Live

Un bărbat vede „fețe demonice” din cauza unei tulburări neurologice foarte rare. Ce este PMO și cum se manifestă

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat vede „fețe demonice” din cauza unei tulburări neurologice foarte rare FOTO: Antonio Mello/The Lancet

Victor Sharrah s-a trezit într-o dimineață de noiembrie, în 2020, și a crezut că se afla într-o „lume demonică”, așa cum a spus chiar el. Când se uita la fețele oamenilor, vedea chipuri „ca de demoni”, cu urechile, nasul și gura întinse spre spate și cu șanțuri adânci pe frunte, obraji și bărbie.

„Nu vă puteți imagina cât de înfricoșător a fost”, a spus bărbatul de 59 de ani, din Clarksville, Tennessee.

Ceea ce vedea el de fapt erau distorsiuni cauzate de o tulburare neurologică incredibil de rară, cunoscută sub numele de prosopometamorfopsie sau PMO.

Neobișnuit în cazul lui Sharrah a fost că, atunci când se uita la un ecran de telefon sau computer, fețele oamenilor îi apăreau normal.

Acest lucru le-a oferit oamenilor de știință oportunitatea de a-l avea drept subiect pe Victor Sharrah într-un nou studiu interesant, rezultatele fiind publicate recent în revista medicală The Lancet, potrivit Sky News.

Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să recreeze distorsiunile date de PMO sub formă de imagini.

„Întrucât pacientul nu a raportat nicio distorsiune la vizualizarea imaginilor faciale pe un ecran sau pe hârtie, i-am cerut să compare fața unei persoane cu fotografia acesteia, în aceleași condiții de iluminare”, au spus autorii studiului.

Ce este PMO

În lume au fost înregistrate mai puțin de 100 de cazuri de PMO, iar oamenii de știință nu înțeleg cum se declanșează afecțiunea. Totuși, bănuiesc că este cauzată de disfuncția rețelei creierului care se ocupă de procesarea facială.

Distorsiunile pot varia de la caz la caz. Unele persoane au spus că au văzut oameni cu ochii căzuți sau deplasați, iar alții au povestit că au văzut fețe „de vrăjitoare”.

Spre deosebire de o persoană care are halucinații din cauza unei tulburări mintale, o persoană cu PMO este conștientă că ceea ce vede este o denaturare sau că ceva nu este în regulă cu vederea ei.

Potrivit NBC, cercetătorii au conturat două posibile declanșatoare în cazul lui Victor Sharrah. Prima cauză putea fi o intoxicație cu monoxid de carbon pe care o suferise cu patru luni înainte de declanșarea simptomelor de PMO. A doua cauză putea fi o accidentare gravă suferită la cap în urmă cu 15 ani. Scanările RMN arată o leziune permanentă pe partea stângă a creierului.

Victor Sharrah are, de asemenea, un istoric de tulburare afectivă bipolară și tulburare de stres post-traumatic, se mai spune în studiu.

Deși simptomele PMO dispar, de regulă, după câteva zile sau săptămâni, ele pot persista ani de zile. Victor Sharrah spune că și acum mai vede „fețe demonice”.

El a găsit modalități de a face față stării sale, inclusiv să locuiască împreună cu o femeie și cei doi copii ai ei despre care a spus că i-au fost de ajutor. În felul acesta s-a obișnuit să aibă oameni în preajmă, astfel că nu mai este speriat când vede fețe noi în locurile publice.

Potrivit NBC, el a constatat că lumina verde îi ameliorează simptomele, așa că uneori poartă ochelari cu lentile verzi atunci când este în mulțime.

Potrivit autorului principal al studiului, Antonio Mello, mulți medici nu cunosc PMO și pot diagnostica greșit persoanele cu boli psihiatrice.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Infarctul miocardic și stopul cardiac au început să afecteze tot mai mulți tineri. Cariile dentare pot duce la infarct

Partenerii noștri