Live

Secretarul de stat al SUA, turneu în Asia de Sud-Est: „Există multă îngrijorare cu privire la acţiunile agresive ale Beijingului”

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul american de stat Antony Blinken. Foto: Profimedia

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a cerut Chinei să pună capăt actelor sale agresive în regiunea indo-pacifică. Declarația a fost făcută marți, la Jakarta, în cadrul primului turneu în Asia de Sud-Est al șefului diplomației americane.

„Suntem hotărâţi să garantăm libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, unde actele agresive ale Beijingului ameninţă un comerţ în valoare de peste trei trilioane de dolari în fiecare an”, a susţinut şeful diplomaţiei americane într-un discurs la Universitatea Indoneziei.

El a reafirmat, de asemenea, angajamentul Washingtonului pentru „pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, aflată în prezent mai mult ca niciodată în centrul tensiunilor extreme dintre cele două mari economii ale lumii.

Insistând asupra dorinţei sale de a consolida alianţele cu statele din regiune, Antony Blinken s-a angajat să „protejeze dreptul tuturor ţărilor de a-şi alege propria cale, libere de orice presiune sau intimidare”.

„Nu este vorba de o competiţie între o regiune centrată pe America sau pe China”, a pledat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Există multă îngrijorare, din Asia de Nord-Est până în Asia de Sud-Est şi de la fluviul Mekong până la insulele din Pacific cu privire la acţiunile agresive ale Beijingului”.

Secretarul de stat american a acuzat China că „revendică mările deschise ca pe propriul său teritoriu” şi că „denaturează pieţele deschise prin subvenţii acordate companiilor sale de stat” sau că „refuză exporturile sau abrogă acordurile cu ţările a căror politică o contestă”.

„Ţările din regiune doresc ca acest comportament să se schimbe. Şi noi la fel”, a insistat Blinken.

Regiunea înregistrează tensiuni în creştere în Marea Chinei de Sud, deoarece Beijingul revendică aproape în întregime toată această zonă cheie pentru schimburile comerciale, zonă revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri