Live

Cercetătorii au descoperit un nou continent. Alături de el, formațiuni pe care se află astăzi părți din România

Data actualizării: Data publicării:

Un nou continent ascuns a fost descoperit pe Pământ, dar nu este Atlantida. Cercetătorii l-au găsit în timp ce reconstruiau evoluția regiunii mediteraneene, care este presărată cu lanțuri muntoase și mări, din Spania până în Iran, informează CNN.

Continentul a fost numit Greater Adria, este de mărimea insulei Groenlanda și s-a desprins din Africa de Nord, ulterior fiind îngropat sub Europa de Sud în urmă cu 140 de milioane de ani în urmă.

"Uitați de Atlantida", a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului și profesor la Universitatea din Utrecht. "Fără să-și dea seama, foarte mulți turiști își petrec anual vacanța pe fostul continent Greater Adria".

Studiul a fost publicat recent ]n jurnalul Gondwana Research.

"Studierea evoluției lanțurilor muntoase poate dezvăluit evoluția continentelor. "Majoritatea lanțurilor muntoase pe care le-am cercetat au luat naștere dintr-un singur continent, care s-a depărțit de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani", a spus van Hinsbergen. "Singura parte păstrată a acestui continent este o fâșie care pleacă de la Torino, trece prin Marea Adriatică și ajunge la granița sudică a Italiei".

Această zonă a fost denumită de geologi Adria, așa că cercetătorii au preluat numele și au denumit continentul nou Greater Adria.

Plăcile tectonice stau la baza formării continentelor și oceanelor. În alte zone de pe Pământ, teoria spune că plăcile nu se deformează când se mișcă una pe lângă cealaltă. În zona mediteraneeană, situația este invers. "Este o amestecătură geologică: totul este curbat și deformat" a spus van Hinsbergen.

Continetul Greater Adria este în mare parte sub apă, acoperit de mări puțin adânci, recifuri de corali și sedimente. Aceste sedimente s-au transformat în roci, dar ele au fost tasate când continentul a alunecat sub Europa de Sud. Acele roci au devenit lanțuri muntoase în acea zonă: Alpi, Apenini sau Balcani.

Urme ale vechiului continent pot fi văzute în Munții Taurus din Turcia.

Au fost descoperite și alte blocuri continentale, care reprezintă și părți din România

"Subducția, adică fenomenul prin care o placă tectonică trece sub altă placă, este practic procedeul prin care se formează lanțurile muntoase", a explicat profesorul van Hinsbergen.

"Reconstrucția geologiei lanțurilor muntoase din regiunea mediteraneeană a necesitat o bună colaborare, pentru că acoperă peste 30 de țări, fiecare cu propriile studii geologice, hărți și idei preconcepute despre cum s-au întâmplat lucrurile", a mai spus van Hinsbergen.

Cercetătorii au mai descoperit că Greater Adria a început să devină un continent de sine stătător în urmă cu aproape 240 de milioane de ani în urmă, în Triasic. Cu ajutorul programelor software de reconstrucție a plăcilor tectonice, cercetătorii au identificat, strat cu strat, cum arăta harta continentelor în urmă cu mulți ani.

"Din această reconstrucție a apărut imaginea continetului Greater Adria, precum și a altor mici blocuri continentale, care astăzi reprezintă părți din România, Turcia și Armenia", a spus coordonatorul studiului.

Rămășițele deformate ale primilor kilometri încă se pot observa astăzi în lanțurile muntoase, iar restul plăcii continentale, de 100 de kilometri grosime, a intrat sub Europa de Sud.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri