Live

Sentimentele anti-chinezi iau amploare în Africa. Triplu asasinat, comis în condiții oribile în Zambia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Urmele de sânge din fața ușii depozitului erau singurele indicii că acolo a avut loc o crimă. Dar imaginile camerelor de supraveghere au dezvăluit o triplă crimă, comisă cu brutalitate. S-a întâmplat într-o duminică, în urmă cu două săptămâni, când trei bărbați având bare de fier în mâini au intrat în curtea unui depozit de textile deținut de un chinez în Lusaka, relatează CNN.

S-au dat drept potențiali clienți, dar în următoarele 17 minute au comis un adevărat carnaj. Au omorât în bătaie doi bărbați și o femeie, în curte, apoi le-au cărat corpurile într-un depozit alăturat. Aici înregistrarea camerelor de supraveghere ia sfârșit, dar potrivit poliției, în respectiva incintă le-au dezmembrat victimelor corpurile, au turnat un lichid inflamabil peste ele și le-au dat foc.

Trei zile le-au luat autorităților zambiene să găsească rămășițele victimelor prin scrumul rămas de pe urma incendiului.

Înainte să fugă, atacatorii au căutat lucruri de valoare. La fața locului a fost găsită și o machetă plină de sânge. 

Femeia ucisă, în vârstă de 52 de ani, era soția proprietarului depozitului de textile. Acesta se afla în China când s-a întâmplat atacul. Celelalte două victime erau doi angajați chinezi. 

Furie anti-chineză întreținută de primar

Această triplă crimă odioasă s-a petrecut la capătul unei săptămâni în care ura față de chinezi în capitala Zambiei a ajuns la cote explozive. În zilele care au precedat atacul, primarul orașului i-a acuzat pe patronii chinezi din capitală că reînvie scalvia. A folosit un termen peiorativ pentru chinezi și a scris într-o postare pe Facebook că „negrii din Zambia nu sunt la originea coronavirusului. Virusul vine din China”. 

Circa 22.000 de chinezi locuiesc în Zambia, țară în care aceștia administrează sau muncesc în 280 de companii, majoritatea aflate în Lusaka sau în nord, unde sunt mine de cupru. 

Beijingul deține 44 la sută din datoria Zambiei, ceea ce i-a făcut pe mulți să se teamă că țara este controlată în măsură prea mare de China.  

Zambia a raportat primele sale cazuri de coronavirus la 18 martie. La fel ca în multe părți din Africa, virusul nu a fost adus din China, ci din Europa. Un cuplu care se întorsese recent dintr-o excursie în Franța au fost primii pacienți confirmați. Țara a intrat parțial în carantină, și-a închis granițele, afacerile și a impus măsuri de distanțare.

Și în timp ce pandemia făcea ravagii în economia Zambiei, au început să circule informații cum că unele firme chineze au ignorat ordinele de închidere a activității fie continuând să-și servească clienții chinezi, fie ținându-i în carantină, chiar la serviciu, pe muncitorii din Zambia.

Primarul a început o campanie ca să expună astfel de cazuri, mai mult sau mai puțin reale.

Dominație chineză în Africa

Sentimentele anti-chinezi au fost întețite de contextul actual, dar ele datează de mult mai mulți ani. În 2005, o explozie produsă la o mină de cupru a ucis zeci de muncitori din Zambia. Cinci ani mai târziu, doi patroni chinezi au deschis focul asupra muncitorilor care protestau față de condițiile proaste de muncă de la o mină de cărbune. În 2012, muncitorii l-au ucis pe supervizorul chinez la aceeași mină. 

Aceste incidente au atras atenția presei internaționale și au fost adesea invocate pentru a arăta condițiile proaste de muncă pe care le oferă chinezii nu numai în Zambia, ci pe întreg continentul african.

Este un teritoriu în care China își extinde tot mai pregnant dominația economică. Este, pe de o parte, un continent cu resurse uriașe și cu oportunități de a avea noi afaceri înfloritoare, iar de cealaltă parte, aici se găsește cea mai ieftină forță de muncă, mult mai ieftină decât în China continentală. 

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri