Live

Paradoxul COP28. Președintele summitului susține că nu există „dovezi științifice” pentru a elimina combustibilii fosili

Data publicării:
Sultan Ahmed Al Jaber, președintele sumiitului climatic COP28 din Dubai. Foto: Profimedia Images

Președintele summitului climatic din Dubai COP28, Sultan Al Jaber, spune că „nu există nicio dovadă științifică” din care să reiasă faptul că este necesară eliminarea combustibililor fosili pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, scrie The Guardian. Declarațiile sale le contrazic pe cele ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a afirmat în cadrul summitului că „știința este clară” și că „limita de 1,5 grade Celsius este posibilă doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili”.

Potrivit președintelui COP28, o eliminare treptată a combustibililor fosili nu ar permite o dezvoltare durabilă „decât dacă doriți să trimiteți lumea înapoi în peșteri”.

Oamenii de știință spun că afirmațiile lui sunt „incredibil de îngrijorătoare”, „se apropie de negarea climatului” și contrazic punctul de vedere al secretarului general al ONU, António Guterres.

Al Jaber a făcut aceste comentarii în cadrul unei discuții cu Mary Robinson, președintele grupului Elders și fost trimis special al ONU pentru schimbările climatice, cu ocazia unui eveniment online ”She Changes Climate”, desfășurat pe 21 noiembrie.

Al Jaber coordonează Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai și este, de asemenea, directorul executiv al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, (Adnoc), ceea ce unii observatori consideră că reprezintă un grav conflict de interese.

Peste 100 de țări susțin deja eliminarea treptată a combustibililor fosili, iar faptul că acordul final COP28 prevede acest lucru sau folosește o nuanțare, cum ar fi „reducerea treptată”, este unul dintre cele aspectele intens disputate ale summitului. Sunt necesare reduceri profunde și rapide pentru a aduce emisiile de combustibili fosili la zero și pentru a limita impactul climatic care se agravează rapid, scrie The Guardian.

„Ne aflăm într-o criză absolută care afectează femeile și copiii mai mult decât oricine altcineva... Și asta pentru că nu ne-am angajat încă să eliminăm treptat combustibilii fosili. Aceasta este singura decizie pe care COP28 o poate lua și, în multe feluri, pentru că sunteți șeful Adnoc, ați putea să o luați cu mai multă credibilitate”, i-a spus Mary Robinson lui Al Jaber.

La rândul său, Al Jaber a răspuns: „Am acceptat să vin la această întâlnire pentru a avea discuție matură. Nu mă înscriu în niciun fel la vreo discuție alarmistă. Nu există nicio dovadă științifică sau vreun scenariu care să indice că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la (limitarea încălzirii cu, n.red) 1,5 grade Celsius”.

Robinson l-a provocat în continuare, spunând: „Am citit că firma dvs. investește în mult mai mult combustibil fosil în viitor”.

„Vă citiți propria presă, care este părtinitoare și greșită. Eu vă spun că eu sunt cel care conduce”, a răspuns Al Jaber.

De asemenea, el a cerut să îi fie prezentată o foaie de parcurs „pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, dacă nu vreți să duceți lumea înapoi în peșteri”.

„Nu cred că veți putea ajuta la rezolvarea problemei climei, arătând cu degetul sau contribuind la polarizarea și divizarea care se întâmplă deja în lume. Arătați-mi soluțiile. Nu mai arătați cu degetul. Opriți-vă”, a mai adăugat Al Jaber.

Președintele COP28 îl contrazice pe șeful ONU

Declarațiile lui Al Jaber vin în contradicție cu poziția secretarului general al ONU, António Guterres, care a declarat vineri delegaților Cop28 că „știința este clară” și că „limita de 1,5 grade Celsius este posibilă doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili”.

„Știința spune clar: limita de 1,5 grade Celsius este posibil de atins doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili. Nu reducem, nu diminuăm. Eliminarea treptată, cu un calendar clar”, a afirmat Guterres.

Ce spun specialiștii

Bill Hare, directorul executiv al organizației Climate Analytics, a afirmat că acesta este un schimb de replici extraordinar, îngrijorător și beligerant. „«Trimiterea noastră înapoi în peșteri» este cea mai veche figură de stil a industriei combustibililor fosili: este la limita negării climei”, a mai spus acesta.

De asemenea, profesorul David King, președintele Grupului consultativ privind criza climatică și fost consilier științific principal al Regatului Unit, a spus că pentru The Guardian că declarațiile președintelui COP28 sunt „incredibil de îngrijorătoare și surprinzătoare”.

„Este de netăgăduit că, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, trebuie să reducem cu toții rapid emisiile de carbon și să eliminăm treptat utilizarea combustibililor fosili până cel târziu în 2035. Alternativa este un viitor imposibil de gestionat pentru omenire”, a spus el.

Doctorul Friederike Otto, de la Imperial College London, Marea Britanie, a avertizat și el că un eșec în eliminarea treptată a combustibililor fosili la Cop28 va pune alte câteva milioane de persoane vulnerabile în prima linie a schimbărilor climatice.

Reacția oficialilor COP28

Un purtător de cuvânt al COP28 a declarat că președintele conferinței a citat știința și experții atunci când a făcut declarațiile. „Scenariile 1,5 grade Celsius ale AIE și IPCC afirmă în mod clar că combustibilii fosili vor trebui să joace un rol în viitorul sistem energetic, chiar dacă unul mai mic”, a spus purtătorul de cuvânt.

Al Jaber este, de asemenea, șeful Masdar, compania de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite, dar numirea sa în funcția de președinte al Cop28 a fost controversată.

Cu puțin timp înainte de summit, documente scurse au arătat că Emiratele Arabe Unite plănuiau să folosească întâlnirile cu guvernele internaționale pe tema climei pentru a promova afaceri cu petrol și gaze. Al Jaber a negat că a văzut sau a folosit punctele de discuție din documente.

Adnoc are, de asemenea, cele mai mari planuri de expansiune în domeniul petrolului și gazelor, potrivit unei analize independente.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

Planul Rusiei pentru a avea al doilea mare producător de petrol din lume

Partenerii noștri