Live

Un chinez ale cărui picioare au fost amputate după o expediţie pe Everest va urca din nou pe munte

Data publicării:
Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru. Foto: Gulliver/Getty Images

Un chinez ale cărui picioare au fost amputate din cauza degerăturilor suferite după o expediţie pe Everest, pe care a făcut-o în urmă cu patru decenii, va escalada din nou, în speranţa că va ajunge pe vârful montan. Bărbatul a devenit prima persoană cu un astfel de handicap care a primit acordul de a urca spre cel mai înalt vârf de pe Pământ, după ce Curtea Supremă din Nepal a anulat o interdicţie guvernamentală ce discrimina alpiniştii cu dizabilităţi motorii şi pe cei nevăzători, scrie AFP.com.

Xia Boyu, în vârstă de 69 de ani, a spus că această interdicţie, care a fost impusă în luna decembrie, generând controverse, „discrimina persoanele cu handicap”, potrivit News.ro.

„Am intrat în panică după ce am auzit despre impunerea acelei interdicţii, pentru că aceasta însemna că nu îmi voi putea îndeplini visul”, a spus Xia Boyu pentru AFP.

Însă, luna trecută, grupuri care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi au avut câştig de cauză la instanţa supremă din Nepal, după ce au cerut anularea interdicţiei. Regula încălca convenţia ONU în privinţa drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Următoarea încercare a lui Xia Boyu de a ajunge în vârful Everest va fi cea de-a cincea. El a făcut parte dintr-o echipă naţională a Chinei, în 1975. Atunci, grupul s-a confruntat cu condiţii meteorologice dificile chiar aproape de vârful muntelui.

Xia Boyu a suferit degerături severe, iar, mai târziu, în 1996, ambele sale picioare au fost amputate de sub genunchi, după ce a fost diagnosticat cu un tip de cancer de sânge.

Alpinistul s-a întors pe Everest în 2014, dar o avalanşă a ucis 16 şerpaşi la începutul sezonului, ducând la anularea celor mai multe expediţii. 

Xia Boyu a mai făcut o încercare în anul următor, dar sezonul de alpinism a fost din nou afectat, de data aceasta de un cutremur puternic din Nepal, în urma căruia au murit aproximativ 9.000 de persoane, dintre care 22 aflate pe Everest.

Cea mai recentă încercare a lui Xia Boyu de a ajunge pe vârful Everest a fost în 2016, când condiţiile meteorologice nefavorabile l-au obligat din nou să se retragă, deşi se afla la 200 de metri distanţă de împlinirea visului său. 

Singura persoană care a ajuns pe vârful Everest având două picioare amputate este neozeelandezul Mark Inglis, care a înregistrat acest record în 2006.

Sute de alpinişti urcă pe Everest în fiecare an în timpul sezonului de primăvară, care începe în aprilie, când condiţiile meteorologice sunt mai potrivite decât în restul anului. 

Anul trecut, 634 de persoane au ajuns pe vârful Everest şi 7 au murit încercând.

Potrivit The Guardian, Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ doar în cazul în care măsurătoarea se face de la nivelul mării. Însă, dacă măsurătoarea începe din centrul Pământului, Everestul este depăşit cu 1.811 metri de vulcanul Chimborazo din Ecuador. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Piciorul alpinistului Sandy Irvine, dispărut acum 100 de ani, a fost găsit pe Everest. Misterul unei expediții cu final tragic

Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri

Muntele Everest devine tot mai înalt, iar cercetătorii și-au dat seama în sfârșit care e motivul

De ce este Muntele Everest plin de cadavre abandonate. În „zona morții”, multe dintre ele au ajuns să marcheze traseul spre vârf

Partenerii noștri