Live

SUA își retrag armament antiaerian din Orientul Mijlociu, pentru a se concentra asupra Chinei și Rusiei

Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages

Statele Unite îşi reduc mijloacele de apărare antiaeriană (baterii antirachetă, scut antirachetă) amplasate în Orientul Mijlociu în 2019 şi 2020, din cauza tensiunilor cu Iranul, a anunțat vineri Pentagonul, confirmând informaţii publicate inițial de Wall Street Journal. Potrivit CNN, mișcarea face parte dintr-o strategie mai largă, prin care SUA își concentrează eforturile în a contracara China și Rusia.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, "a ordonat să retragă în această vară din regiune anumite forţe şi capacităţi, în principal echipamente de apărare antiaeriană", a indicat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, comandantul Jessica McNulty.

"Unele din aceste echipamente vor fi returnate în Statele Unite pentru întreţinere şi reparaţii devenite foarte necesare. Altele vor fi reamplasate în alte regiuni", a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat dacă aceste echipamente vor fi transferate în regiunea indo-pacifică, unde Pentagonul doreşte să îşi concentreze eforturile în faţa ascensiunii Chinei.

"Nu vom oferi detalii", a subliniat ea.

CNN scrie însă că această mișcare reflectă o schimbare în strategia Departamentului Apărării, care își mută atenția și eforturile în a contracara China și Russia ca amenințări ale viitorului, lăsând în urmă războaiele din Orientul Mijlociu.

Mii de soldați americani părăsesc Orientul Mijlociu

Potrivit Wall Street Journal, Pentagonul a început la începutul lunii iunie să retragă opt baterii antirachetă din Irak, Kuweit, Iordania şi Arabia Saudită, precum şi un scut antirachetă THAAD care fusese desfăşurat în Arabia Saudită.

Fiecare baterie antirachetă necesită prezenţa a câteva sute de militari, iar retragerea lor înseamnă plecarea a mii de soldaţi americani din regiune.

"Menţinem o prezenţă militară robustă în regiune, adecvată ţinând cont de ameninţare, şi suntem încrezători că aceste schimbări nu vor afecta interesele noastre de securitate naţională", a afirmat purtătoarea de cuvânt.

"De asemenea, ne menţinem flexibilitatea de a returna rapid forţe în Orientul Mijlociu, dacă este necesar", a adăugat ea.

Statele Unite îşi retrag în prezent toate forţele din Afganistan şi şi-au redus la 2.500 efectivele militare din Irak anul trecut.

Mai multe baterii Patriot au fost trimise ca întăriri în regiune după asasinarea în ianuarie 2020 a generalului iranian Qassem Soleimani într-o lovitură americană.

Sistemul THAAD fusese desfăşurat în Arabia Saudită cu câteva luni mai devreme, după lovituri aeriene împotriva a două poziţii petroliere strategice din regatul saudit, atribuite Teheranului.

Iranul este în continuare considerat o ameninţare majoră în Orientul Mijlociu, dar preşedintele american Joe Biden doreşte ca Statele Unite să revină în acordul de la Viena privind programul nuclear iranian. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Siria nu este o amenințare pentru vecinii săi sau pentru Occident, spune noul lider de la Damasc, Ahmed al-Sharaa

Un acord de încetare a focului în Gaza, tot mai aproape de realitate. Istoricul conflictului de peste 75 de ani israeliano-palestinian

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Israelul a decis să-și dubleze populația de pe Înălțimile Golan ocupate. Mesajul lui Netanyahu

Partenerii noștri