Companiile din China, o ţară care continuă să aibă salarii mici comparativ cu Occidentul, nu au prea multe opţiuni atunci când vor să mai taie din costurile cu forţa de muncă.
O ţară mai ieftină este Vietnamul, dar, din cauza unui conflict teritorial, fabricile chinezeşi nu sunt binevenite acolo. Aşa că firmele chinezeşti se mută în Africa. Este continentul cu cea mai ieftină forţă de muncă. Însă, chiar dacă muncitorii din Africa au acelaşi potenţial ca muncitorii din restul lumii, pregătirea lor lasă de dorit.
De exemplu, producătorul chinez de televizoare Hisense şi-a deschis o fabrică în Africa de Sud. După multă muncă de lămurire cu angajaţii, ritmul de producţie al fabricii sud-africane a fost adus la nivelul fabricilor din China. Însă în fabrica din Africa de Sud lucrează un număr dublu de angajaţi faţă de o fabrică asemănătoare din China. Ceea ce înseamnă că productivitatea este la jumătate.
Dar, cum salariile sunt mici, investiţia în Africa merită, spun oamenii chinezi de afaceri. Iar planurile lor pe acest continent sunt mari.
Producătorul auto FAW Group îşi va deschide o fabrică în Africa de sud, producătorul de pantofi Huajian va investi două miliarde de dolari în Etiopia iar fabricile chineze deja produc ţevi de oţel şi materiale textile în Uganda.
Însă, chiar dacă ajută economiile acestor ţări, companiile chineze nu au o imagine foarte bună în Africa.
Mai ales atunci când îi forţează pe angajaţi să fie mai eficienţi, uneori prin metode absurde. Wall Street Journal scrie că în Etiopia un constructor chinez le-a scurtat muncitorilor lopeţile astfel încât să nu stea la taclale sprijiniţi de ele.
În Zambia, supervizorii chinezi ai unei companii miniere i-au stropit cu apă rece pe minerii care moţăiau.
Aceste neînţelegeri au făcut ca unele companii să vină din China cu tot cu angajaţi. Ceea ce a trezit alte nemulţumiri din partea africanilor care spun că vor să muncească, dar chinezii nu vor să îi angajeze.
Însă companiile care au reuşit să se descurce cât de cât în Africa spun că pedepsirea angajaţilor ineficienţi nu este o soluţie. Cum nu este nici aducerea angajaţilor chinezi în Africa. Singura soluţie este încurajarea angajaţilor cu diverse bonusuri şi beneficii. De exemplu, în fabrica de televizoare din Africa de Sud, unde singurii chinezi sunt doar şefii, angajaţii de pe liniile de asamblare pot pleca devreme acasă dacă ating mai repede ţinta zilnică de producţie. Este un truct de încurajare a producţiei care a început să funcţioneze, spune conducerea companiei.