVID-19. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Oamenii de știință cred că au descoperit adevărata origine a pandemiei de COVID-19 și resping teoria populară conform căreia virusul SARS-CoV-2, care produce boala, a fost scăpat dintr-un laborator. Un studiu internațional major publicat joi insistă asupra faptului că virusul și-a început activitatea într-o piață din Wuhan, China, mai degrabă decât în cadrul unui experiment științific. Cercetătorii au testat mostre genetice de animale care au fost vândute pe tarabele din piața din Wuhan în 2019 și au găsit urme ale virusului care provoacă maladia COVID la unele specii, scrie New Scientist.

O analiză a probelor genetice prelevate de la piața de fructe de mare din Wuhan a identificat o listă restrânsă de animale sălbatice vândute acolo care au fost sursa cea mai probabilă a virusului care a declanșat pandemia.

Deși se crede că liliecii au fost purtătorii inițiali ai virusului SARS-CoV-2, s-a lansat ideea ca o specie sălbatică intermediară să se fi infectat și să-l fi adus în piață, unde a început o epidemie la oameni. Tarabele de acolo vindeau animale vii, precum și fructe de mare.

O sugestie alternativă era că virusul a scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan, unde se știa că personalul studia coronavirusuri de lilieci, dar nu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au reanalizat date

Cu toate acestea, un nou studiu realizat de o echipă internațională concluzionează că este mai probabil ca virusul să provină de la animalele sălbatice vândute la piață și nu de la o scăpare din laborator. Cercetătorii au reanalizat datele din 800 de probe colectate la piața Huanan de către Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor începând cu 1 ianuarie 2020 și au studiat, de asemenea, genomurile virale din primele cazuri de COVID-19.

Ed Holmes, membru al echipei de la Universitatea din Sydney, spune că investigatorii chinezi au prelevat probe de pe suprafețe, congelatoare, din canalizări și cuști pentru a testa prezența SARS-CoV-2.

„Am analizat aceste date pentru a determina ce specii erau prezente și unde au fost găsite în piață, în special în legătură cu locul în care a fost găsit SARS-CoV-2”, spune Holmes.

Origine zoonotică naturală a virusului

Contrar unor declarații făcute de anchetatorii chinezi, echipa a găsit dovezi privind o varietate de animale sălbatice vândute în piață care ar fi putut fi o gazdă intermediară pentru virus.

„Toate datele științifice indică o singură direcție - originea zoonotică naturală a SARS-CoV-2 în piața Huanan din Wuhan”, spune Holmes.

Studiile genetice ale virusului în primele cazuri de COVID-19 au arătat că puțini oameni, dacă au existat, au fost infectați înainte de izbucnirea epidemiei din piață, raportează echipa. Cu toate acestea, aceasta nu a putut exclude posibilitatea ca virusul să fi fost adus în piață de o persoană infectată care manipula animale.

Membrul echipei Zach Hensel, de la Universitatea NOVA din Lisabona, Portugalia, afirmă că un simplu echipament de protecție individuală, care fusese recomandat pentru astfel de medii înainte de apariția COVID-19, ar fi putut preveni întreaga pandemie.

 

 

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Partenerii noștri