Rata morții asistate în Canada a crescut pentru al cincilea an la rând. Peste 15.000 de persoane au fost eutanasiate în 2023
Rata morții asistate, cunoscută și sub numele de eutanasie, a crescut în Canada pentru al cincilea an consecutiv, deși într-un ritm mai lent, informează BBC.
Canada a lansat cel de-al cincilea raport anual de la legalizarea morții asistate în 2016, care include pentru prima dată date despre etnia celor care solicită eutanasierea.
Aproximativ 15.300 de persoane au murit prin eutanasie, anul trecut, reprezentând 4,7% din decesele din țară. Legislatorii din Canada caută în prezent să extindă accesul la eutanasie pentru a acoperi persoanele cu boli mintale până în 2027.
Canada este printre puținele țări care au introdus legi pentru moartea asistată în ultimul deceniu. Altele includ Australia, Noua Zeelandă, Spania, Austria.
Cifrele publicate miercuri, 11 decembrie, de Departamentul de Sănătate, arată că rata morții asistate în Canada a crescut cu aproape 16% în 2023. Acest număr este o scădere bruscă față de creșterea medie de 31% din anii precedenți.
Raportul avertizează că este prea devreme pentru a determina ce a cauzat scăderea ratei.
Ce etnii solicită mai mult moartea asistată
Aproape toți cei care au solicitat moartea asistată - aproximativ 96% - aveau o moarte naturală previzibilă. Restul de 4% au solicitat eutanasia din cauza unei boli cronice de lungă durată și în care moartea naturală nu era iminentă.
Vârsta medie a celor care solicitau moartea asistată a fost de aproximativ 77 de ani, cancerul fiind cea mai frecventă afecțiune medicală de bază.
Pentru prima dată, raportul a analizat datele rasiale și etnice ale celor care au murit prin eutanasie.
Aproximativ 96% dintre beneficiari s-au identificat drept oameni albi, care reprezintă aproximativ 70% din populația Canadei. Nu este clar ce a cauzat această disparitate.
Al doilea grup etnic cel mai raportat a fost asiaticii de est (1,8%), care reprezintă aproximativ 5,7% dintre canadieni.
Cea mai mare rată a eutanasiei, în Quebec
Moartea asistată a continuat să aibă cea mai mare rată de utilizare din Quebec, unde au avut loc aproape 37% din toate decesele prin eutanasie, în ciuda faptului că provincia are doar 22% din populația Canadei.
Guvernul din Quebec a lansat un studiu la începutul acestui an pentru a examina de ce rata sa de eutanasie a fost atât de mare.
În timp ce numărul deceselor asistate în Canada este în creștere, țara rămâne în continuare în urma Țărilor de Jos, unde eutanasia a reprezentat aproximativ 5% din totalul deceselor anul trecut.
Deputații britanici au votat la sfârșitul lunii trecute în favoarea adoptării unui proiect de lege similar care dă adulților bolnavi în stadiu terminal din Anglia și Țara Galilor dreptul de a avea o moarte asistată, deși se va confrunta cu luni de examinare suplimentară înainte de a putea deveni lege.
Pe măsură ce parlamentarii britanici au dezbătut legislația, Canada a fost citată de unii ca o poveste moralizatoare din cauza lipsei percepute de garanții.
La fel ca Marea Britanie, Canada a legalizat inițial doar moartea asistată pentru cei al căror deces e „rezonabil previzibil”.
Cu toate acestea, Canada a extins accesul în 2021 pentru persoanele care nu au un diagnostic terminal, dar doresc să-și pună capăt vieții din cauza unei afecțiuni cronice, debilitante.
La începutul acestui an, a fost stabilit să extindă din nou accesul la persoanele cu boli mintale. Dar acest lucru a fost amânat pentru a doua oară, după ce provinciile canadiene, care supraveghează furnizarea de asistență medicală, au exprimat îngrijorări cu privire la capacitatea sistemului de a face față unei astfel de extinderi.
Miercuri, Departamentul de Sănătate a apărat procedura, spunând că codul penal stabilește criterii de „eligibilitate strictă”.
Dar Cardus, un think tank creștin, a spus că ultimele cifre sunt „alarmante” și arată faptul că Canada are unul dintre programele de eutanasie cu cea mai rapidă creștere din lume.
Cazuri controversate de eutanasie în Canada
Un raport lansat în octombrie de Ontario - cea mai populată provincie din Canada – a făcut lumină asupra cazurilor controversate în care oamenilor li s-a acordat asistență pentru moarte atunci când nu se apropiau de moartea lor naturală.
Un exemplu a inclus o femeie în vârstă de 50 de ani, cu antecedente de depresie și gânduri suicidare, care avea o sensibilitate severă la substanțe chimice. Solicitarea ei de eutanasie a fost acceptată după ce nu a reușit să-și asigure o locuință care ar fi putut satisface nevoile ei medicale.
Un alt caz care a stârnit rumoare în ultimele luni despre o pacientă cu cancer din Noua Scoție, care a spus că a fost întrebată dacă era conștientă de moartea asistată ca opțiune de două ori în timp ce a suferit operații de mastectomie. Întrebarea „a apărut în locuri complet nepotrivite”, a spus ea pentru National Post.
Posturile de știri canadiene au raportat, de asemenea, cazuri în care persoanele cu dizabilități au luat în considerare moartea asistată din cauza lipsei de locuințe sau a pensiilor pentru handicap.
Editor : Ș.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News