Live

Studiul controversat privind efectele negative ale hidroxiclorochinei a fost retras

Data actualizării: Data publicării:
Foto. FOTO: Getty Images

Un studiu amplu care arăta că hidroxiclorochina crește riscul de deces la pacienții cu coronavirus a fost retras, în urma unor controverse privind baza de date folosită de cercetători pentru a ajunge la această concluzie, relatează BBC. Publicarea acestui studiu, luna trecută, a determinat Organizația Mondială a Sănătății să suspende temporar testele clinice cu acest medicament folosit pentru tratarea malariei.

Trei dintre autorii studiului au spus că nu mai pot garanta veridicitatea sa, deoarece Surgisphere, o firmă din domeniul sănătății care a furnizat datele aflate la baza studiului, nu a permis o examinare independentă a bazei sale de date.

Sapan Desai, șeful Surgisphere și cel de-al patrulea autor al studiului, a declarat pentru The Guardian că va coopera pentru un audit independent, dar transferul datelor „încalcă acordul de confidențialitate al clienților”.

Studiul publicat luna trecută în prestigioasa revistă medicală The Lancet a implicat 96.000 de pacienți cu COVID-19 din 671 de spitale din întreaga lume. Aproape 15.000 dintre ei au fost tratați cu hidroxiclorochină sau un medicament înrudit, clorochină - fie singure, fie cu un antibiotic.

Studiul a conchis că medicamentul nu a prezentat beneficii în tratarea infecției cu coronavirus și că, dimpotrivă, a crescut riscul ca pacienții să dezvolte probleme cardiace și să moară.

The Lancet a emis săptămâna aceasta un avertisment privind acest studiu, arătând că au apărut „întrebări importante”, privind informațiile din baza de date folosită.

Și un alt studiu care s-a bazat pe informațiile din această bază de date, privind medicamentele pentru hipertensiune administrate pacienților cu COVID-19, a fost pus la îndoială. O altă prestigioasă revistă medicală, New England Journal of Medicine, în care a fost publicat acest al doilea studiu, a emis un avertisment.

În urma acestui avertisment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei, la nouă zile după ce le suspendse în urma publicării studiului din The Lancet.

Printre cei care au luat hirdoxiclorochină se află și președintele american Donald Trump. Medicul Casei Albe a anunțat, miercuri, că nu a constatat niciun efect secundar la Trump în cursul tratamentului „preventiv” de două săptămâni cu hidroxiclorochină.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Studiu: Obiectivele Germaniei privind vehiculele electrice nu sunt realiste

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Partenerii noștri